SERMAYE EMRETTİ ‘TORBA’YA GİRDİ
Halen TBMM gündeminde “Torba Yasa” olarak anılan bir kanun teklifi bulunuyor. Bu yasa tasarısı esas itibarıyla işverenlerin vergi ve sigorta prim borçlarına af getiriyor

Ancak tasarının içine 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, 4857 sayılı İş Kanunu, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile ilgili birçok değişiklik maddesi de kondu. Bu son değişikliklerden amaç, çalışanları daha güvencesiz çalışma koşullarına tabi kılmak ve esnek çalışmayı yaygınlaştırmak.
Aslında tasarı, bu açıdan sermaye sınıfının taleplerini büyük ölçüde yerine getiriyor. Üç sermaye kuruluşu (TİSK, TOBB ve TÜSİAD), Ekim 2010 tarihli “Güvenceli Esneklik Konusundaki Ortak Görüş ve Öneriler” başlıklı raporunda, esnek çalışma biçimlerinin ve güvencesiz istihdamın yaygınlaşmasını talep ediyordu. Raporda, esnek çalışma biçimlerinin evde çalışma, tele çalışma, yoğunlaştırılmış iş haftası gibi uygulamalarla yaygınlaşması isteniyordu. Tasarıda, çağrı üzerine çalışma bölümüne evden çalışma, uzaktan çalışma biçimlerinin de eklenmesi öngörülüyor. Böylece işçinin iş güvencesi hakkı ortadan kaldırılarak güvencesiz ve ucuz işçilik yaygınlaşacak.
İşverenlerin raporunda, kısa çalışma ödeneğinin 2010 ve daha sonrası için de devam etmesi, ödenekle ilgili 3 aylık sürenin 6 aya çıkması, hatta kriz süresince devamı talep ediliyor. Böylece işverenlerin ücret ödeme yükümlülüğü İşsizlik Fonu’na yıkılıyor. Tasarıda, genel ekonomik krizlerin yanı sıra sektörel ve bölgesel krizlerde de kısa çalışma ödeneğinin uygulanması yer alıyor.
TİSK, TOBB ve TÜSİAD’ın raporunda, genç ve yeni istihdam edilecek diğer çalışanlar için işveren sigorta priminin devletçe karşılanması talep ediliyor. Tasarıda, 31 Aralık 2015’e kadar işverenin yeni işe aldığı işçilere ait işveren payı fondan karşılanıyor. Yine işverenlerin raporunda, haftalık 45 saatlik çalışma süresini 66 saate çıkarıp 2 aylık dönemde ortalama 45 saate denkleştiren sürenin 2 aydan 6 aya, hatta gerekirse 12 aya uzatılması isteniyor. Tasarıda turizm sektöründeki denkleştirme süresi 2 aydan 4 aya çıkartılıyor. Yani turizm sezonu boyunca çalışanların fazla mesai ücreti alması engelleniyor.
Raporda, iş müfettişlerine verilen denetim yetkisinin amacını aşan biçimde kullanıldığı belirtiliyor. Tasarıda işverenlerin bu talebi de dikkate alınıp denetim görevi düz memurlara veriliyor. İşverenlerin genel bir talebi olan asgari ücrette de esneklik, yine tasarıda yer alıyor.
Görüldüğü sermayenin laiki, maiki, yeşili, mavisi, TÜSİAD’ı, MÜSİAD’ı önemli değil. Emeğin haklarına tırpan varsa, talep kimden gelirse gelsin AKP yerine getirmeye çalışıyor. Şimdi görev emek hareketinin, bu saldırıya ciddi karşı koyması gerekiyor…
ATİLLA ÖZSEVER – CUMHURİYET