Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
27 Haziran 2022
SGK BAŞKANLIĞINA AÇIK MEKTUP: EMEKLİ AYLIKLARI MUAMMASI!

SGK Başkanlığına çağrı yapıyorum. Güncel emekli aylık bilgisini paylaşın. Asgari ücret altında emekli aylığı alanların bilgisini paylaşın. Sansürcü olarak tarihe geçmek istemiyorsanız gerçekleri kamuoyuna açıklayın.

SGK BAŞKANLIĞINA AÇIK MEKTUP: EMEKLİ AYLIKLARI MUAMMASI!

Sayın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı,

Hakkınızda çok yazı yazdım. Meğer haksızlık etmişim. Emekli aylık bilgilerini sakladığınızı yazdım. Bugüne kadar emekli aylıkları hakkında bilgi edinme kapsamında CİMER üzerinden çeşitli başvurularda bulunarak sizleri uğraştırdım. En düşük emekli aylıklarını, asgari ücretin altında emekli aylığı alanların sayısını talep ettim. Hatta bu konuda çok sayıda gazete yazısıyla en düşük emekli aylığını açıklamanızı istedim. Sizi itham ettim. Meğer gerçekler gün gibi ortadaymış. Zaten açıklıyormuşsunuz. Ben bilememişim, fark edememişim. Bu yazımda sizden özür dilemek istiyorum!

Temmuz ayı emekliler için hayati öneme sahip olduğu için 15/06/2022 tarihinde CİMER üzerinden yapmış olduğum başvuruyla aşağıdaki bilgileri talep etmiştim: “1) Kurumunuzdan emekli aylığı almakta olan (4/a) kapsamınkiler arasında Mayıs 2022 itibariyle en düşük emekli aylığı (Hazine desteği hariç) kaç TL’dir. 2) Kurumuzdan emekli aylığı alanların (4/a kapsamı) kaçı cari asgari ücret olan 4.253 TL’nin altında aylık almaktadır.”

20 Haziran 2022 tarihinde vermiş olduğunuz hızlı, net ve şeffaf cevabınız için size teşekkür borçluyum! Cevabınızda şöyle demişsiniz: “Kurumumuzca yayınlanan aylık istatistik bülteni kısımlarından mali istatistik bülteninden yer alan 25- 4-a emekli aylığı sayfasında 2022 Ocak- Haziran dönemi için asgari emekli aylığı 3.166,1 TL olarak paylaşılmış olup, her ay kamuya açık bir şekilde paylaşılmakta http://eski.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/kurumsal/istatistik/aylik_istatistik_bilgileri linkinden ulaşılabilmektedir.”

Ne kadar teşekkür etsem azdır. 15 işgünü olan cevap süresini beklemeden cevap yazmışsınız. Üstelik kolaylıkla anlaşılacak şekilde net biçimde yazmışsınız! En düşük 4-a (işçi) emekli aylığının 3.166 TL olduğunu belirgin bir biçimde vurgulamışsınız. Hatta internet bağlantısı vermişsiniz. Sağ olun. Yaptığınız büyük hizmet. Bilmiyordum. Bağlantısını yolladığınız o sayfaya hiç bakmamıştım! Meğer yıllardır bu bilgiyi yayımlıyormuşsunuz. Pek mahcup oldum! Böylece öğrenmiş oldum. Sizleri meşgul ettiğim ve vaktinizi aldığım için çok üzgünüm. SGK’nin aylık istatistik sayfasına baksaymışım keşke. Kabahat benim. Mea culpa!

SGK BİLGİ VERMİYOR!

Keşke durum böyle olsaydı. Keşke SGK gerçekleri açıklamış olsaydı ve ben yanılmış olsaydım. Maalesef emekli aylıkları ile ilgili son bilgi edinme girişimim de SGK Başkanlığı tarafından reddedildi. Daha doğrusu savuşturuldu! SGK Başkanlığı bilgi vermemeyi ve bilgi isteyenleri savuşturmayı adeta ilke edinmiş durumda. SGK sıradan istatistiki bilgileri vermeye tenezzül dahi etmiyor. Neredeyse her türlü bilgi edinme talebine olumsuz yanıt veriyor. 2017’den bu yana SGK’ye yaptığım dört bilgi edinme başvurusunun dördü de sudan bahanelerle reddedildi veya savuşturuldu.

