Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
22 Şubat 2013
SENDİKAYI DEVLET SEÇTİ

Binlerce Bosch işçisi, sarı sendika Türk Metal´den büyük bir mücadele sonucu koptu, BMIS´e geçti. Önce Çalışma Bakanlığı büyük bir hukuksuzluğa imza atarak Bosch´ta BMİS´in yetki almak için başvurusunu dikkate almadı. Şimdi yerel mahkeme, çalışan işçi sayısını bile tespit etmeden Türk Metal lehine karar aldı.

SENDİKAYI DEVLET SEÇTİ
Binlerce Bosch işçisi, sarı sendika Türk Metal’den büyük bir mücadele sonucu koptu, BMIS’e geçti. Önce Çalışma Bakanlığı büyük bir hukuksuzluğa imza atarak Bosch’ta BMİS’in yetki almak için başvurusunu dikkate almadı. Şimdi yerel mahkeme, çalışan işçi sayısını bile tespit etmeden Türk Metal lehine karar aldı.

BMİS’te örgütlenen işçiler bu mücadeleyi önünde sonunda kazanacaklarına güveniyor. Mahkemenin aldığı kararın Yargıtay’da bozulacağına inanan BM İS yöneticileri de "meşru mücadele her düzlemde sürecek" diyor.

Sarı sendikaya mahkeme desteği

 Geçtiğimiz yıl Bosch’ta çalışan binlerce işçi Türk Metal’den Birleşik Metal-İş’e geçti. BMİS’in yetki başvurusunu dikkate almayan Çalışma Bakanlığı, çoğunluğu Türk Metal’e verdi. I BMİS, Bakanlığa dava açtı. Ancak mahkeme, işyerinde çalışan işçi ve üye sayısını bile tespit etmeden, Bakanlığın hukuk dışı uygulamasını onayladı. BMİS davayı Yargıtay’a taşıyacak.  

Teşvikten Türk Metal’in payına bu mu düştü?

Bosch işçisi kararlı: Bu iş burada bitmedi soL hatırlatıyor  DISK’e bağlı Birleşik Metal-Iş Sendikası (BMÎS) geçtiğimiz yıl Bosch’ta büyük bir örgütlenme hamlesi yaptı. Bir yılı aşkın bir süre boyunca yürütülen çalışmanın ardından, Mart 2012’de Bosch’ta çalışan binlerce işçi Türk Metal’den istifa edip BMÎS’e geçti, işçiler, Türk Metal’in fiziki saldırılarına rağmen sarı sendikaya geri dönmemekte direndi. Sonuç olarak 5600 kişinin çalıştığı fabrikada 3 bini aşkın işçi BMÎS’e geçmiş oldu.

BMlS, bu örgütlenmenin ardından işyerinde yetkiyi alabilmek üzere, çoğunluk tespiti yapılması talebiyle 4 Mayıs 2012’de Çalışma Bakanlığı’na başvuru yaptı. Ancak sendika altı ay boyunca başvurusuna Bakanlık’tan herhangi bir yanıt alamadı. BMlS’ten dört ay sonra TürkIş’e bağlı Türk Metal de Bosch için çoğunluk tespiti başvurusu yaptı. Yasa gereği bir işyeri için birden fazla başvuru olduğunda Bakanlık’ın önce ille başvuruya inceleme başlatması gerekirken, bakanlık yasayı umursamadı ve Türk Metal’in başvurusuna jet hızıyla yanıt verdi.

SENDİKA MAHKEMEYE BAŞVURDU AMA…
BMlS, bu skandal karar üzerine konuyu mahkemeye taşıdı. Daha önce bakanlık ve Türk Metal ikilisi aynı oyunu izmir’deki Mahle ve Bursa’dala Grammer fabrikalarında da oynamıştı. Ancak bu iki örnekte de önce yerel mahkeme, ardından da Yargıtay, Türk Metal’in oyununu bozmuş, yetki BMİS’e verilmişti. BMlS bir kez daha bakanlığı mahkemeye verdi. Dava Bursa 3. îş Mahkemesi’nde görüldü. Birleşik Metal-îş avukatları ellerindeki üye belgelerini mahkemeye sundular, Türk Metal’in çoğunluk olduğunun söylenmesinin hukuksuz olduğunu anlattılar.

