SOMA KURBANLARI 301 DEĞİL 3 BİN CAN
SOMA da katliam 301´le sınırlı kalmadı. Katliamın ardından uzun süre kapatılan ocakların işçileri daha sonra işten çıkartıldı.
_10227.jpg)
SOMA da katliam 301’le sınırlı kalmadı. Katliamın ardından uzun süre kapatılan ocakların işçileri daha sonra işten çıkartıldı.
Soma A.Ş. Ocakların kapalı olduğu dönemde işçilere maaşlarını yatırmamış araya hükümet girerek işçilerin maaşları devlet tarafından ödenmişti. 2 ay önce de üretimin devam etmeyeceğini açıklayan Soma A.Ş yetkilileri 2 bin 831 işçinin iş aktini sonlandırdı. Ancak işçilerin tazminatları hala ödenmedi. İşverenin mal varlığı üzerinde ipotek olmasından dolayı tazminatların işveren tarafından ödenmemesi söz konusu.
301 işçinin katliamının ardından işçilerin mağdur edilmeyeceğini ileri süren AKP hükümetinden ise ses seda çıkmıyor. Soma madenlerinden 2 ay önce işten çıkartılan 2831 madenci, Kınık’ta Cumhuriyet Meydanı’nda açıklama yaptı.
Sokakta kalan madenciler, Soma’da 13 Mayıs felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısının 301 değil, 3 bin olduğunu ve şirket yetkilileri kışın ortasmda söyledi.
İşçilerin 2831 imzasıyla yaptıkları açıklamada "Bizleri 9 aydan beri oyalayan hükümet sendika ve şirket yetkilileri kışın ortasında 2831 kişiyi kişiyi 2 ay önce işten atıp ortada bırakmışlardır.
Katliam günü işçilere söz veren dönemin başbakanı, bakanlar ‘hiçbir işçi mağdur olmayacak’ demişlerdi, ama 9 aydan beri bu işçileri sokakta bıraktılar" denildi.
KINIKLI OLMANIN BEDELİ İŞSİZLİK
Açıklamayı işçiler adına Sefa Köken okudu. Köken, Soma katliamının gerçekleştiği 13 Mayıs 2014 tarihinden bu yana, hiçbir şeyin değişmediğini vurgulayarak, "301 kişinin katili yine bu şirketlerin başında, sorumlu bakanlar görevlerinin başında, sorumlu sendikalar görevlerin başında ve sadece 301 arkadaşımız dünyada yok ve 2831 arkadaşımız da işsiz bir şekilde sokağa atılmışlardır" sözleriyle durumu özetledi.
Kınıklı madencilerin hiçbir şirket tarafından işe alınmadığını, kendilerine "Siz Kınıklısınız, haklarınızı arıyorsunuz" denildiğine dikkat çeken Köken, bölgedeki diğer işyerlerinin başka il ve ilçelerden işçi getirip çalıştırdıklarını ifade etti. İşten atılan madenciler, tazminatlarını almak ve işlerin geri dönmek talepleriyle, önümüzdeki günlerde Meclis’e gitmeye hazırlanıyor.
ÜÇ ŞUBE YENİDEN BİRE İNDİ
Soma’da yaşanan katliamın ardından en büyük tepki AKP hükümeti ve Türkiye Maden-İş Sendikası’na gösterilmişti. Maden-İş Sendikası Genel Merkez Yönetimi bu tepkinin ardından tek olan şube sayısını 3’e çıkarttı ancak bir süre sonra iki şube yeniden kapatılarak tekrar tek şubeye dönüldü. Bu durum karşısında işçiler yine sorunlarına muhatap bulamıyorlar. İşçiler, sendikanın sadece kendi üzerindeki tepkiyi yok etmek için bu yola başvurduğunu dile getiriyorlar.