SGK Başkanlığının milyonlarca emekliyi ilgilendiren bilgi edinme talebimi geçiştirmesi ve gerçek dışı bilgi vermesi karşısında yasal, idari ve bilimsel bütün yolları ve imkanları kullanacağım. SGK Başkanlığının hatalı ve gerçek dışı beyanı karşısında itiraz hakkımı kullanacağım, gerekirse yargı yoluna başvuracağım. Buradan bir kez daha SGK Başkanlığını bir kez daha aşağıdaki sorularımı yanıtlamaya çağırıyorum:

Meclis mi SGK mı doğru söylüyor?

Bilindiği gibi en düşük emekli aylığı Ocak 2022’de Hazine desteği ile 2.500 TL’ye yükseltildi. TBMM’de konuda yasal düzenleme yapıldı. Siz ise bana verdiğiniz cevapta en düşük emekli aylığının 3.166 TL olduğunu yazmışsınız. Bütün emeklilere ilişkin ayrıntı bilgisine sahip olduğunuza göre yanılıyor olmazsınız! Meclis en düşük emekli aylığının Hazine desteği ile 2.500 TL’ye tamamlanması için yasa yaparken yanlış mı bilgilendirildi? Yoksa yasaya sehven 2.500 TL mi yazıldı? Bu konuda siz Meclis’e bir bilgi sundunuz mu? Eğer en düşük emekli aylığı sizin söylediğiniz gibi 3,166 TL ise TBMM neden en düşük emekli aylığının Hazine desteği ile 2.500 TL olarak ödenmesine karar verdi? Bana yolladığınız herkese açık bu istatistik sayfasındaki özgün bilgiye Meclis ve Bakanlık sahip değil mi?

Lütfetmişsiniz ama bana yolladığınız internet sayfasını yıllardır biliyorum ve yıllardır oradaki tuhaflığın sebebini anlamaya çalışıyorum zaten. Bu konuda size daha önce de başvurdum. Çok sayıda yazı yazdım. Sanırım kendimi anlatamamışım! Bana yolladığınız en düşük emekli aylığının 3.166 TL olduğu bilgisinin yer aldığı sayfada şöyle bir not yer alıyor: “31.12.1999 tarihinde gösterge sistemine göre bağlanan aylıklar baz alınmıştır.” O tabloda yer alan emekli aylıkları 31.12.1999 tarihine kadar emekli aylığı bağlananları kapsıyor. 1999 öncesi aylık bağlananların bugünkü aylık durumunu gösteriyor. Doğrudur Aralık 1999’dan önce emekli olup halen emekli aylığı alanların en düşük emekli aylığı 3.166 TL’dir. Ama siz konuyu hiç anlamamışsınız!

Ben bunu sormadım ki sayın SGK Başkanlığı. Bunu zaten biliyorum. Okuma yazmam var! Yıllardır sosyal güvenlik meseleleri üstüne yazıyorum. El insaf! 1999’da işçi emeklisi ve hak sahibi sayısı 3,2 milyon, 2022’de 8,6 milyon. Aradan geçen sürede 5,4 milyon artmış. Ben sizden 8,6 milyon işçi emeklisinin en düşük emekli aylığını sordum. Siz bana Aralık 1999’dan önce emekli olan 3,2 milyon kişinin en düşük emekli aylığını cevap olarak yazıyorsunuz! Soruyu mu anlamadınız?

Bir sorum daha var: 2022 yılının ilk üç ayında 4/a kapsamında işçi emeklilerine 83,7 milyar lira emekli aylığı ödemişsiniz. Bunu 8,6 milyon işçi emeklisi ve hak sahibine böldüğümüzde ortalama emekli aylığı 3 bin 239 TL oluyor. Nitekim Strateji Bütçe Başkanlığı verilerine göre de ortalama işçi emeklisi aylığı Ocak-Temmuz 2022 arasında 3 bin 262 TL’dir. Peki 8,6 milyon kişiyi kapsayan bir verinin ortalaması 3 bin 262 TL ise nasıl oluyor da en düşük aylık 3 bin 166 lira oluyor? Ortalama aylık ile en düşük aylık arasında sadece 96 lira mı fark var? Diğer bir deyişle milyonlarca emeklinin aylığı 3.166 TL ile 3.262 TL arasında mı? Bunun istatistiki izahı var mı? Nereden baksan tuhaf!

TAHRİFAT YAPIYORSUNUZ!