Ancak ummadıkları bir sonuçla karşı karşıya kaldılar: Mahkeme, Çalışma Bakanlığı, yani Türk Metal lehine karar verdi. Üstelik işyerinde çoğunluk tespitine esas olan çalışan işçi ve üye sayısı üzerinden bilirkişi incelemesi yaptırmaya dahi gerek görmeden. Karar, yetki tespiti davalarıyla ilgili yasa hükümlerine, Yargıtay kararlarına ve içtihate rağmen alındı. BMÎS, gerekçeli kararın açıklanmasından sonra konuyu Yargıtay’a götüreceğini açıkladı. Yargılamanın henüz sona ermediğini ve kesin bir kararın olmadığını hatırlatan BMÎS, bu koşullarda Türk Metal’in işyerine sendika temsilcisi atayamayacağını, temsilci odası açamayacağını ve toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yürütemeyeceğini vurguluyor. Yapılan açıklamada "Bosch işçileri içerisinde temsil ehliyetini çoktandır kaybetmiş olan bu sendikanın yetkisi ise hukuken 1 Eylül 2012 tarihinden itibaren düşmüştür ve bu durum sürmektedir" deniliyor.

Konuyla ilgili bilgi aldığımız BMÎS avukatlarından Olcay Korkmaz, yaşanan süreci şöyle anlattı: "Bosch işçileri 4 Mayıs 2012’de yetki için başvurdu. Bakanlık çoğunluk sağlayamadığımız iddiasıyla olumsuz yetki tespitinde bulundu. 10 Eylül 2012’de ise Türk Metal’e gerekli çoğunluğu sağladığı söylenerek sözleşme yapma yetkisi verildi. Bize yetkisizlik verilmesi ile Türk Metal’e yetki verilmesine yönelik açtığımız iki dava, 19 Şubat’ta Bursa 3. iş Mahkemesi tarafından birleştirildi ve birleştirilen dosyalar üzerinden davanın reddine karar verdi." "Dosyada daha belgeler toplanmadı. SGKkayıtları, çalışan işçi sayısı bile tespit edilmedi, sendika üye sayısına bakılmadı.

Hakim SGK belgeleri gelmeden, bilirkişi incelemesi yapmadan davaları reddetti. Biz de 20 Şubat’ta kararı temyize götürdük. Mahkeme gerekçeli kararını açıklayacak ve dosyayı Yargıtay’a göndereceğiz." Av. Korkmaz, Yargıtay’ın daha önce benzer davalarda aldığı kararlar göz önünde bulundurulduğunda, Bursa 3. iş Mahkemesi’nin kararını bozacağını düşündüklerini, ancak Yargıtay’ın kararını açıklamasının birkaç ay alabileceğini söylüyor.

MÜCADELE SÜRECEK

BMlS Örgütlenme SEKRETERİ Özkan Atar da kararın bozulacağını söyleyenlerden. Atar gazetemize, "işçi arkadaşlarımız haklarına sahip çıkıyor, haksızlığa uğradıklarını görüyorlar. Böyle örnek bir karar da yok. işçiler de, sendikaları da bu kararın Yargıtay’da bozulacağına inanıyor. Hem hukuksal hem de meşru mücadelemize devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu. Gelişmelerin Bosch işçilerinin mücadele isteklerini köreltmediğini vurgulayan Atar, "moral bozamadılar, bozamazlar" diyor.

BMlS Bursa Şubesi Başkanı Ayhan Ekinci ise mahkemenin aldığı kararın işçileri kamçıladığını söylüyor. Ekinci gazetemize yaptığı değerlendirmede kararı değerlendirdiklerini ve işçilerin "Bu karar bizi ilgilendirmez biz nerede olduğumuzu biliyoruz. Çoğunluk sendikayız, Birleşik Metal-Iş’teyiz" dediklerini söylüyor. Türk Metal’in "noter ücretini ödeyeceğiz" diyerek 22 Şubat’a kadar üyelik kampanyası başlattığını belirten Ekinci, "Ama işçiler buna tenezzül etmiyor.

Bu yargı kararı işçileri kamçıladı" diyor. İşçi döven sendikaya devlet desteği Geçtiğimiz yıl Bosch Sanayi ve Bosch Rexroth fabrikalarında çalışan binlerce işçi, Türk Metal’den istifa edip BMİS’e geçti. Bu süreçte işçilere yönelik birçok saldırı olayı basına yansıdı. Bunlardan bir tanesi Bosch işçileri içeride olduğu sırada kalabalık bir grupla Birleşik Metaliş Sendikası Bursa Şube binasının basılması oldu. Geçtiğiniz yılın Kasım ayında ise Türk Metal’in açıkladığı toplu iş sözleşmesi taslağına tepki gösteren Renault işçileri üretimi durdurmuş ve bir vardiya boyunca fabrikada kalmışlardı.

