Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
30 Haziran 2011
SENDİKALARDAN İNTERNET SANSÜRÜNE KARŞI CEPHE ÇAĞRISI

İnternette filtre sansürüne Türk-İş ve DİSK´e bağlı sendikalardan tepki geldi. Sendikalar, sansürün düşünce ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan bir anlayışın ürünü olduğunu belirterek sansüre karşı ortak mücadele cephesi oluşturulması çağrısında bulundular.

SENDİKALARDAN İNTERNET SANSÜRÜNE KARŞI CEPHE ÇAĞRISI

       İnternette filtre sansürüne Türk-İş ve DİSK’e bağlı sendikalardan tepki geldi. Sendikalar, sansürün "düşünce ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan" bir anlayışın ürünü olduğunu belirterek sansüre karşı ortak mücadele cephesi oluşturulması çağrısında bulundular.

       Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nca (BTK) 22 Ağustos’ta uygulamaya konulacak olan "İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar Taslağı"na karşı sendikalar tepkileri yükseltti. Tekgıda İş’in çağrısı ile bir araya gelen TÜRK-İş ve DİSK’e bağlı  Petrol-İş, TÜMTİS, TOLEYİS, Birleşik Metal-İş, Dev-Sağlık-İş, Limter İş ve İnternet Sansürüne Karşı Ortak Platformu üyeleri, TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Binası’nda internet sansürüne karşı basın açıklaması yaptı. İnternet filtre yoluyla sansürlenmesinin asıl amacının toplumun farklı kesimlerinin taleplerini dile getiren siteleri engellemek olduğunu söyleyen sendikacılar internet sansürüne karşı ortak mücadeleyi yükseltmek için bir araya geldiklerini kaydettiler.

       Orta açıklamayı okuyan İnternete Sansüre Karşı Platform Sözcüsü ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Özgür Uçkan, devlet eliyle hazırlanan bu düzenlemenin adının "sansür" olduğunu dile getirdi.

       Uçkan, seçim öncesinde tartışılmaya başlanan internetin güvenle kullanımına ilişkin usul ve güvenlik başlıklı BTK kurul kararının, 22 Ağustos’tan başlayarak internet dünyasını devlet kontrolüne alınmasını sağlayacağını söyledi.

       Türkiye’de sansür uygulamalarının giderek temel hak ve hürriyetleri kısıtlayıcı bir hal aldığını ifade eden Uçkan, "Bu konuda kaygı ve rahatsızlık içindeyiz. Tüm Türkiye’yi ve biz işçi sendikalarını yakından ilgilendiren internet sansürü uygulamalarına karşı itiraz ve önerilerimizi iletmek için bir araya geldik" dedi.

ENGELLENEN SİTELERİN ÇOĞUNLUĞU MUHALİF SİTELER

       Erişimi engellenen sitelerin arasında öne sürüldüğü gibi sadece pornografi ya da benzeri içerikli siteler olmadığını, engellenen ve filtrelenen sitelerin önemli bir bölümünün alternatif haber kaynakları, politik içerikli siteler, bazı sendika ve emek örgütlerinin, toplumun bazı kesimlerinin itirazlarını dile getirdikleri siteler olduğuna dikkat çekti.

       BTK Kurul Kararının hak ve özgürlüklere aykırı olduğunu belirten Uçkan, "Alan, grev yasakları, örgütlenme ve sendikal hakların önündeki keyfi, yasal olmayan engeller, devlet geleneği hakkında bize fikir vermekte, böylesi ucu açık bir filtreleme sisteminin nereye gideceğini göstermektedir" diye konuştu.

ÇOCUKLAR BAHANE

       Filtreleme sistemi ile çocukların korunmak istendiği yönünde yapılan açıklamalara karış, çocukların bu yöntemle korunamayacağını söyledi. Uçkan şöyle devam etti: "Elbette çocuk istismarı, nefret suçları ve benzer suçların internet mecrasında serbestçe yayılmasının önüne geçmek, yasal düzenlemeler yapmak gerekir. Ancak internetin devlet kontrolüne alınması, merkezi filtreleme gibi konular çocukları koruyamamaktadır. Çocuğu korumak ailenin görevi, risklerden korumak ancak eğitim ile mümkün olabilir. Çocukların risk olarak öne sürülmesi toplumu ikna için yaratılmış olan bir ahlaki gerekçedir."

İNTERNET HAK MÜCADELELERİ İÇİN VAZGEÇİLMEZ MECRA

       İnternetin işçi hareketleri, politik kampanyalar, hak mücadeleleri için vazgeçilmez bir mecra olduğunu kaydeden Uçkan, "Düşünce ve ifade özgürlüğü sınırlarının genişletmesi, örgütlü bir toplum yaratma mücadelemize sağladığı yararlar yönetme ve karara alma süreçlerine, yurttaş katılımını arttırması açısından ülkemizin geleceği için önemli bir olanaktır" dedi. Uçkan, BM’nin 4 Haziran da gerçekleştirdiği oturumda interneti temel bir insan hakkı olarak tanımladığını hatırlattı.