Sayın SGK Başkanlığı, Halen emekli aylık ve geliri alan 8,6 milyon işçi emeklisinin en düşük emekli aylığı nedir? 3.166 TL olmadığı kesin. Böyle söyleyerek kamuoyuna yanlış ve yanıltıcı bilgi veriyorsunuz! 8,6 milyon işçi emeklisinin en düşük emekli aylığının 3.166 TL olduğu söyleyenleri kamusal verileri tahrif etmekle suçluyorum. Hodri meydan! Öte yandan ikinci sorumu görmezden gelmişsiniz. Kurumuzdan emekli aylığı alanların işçi emeklilerinin kaçı cari asgari ücret olan 4.253 TL’nin altında aylık almaktadır?

Önümüzdeki hafta çalışanlar ve emekliler için hayati öneme sahip. Memur maaşları, emekli aylıkları ve işçi ücretleri belirlenecek. 8,6 milyonu işçi emeklisi olmak üzere 14 milyona yakın emekli gözünü bu haftaya çevirmiş durumda. Ancak emekli aylıklarına ilişkin temel bilgiler bile net değil, şeffaf değil. Neyi gizliyorsunuz* Neden gizliyorsunuz? Dahası zaten elinizin altında olduğu tartışmasız olan bir bilgiyi bunca ısrara rağmen açıklamaktan enden kaçınıyorsunuz? Neden çekiniyorsunuz?

Yıllardır Türkiye’de en düşük emekli aylığını, kaç emeklinin asgari ücret altında aylık aldığını, çeşitli aylık dilimlerinde kaç emeklinin olduğunu öğrenmeye çalışıyorum. Bunun için bilgi edinme hakkı çerçevesinde SGK’ye birkaç kez başvurdum ve bu bilgileri istedim. Emekli aylıklarına ilişkin çok sayıda yazı yazdım. Hatta emeklilerden aylık pusulaları istedim yayımladım. Ancak hala en düşük emekli aylığını ve asgari ücret altında emekli aylığı alanların sayısını öğrenemedim. SGK Başkanlığı emekli aylıklarına devlet sırrı muamelesi yapıyor, bilgi edinme hakkını hiçe sayıyor ve emekli aylıkları ile bilgileri ısrarla saklıyor. SGK Başkanlığı adeta gizlilik yemini etmiş gibi!

SGK Başkanlığına bir kez daha çağrı yapıyorum. Gelin güncel emekli aylık bilgisini paylaşın. En düşük emekli aylık bilgisini paylaşın. Asgari ücret altında emekli aylığı alanların bilgisini paylaşın. Dilimlere göre emekli aylığı alanların sayısını paylaşın. Bunu yapmazsanız bütün hukuksal ve bilimsel yolları ve imkanları kullanarak emeklilerle ilgili gerçekleri kamuoyuna yansıtmak için elimden geleni yapacağım. Emeklilerle ilgili gerçekler ergeç gün yüzüne çıkacak. Sansürcü olarak tarihe geçmek istemiyorsanız gerçekleri kamuoyuna açıklayın.

KAYNAK Aziz ÇELİK / Birgün
DİĞER HABERLER
CARGİLL’DE İMZA TÖRENİ
CARGİLL’DE İMZA TÖRENİ

Sendikamızın kısa bir süre önce toplu iş sözleşmesi görüşmelerini anlaşma ile tamamladığı Cargill’de işveren heyetinin ve yönetim kurulumuzun katılımı ile imza töreni düzenlendi.

İŞSİZLER ÖDENEĞE ERİŞEMİYOR
İŞSİZLER ÖDENEĞE ERİŞEMİYOR

Koşulların ağır olması ve kaynakların amacı dışında kullanılması nedeniyle işsizlik ödeneğinden yararlananların sayısı azılıyor.

EMEKÇİNİN GREV HAKKI İADE EDİLDİ
EMEKÇİNİN GREV HAKKI İADE EDİLDİ

AYM, toplu iş sözleşmesi ve grev hakkını engelleyen düzenlemeyi iptal etti.

YABANCI GİRİŞİNDE UMUT VERİCİ GELİŞME
YABANCI GİRİŞİNDE UMUT VERİCİ GELİŞME

Merkez Bankası’nın dün açıkladığı menkul kıymet istatistikleri seçimden sonraki haftada yabancıların hem hisse senedi, hem devlet iç borçlanma senedi alarak döviz getirdiklerini gösteriyor.