Türk Metal üyeleri, fabrikanın önüne gitmek isteyen işçilere Bursa Organize Sanayi Bölgesi sokaklarında demir çubuklarla saldırarak ağır yaralanmalarına neden olmuşlardı. Bu saldırıyı ve fotoğraflarını gazetemiz o tarihte manşetten okuyucularına aktarmıştı. Saldırıların yanında sendikanın işçileri işten attırdığı olaylar da yaşanıyor. Renault fabrikasındaki tepkinin ardından 30 işçi işten çıkarılmış, çıkarılan işçiler, listeyi Türk Metal Sendikası’nın yaptığını ifade etmişti. Beyaz eşya üreticisi olarak tanınan Bosch, otomotiv sanayisinin de önemli bir bileşeni.

Dizel ve benzinli motorlarda kullanılan enjektörlerin dünyadaki en büyük üreticisi olan Bosch, otomotiv sanayisindeki birçok firmaya enjektör tedarik ediyor. Görüşüne başvurduğumuz uzmanlar, otomotiv sanayisi için açıklanan son teşvik paketiyle Bosch’ta Türk Metal’in hukuksuz bir biçimde yetkili sendika ilan edilmesi çabası arasında bir ilişki bulunmasının şaşırtıcı olmayacağının altını çiziyorlar. Geçtiğimiz günlerde Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, otomotiv sanayicilerinin teşvik paketiyle ilgili rahatsızlıklarının giderildiğini ve otomotiv sektörünün 5. bölge için getirilen teşviklerden yararlanacağını açıklamıştı.

Buna göre otomotiv firmaları yaptıkları yatırımlar için devletten KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, yüzde 80 vergi indirimi, yüzde 40 devlet desteği, 7 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği, yatı rım yeri tahsisi ve 700 bin liraya kadar faiz desteği gibi birçok teşvik alacak. Tamamı 1. bölgede bulunan otomotiv fabrikaları, bu kararla birlikte 5. bölge için belirlenen teşviklerden yararlanacak. Uzmanlar, otomotiv patronlarının Türk Metal’in sektördeki rolünün korunması konusunda hassas olduklarını ve Bosch’taki durumun bu nedenle önem taşıdığını vurguluyorlar.

Zira geçtiğimiz mart ayında Bosch işçilerinin BMİS’e geçmesinden sonra, Renault’da da Türk Metal’e karşı yüzlerce işçi ayaklanmıştı. . Halen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin devam ettiği sektörde Türk Metal’in yetkili sendika olmasının patronlar açısından önemini vurgulayan uzmanlar, Bosch’un sektör açısından kritik olduğunun üzerinde duruyor. Bosch’taki sendikal mücadelenin, teşvik paketiyle ilgili rahatsızlıkların görüşüldüğü toplantılara yansımış olmasının kuvvetli bir ihtimal olduğu söyleniyor.

Metal işkolundaki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri konusunda soL’a değerlendirmede bulunan BMİS Bursa Şubesi Başkanı Ayhan Ekici, sürecin sistemli olduğunu söylüyor. "Ama bu girişimler işçilerin kararlılığı karşısında boşa çıkacak" diyen Ekici sözlerini şöyle sürdürdü: "Örneğin MESS (Türkiye Madeni Eşya Sanayicileri Sendikası) grubu içerisinde son görüşmelere geliniyor. Bursa’daTürk Metal’in yüzde 5 gibi bir rakamla sözleşmeyi bitireceği, Manisa’da, Gebze’de ve izmir’de de aynı oranlara imza atacağı konuşuluyor. Ayrıca grup dışında imzaladığı sözleşmeler de var, ama Türk Metal bu durumdan ötürü sözleşmeleri internet sitesinden bile yayınlayamıyor.

Biz Bosch’la ilgili kararın Yargıtay’dan döneceğine inanıyoruz, mücadelemize de kaldığımız yerden devam ediyoruz." Bosch’ta patronun ve Türk Metal’in, BMlS üyesi işçilere yönelik baskıları devam ediyor. BMlS üyelerini sudan bahanelerle taciz eden fabrika yönetiminin eline yeni malzeme vermemek için gazetemize mahkeme kararıyla ilgili görüşlerini ileten Bosch işçilerinin isimlerini açık olarak yazamıyoruz. A.Ş.: Bu kararın üzerine insanlar artık devletin hiçbir kurumuna güvenmiyor. Yargıya, mahkemelere, bakanlığa, hiçbir kuruma güvenimiz kalmadı. Bu fabrikada çalışan insanlar devletin içyüzünü bu süreçte anladı.

