Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
03 Temmuz 2013
SOKAK SÜTÜ İÇENLER DİKKAT!

Fırat Üniversitesi (FÜ) Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çalıcıoğlu, sokakta satılan sütlerin sağlık açısından tüketilmemesini önererek, Sokak sütü, özellikle sıcaklıkların artmasıyla birçok tehlikeyi de beraberinde getiriyor ve çoğu tüketici bunun farkında değil dedi.

SOKAK SÜTÜ İÇENLER DİKKAT!
Fırat Üniversitesi (FÜ) Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çalıcıoğlu, sokakta satılan sütlerin sağlık açısından tüketilmemesini önererek, "Sokak sütü, özellikle sıcaklıkların artmasıyla birçok tehlikeyi de beraberinde getiriyor ve çoğu tüketici bunun farkında değil" dedi.
Çalıcıoğlu, gıda güvenliğinin önemine dikkati çekti. Hava sıcaklıklarının yükselmesiyle gıda zehirlenmesi riskinin de arttığını ifade eden Çalıcıoğlu, bu nedenle tüketilen gıdalara dikkat edilmesini önerdi.
 
"Sağlık açısından doğal" diye tabir edilen ve gıda hijyenistleri tarafından "sokak sütü" diye adlandırılan sütün, sağlık açısından risk oluşturacak faktörler taşıdığını savunan Çalıcıoğlu, "köy sütü" ya da "doğal süt" nitelendirmelerine karşı olduklarını belirterek, "Çünkü bütün sütler doğaldır. Sentetik süt diye bir kavram yoktur" dedi.
 
Çalıcıoğlu, şunları söyledi:
 
"İster pastörize edilmiş ister sterilize edilmiş isterse de inekten yeni sağılmış olsun sütlerin hepsi doğaldır. Sokak sütü, özellikle sıcaklıkların artmasıyla birçok tehlikeyi de beraberinde getiriyor ve çoğu tüketici bunun farkında değil. Bu sütler, genellikle 3-5 hayvanı olan yetiştiriciler tarafından satılır, bunlar elle sağılır, dezenfeksiyonu yapılmamış plastik kaplara konulur ve bu kaplar defalarca kullanılır."
 
Bu sütlerin genellikle soğutucu bulunmayan araçlarda taşınarak tüketicilere ulaştırıldığını dile getiren Çalıcıoğlu, sütün bu süreç içerisinde birçok bakteriye maruz kaldığını ve bakterilerin soğutucu olmadığı için üreyerek insanlara zarar verebilecek sayıya ulaşabildiğini ifade ederek, "Bazı tüketiciler ‘sütü nasıl olsa kaynatıyoruz, mikroplar ölüyordur, bize zararı olmaz’ diye düşünebilir. Bu doğru değildir. Bu bakterilerin üremesi esnasında oluşturduğu toksik maddeler vardır, bunların bazıları ısıya dayanıklıdır. Her durumda sokak sütünde riskli unsurların olma olasılığı çok yüksektir. Sütün içerisinde bakterilerin üremesine fırsat veren besinler vardır. Gerek sağım esnasında gerekse konuldukları kaplardan bulaşan mikroplar oluyor ve bunlar çok çabuk üreyebiliyor" diye konuştu.
 
Süt ve benzeri gıdalarla insana bulaşan mikroorganizmaların, kusma, ateş ve ishalle seyreden hastalıkların yanı sıra tüberküloz, brusella gibi tedavi süreci uzun süren hastalıklara da neden olabileceğini belirten Çalıcıoğlu, sokak sütü satışının aynı zamanda kayıt dışı ekonomiye yol açtığını ve sektörün denetlenemediğini söyledi.
 
Tüketicilerin süt alırken tüm bunları aklında tutması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Çalıcıoğlu, "İnsanlar, modern teknolojiler kullanan işletmelerde üretilen ve denetim altında olan gıdaları tercih etmelidir. Bu, sadece süt için değil, bütün hayvansal gıdalar ve diğer gıdalar için geçerlidir" dedi.
DİĞER HABERLER
ÇALIŞMA BAKANLIĞINA ÇAĞRI
ÇALIŞMA BAKANLIĞINA ÇAĞRI

Ürdünlü şirketin 2021’de satın aldığı Polonez fabrikasında, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası hiçe sayıldı. Önce sendikalı 13 işçi, sonra ona destek olan 100 işçi ekmeklerinden edildi. Emekçiler, bu kanunsuzluğa göz yumulmamasını istedi.

POLONEZ’DE İŞÇİ KIYIMI
POLONEZ’DE İŞÇİ KIYIMI

İstanbul Çatalca’da Polonez fabrikasında Tekgıda-İş’e üye olmalarının ardından 22 Temmuz’da 13 kişiyle başlayan işten çıkarmalar önceki gün 100’ü aştı.

İŞ GÜVENCESİ VE İŞTEN ÇIKARMADA GEÇERLİ NEDENLER
İŞ GÜVENCESİ VE İŞTEN ÇIKARMADA GEÇERLİ NEDENLER

İşyerimizde yaşı ve özel durumu itibariyle işten ayrılmak isteyen bir kadın çalışanımız var. İşverenimiz bu kişiye tazminatlı olarak çıkış yapmak istiyor ve ödediği tazminatı kanuni olarak da göstermek istiyor. Bu durumda iş kanununun hangi maddesine istinaden çıkış işlemini yapabiliriz?

BASIN AÇIKLAMASINA ÇAĞRI
BASIN AÇIKLAMASINA ÇAĞRI

İstanbul Çatalca’da kurulu bulunan Polonez Fabrikasında işveren, daha iyi bir ücret alabilmek ve insana yaraşır koşullarda çalışabilmek için sendikaya üye olan işçilerden 13’ünü işten çıkardı.