ŞİŞECAM İŞÇİLERİ İŞ KULELERİNE DAYANDI
Grevleri Bakanlar Kurulu kararıyla ertelenen Şişecam işçileri, İş Kuleleri önüne yürüdü. Şişecam´a ait 10 fabrikada Kristal-İş Sendikası´nın 20 Haziran 2014 tarihinde başlattığı grev 8. gününde Bakanlar Kumlu kararıyla ertelendi.

Grevleri Bakanlar Kurulu kararıyla ertelenen Şişecam işçileri, İş Kuleleri önüne yürüdü.
Şişecam’a ait 10 fabrikada Kristal-İş Sendikası’nın 20 Haziran 2014 tarihinde başlattığı grev 8. gününde Bakanlar Kumlu kararıyla ertelendi. Bunun bir grev yasaklaması olduğunu söyleyen Kristal-İş Sendikası, eylemlerine devam ederek Toplu İş Sözleşmesindeki (TİS) taleplerini aynı şekilde sürdürdüklerini açıkladı.
Grevin yasaklanmasının ardından Ankara’ya giderek taleplerini bir kere daha dile getiren işçiler, dün de İstanbul’da Şişecam Genel Müdürlüğünün bulunduğu İş Kuleleri önündeydi. Binlerce işçi, ellerinde dövizleri, başlarında Kristal-İş şapkalarıyla Levent’te bulunan Kanyon Alışveriş Merkezi önünde toplandı, ardından İş Kuleleri önüne "Açlıktan ölmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz" sloganıyla yürüyüşe geçti.
İşçiler 93 kuruş şeklinde hazırlanan dövizi, iş Kuleleri’nin girişine bıraktı İşçilerin yürüyüşüne Türk-İş’e bağlı sendikaların yöneticileri ve DİSK Genel SEKRETERİ Arzu Çerkezoğlu da katılarak destek verdi. İş Kuleleri önüne gelindiğinde TOMA ve Çevik Kuvvet ekipleri tarafından yoğun bir güvenlik önlemi alındığı görüldü.
Kulelerin önünde işçilerin sloganları ve ıslıklı protestoları daha da yükseldi. Kristal-İş Sendikası Genel Başkanı Bilal Çetintaş Kuleler önünde bir konuşma yaptı. Çetintaş konuşmasına "Biz buraya Mersin’den, Bursa’dan, Eskişehir’den, Gebze’den ve Trakya’dan geldik.
Haklı olduğumuzu haykırmaya, hakkımız olanı istemeye, taleplerimizi bir kere daha dile getirmeye geldik. Bize 93 kuruş zammı reva gören Şişecam’a tepkimizi ortaya koymaya geldik" sözleriyle başladı.
‘ÜRETTİĞİMİZ KATMA DEĞERDEN PAY İSTİYORUZ’
Çetintaş, dünya devi bir şirkette, sürekli büyüyen, kârına kâr katan bir şirkette çalıştıklarının altını çizerek, "60 derece sıcaklıkta, gecemizi gündüzümüze katarak çalışıyoruz. Tezgah başlarında gençliğimiz gidiyor, ömrümüz tükeniyor. Aldığımız ortalama aylık ücret 1500 lira" dedi.
Büyüyen şirketin yarattığı katma değerden işçinin payına düşeni istediklerini belirten Çetintaş, işverenin cam işçilerinin saat ücretlerine sadece 93 kuruş zam önerdiğini söyledi. Çetintaş, AKP hükümetinin grevi ertelemesine de değinerek, "Grevimizi ‘Genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu nitelikte bularak, ancak mizah konusu olabilecek gerekçelerle fiilen yasakladı.
Grev ertelemesi AKP’nin gerçek yüzünü birkez daha gözler önüne serdi" dedi. Çetintaş Başbakan Tayyip Erdoğan’a da gönderme yaparak sözlerine şöyle devam etti: "Başbakan’rn grev hakkımızı ortadan kaldıran kararnameye imza attıktan sonra demokrasi, hak ve özgürlük vaadiyle cumhurbaşkanlığına aday olması da tam bir tutarsızlık örneğidir. İşçinin grev hakkını gasp ederek Türkiye’nin cumhurbaşkanı olacağı iddiası, çay bardaklarının milli güvenliği bozduğu iddiası kadar saçmadır."
‘ŞİŞECAM İŞÇİSİ KİMSEYE PABUÇ BIRAKMAZ’
Danıştay’a müracaat ederek grev ertelemesinin yürütmesinin durdurulmasını talep eden Kristal-İş Sendikası’na Danıştay’dan ret yanıtı geldi. Çetintaş Damştayı’m bu kararını, "Hükümetin keyfi, hukuksuz uygulamasına onay verdi. Hukukun evrensel ilkelerinin, aklın, vicdanın,, bilimin değil, hükümetin yanında durdu" sözleriyle eleştirdi.
"Paranın ve devletin gücüne güveniyorlar" diyerek 93 kuruş zam ısrarını sürdüren Şişecam işverenine seslenen Çetintaş konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Kasalar dolu olunca vicdanların susacağını sanıyorlar. Ama unuttukları Bir şey var. Cam işçileri, devletin ve paranın gücünü arkasına alıp her türlü haksızlığı, hukuksuzluğu yapanlara tarih boyunca pabuç bırakmadı yine bırakmaz." Çetintaş’m konuşmasının ardından 93 kuruş şeklinde hazırlanan döviz, İş Kulelerin girişine bırakıldı. Ardından işçiler geldikleri otobüslere binerek geri döndüler. TİS’de anlaşma sağlanamaz ise işçiler Ramazan Bayramı tatilinde çalışmayacaklar.