Bu devletin "sermaye devleti" olduğunu anladı. Üstelik bunu fark eden sadece daha uç görüşlere sahip işçiler değil, fabrikadaki sıkıntıları yaşayan her siyasi görüşten arkadaşımızın devlet kurumlarına güveni sarsıldı. Sadece örgütlenmede aktif olanlar değil, diğer arkadaşlarımız da sendikadan istifa etmiyor, işten çıkarmaları yaşadık, baskıları yaşadık, dayak yedik ve tüm bunların üzerine mahkemeden bu karar çıktı. Elbette süreç tamamlanmadı ve Yargıtay’dan olumlu bir sonuç bekliyoruz. Kararın sonucunda elbette bir karamsarlık oldu.

Düşünsenize, bizim bu fabrikada çoğunluğumuz var ama devletin yasal organlarını geçemiyoruz. Burada yalnızca Türk Metal’le değil, Bakanlıkla, MESS’le, işverenle kavga ediyorduk. Şimdi bir de hukuk çıktı karşımıza. Tüm bunlara karşı iyi direniyoruz. Ama artık herkes daha iyi görüyor ve hak veriyor bize. Biz sonuna kadar mücadelemize devam edeceğiz ve eninde sonunda kazanacağız. M.A.: Uzun süredir mücadele ediyoruz, şimdi ise bu kararın ardından fabrikada doğal olarak moral bozulduğu da oluştu.

Türk Metalciler sürekli telefonlara mesajlar yağdırıyor. Mahkeme hiçbir dosyayı incelemeden sonuca ulaştı. Bu da tedirginlik yarattı içeride. Ama şu anda Türk Metal’e geçen yok. Biz çalışmamızı sürdürüyoruz, propagandamızı yapıyoruz. Bilgi veriyoruz arkadaşlara. Çay saatlerinde, bulduğumuz her valdtte "bu işin burada bitmediğini" anlatıyoruz. Sonuçta aylardır mücadele ediyoruz ve devam edeceğiz. Biz kazanacağımıza inanıyoruz. G.A.: Bu mahkeme kararı bizim direncimizi kıramadı.

Örneğin "yetkiyi aldık" diye belge getirip koydular önümüze. O daha ağırdı, insanlar peşpeşe böyle olaylar yaşayınca elbette bir karamsarlık oldu. Ama mücadeleyi bırakmak asla yok. Türk Metalciler kutlamak için gelip pasta kestiler fabrika önünde. Herkes biliyor ki pasta kesmek bir başarı değil, onların fabrikadaki işçilerin gözünde itibarı yok ki. Onlar bize defalarca yalan söyledi, şimdi söyledikleri hiçbir şeye işçiler güvenmiyor. Tüm bu yaptıkları insanların daha fazla bilenmesini sağladı ve ne yaparlarsa yapsınlar mücadele kırılmadı.

Hükümet, işveren, bakanlık, Türk Metal’in insanları yaralaması gibi olaylar, Bosch işçisinin bilincini artırdı. Bu kararın üzerine de kimse Türk Metal’e geçmiyor. Sadece 15 gündür üyemiz olan arkadaşlar bile "yerimi değiştirmem" diyor. Bosch’ta yaşananlardan sonra artık boyun eğen, sorgulamayan, itaat eden işçi profili yok. Sendikanın verdiği eğitimler ve yaşadıklarımız sonucunda gerçekten bilinçli işçiler oluştu. Bu yüzden bu fabrikada artık hiçbir şey eskisi gibi olmaz.

DİĞER HABERLER
BARRY CALLEBAUT’TA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
BARRY CALLEBAUT’TA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Sendikamız ile Barry Callebaut Türkiye arasında şubat ayında başlayan yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı.

ÇARESİZ KALAN EMEKLİ İŞE DÖNÜYOR
ÇARESİZ KALAN EMEKLİ İŞE DÖNÜYOR

Açlık sınırı altında aylıklarla yaşamaya mahkûm edilen emekliler, çalışma yaşamına geri dönmek zorunda kalıyor. Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyerek çalışan emekli sayısı son 4 yılda 1 milyon 125 bin 131 kişi arttı.

HALK BIKANA KADAR YÜKSEK FAİZE DEVAM
HALK BIKANA KADAR YÜKSEK FAİZE DEVAM

Politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bırakan TCMB, liraya geçişi özendirmek için bankaları mevduat faizini artırmaya zorluyor. Bankalar mevduat faizini düşük, kredi faiz oranını ise daha yüksek hızda artırıyor.

İŞÇİYE İŞ SÖZLEŞMESİ VERİLMESİ ZORUNLUDUR
İŞÇİYE İŞ SÖZLEŞMESİ VERİLMESİ ZORUNLUDUR

5 yıldır özel bir iş yerinde çalışıyorum. Geçen hafta iş sözleşmesi verip imzalamamı istediler. Anlayabildiğim kadarıyla şartlar hep işverenin lehinde. Sözleşmeyi imzalamazsam ne olur, işveren işten çıkarabilir mi?