KARA LİSTELERİ KİM HAZIRLAYACAK

       Uçkan, "Vatandaşın bilgiye erişme özgürlüğünü elinden alan teknokrat ve bürokratların öngördükleri kara ve beyaz listeleri nasıl oluşturacağı belirsizdir. Buradan anlaşılan BTK’nin hükümetin hassasiyetlerine göre bu listeleri oluşturup, ucu açık bırakılan filtreleme sistemi yoluyla keyfi uygulamalara zemin hazırlayacağı anlaşılmaktadır" dedi. Son zamanlarda Ortadoğu’da internet üzerinden örgütlenen kitlelerin kazanımlarının ortada olduğu bir dönemde internetin ne kadar hayati olduğunun anlaşıldığını söyleyen Uçkan, internetin düşünce ve ifade özgürlüğünü genişletmesinin yanı sıra örgütlü ve yönetime doğrudan etki eden bir toplumu yaratma açısından elzem olduğuna dikkat çekti.

YENİ ANAYASA’DA İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ GÜVENCE ALTINA ALINMALI

       Hükümete ve ilgili kurumalara çağır yapan Uçkan, "BTK kurul kararını derhal ve acilen çekmeye, interneti tehdit eden yaklaşımlarla hazırlanmış başta 5651 sayılı yasa olmak üzere tüm yasa ve yönetmelikleri gözden geçirmeye ve iptal etmeye, konun muhatabı çeşitli kurumları, odalar ve sendikalarla birlikte riskler kadar olanakları gören yeni düzenlemeler yapmaya çağırıyoruz" dedi. Uçkan, "Yeni anayasa yapımı sürecinde düşünce ifade özgürlüğünü kayıtsız şartsız güvence altına alan düzenlemeler yapmak, 30 yıldır yaşanan deneyimim ışığında tüm siyasi aktörlerin görev ve sorumluluğudur" diyerek sözlerini noktaladı.

FİLTRELEME DEVLETİN YENİ BASKI ARACI

       Toplantıda söz alan Dev-Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise, seçim sonrası yaşanan gelişmelerle bir daha ortaya çıkan Türkiye’nin ileri demokrasi anlayışının geldiği seviyeyi gösterdiğini söyledi. İnternette filtrelemeye gidilmesinin de AKP’nin kendi gibi olmayanı dışlama politikasının bir göstergesi olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, her alanda olduğu gibi toplumun tüm kesimleriyle olan mücadelelerinin süreceğini aktardı.

SANSÜRE KARŞI MÜCADELEDE TÜM GÜCÜMÜZLE YER ALACAĞIZ

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da, devletin devlet olduğu günden beri sürekli olarak baskı rejimini egemen kılarak toplumu dizayn etmeye çalıştığını söyleyerek, örgütlenme alanının en önemli ayaklarından olan internetin alanının daraltılmasının da bu baskıcı rejimin yeni boyutu olduğunu dile getirdi. Serdaroğlu, Birleşik Metal-İş ve DİSk olarak sansüre karşı verilecek mücadelenin içinde yer alarak katkı sunacaklarını kaydetti. Referandum ve seçim sonuçlarından sonra hükümet saldırılarını başka alanlarda da sürdürecek diyen Serdaroğlu, "Bu anlamda biz Birleşik Metal İş olarak her türlü yasağın kaldırılması yönündeki çabaların içerisinde olacağız" dedi.

YASAKÇI ANLAYIŞIN DEVAMI

       Toplantının çağrıcısı Tekgıda İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel ise internet filtresinin son zamanlardaki yasakçı anlayışın yeni bir tezahürü olduğunu belirtti. Ülkeyi yönetenlerin kendileri dışındaki düşünceleri yok sayıp baskı altına almaya çalıştığını belirten Türkel, "Ne zaman sıkışırlarsa da milli değerleri, ahlaki değerleri bahane ederek yasakçı bir anlayışı öne çıkartırlar. Bugünkü durum da bunun bir örneği. Tüm dünya özgürleşirken, internet ortamında sınırların kalktığı, örgütlenmenin önündeki engellerin tanınmadığı ve iletişim olanaklarından en üst düzeyde faydalanılmaya başlandığı bir dönemde Türkiye’nin çağdışı bir anlayışa götürülmesi kabul edilebilir değil. Bu yasaklarda Arap Baharı’nın etkisi olduğunu düşünüyoruz. Orada örgütlenme internet üzerinden yapıldı, milyonlar özgürlükleri için sokaklara aktı. Türkiye’de de sendikalar olarak tam da iletişim olanaklarından en üst düzeyde yararlanmanın arifesindeyken, bunun hazırlıklarını yaparken yasakçı anlayışlar karşı karşıya kaldık. Bizde sendikalar olarak işyerleri bazında örgütlenme, işyerlerinde üyelerimizle sosyal ağlar kurma hazırlıkları yaparken karşı karşıya kaldığımız tablo tam bir sansürcü zihniyettir" dedi.

Geçtiğimiz günlerde 50.000 insanın ‘İnternetime dokunma’ çağrısıyla uyarı eylemi yaptığını hatırlatan Türkel, hükümetin kararını gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

SENDİKALAR OLARAK ‘İNTERNETİME DOKUNMA’ DİYECEĞİZ

       İnternetin bir bilgilendirme ve iletişim aracı olduğuna dikkat çeken Türkel sözlerini şöyle sürdürdü: "İnternete getirilen sınırlamaları ve gazete kapatmalarını haber alma, örgütlenme hakkımıza konulmuş en büyük engel olarak kabul ediyoruz. Sendikalar olarak bu konudaki hassasiyetlerimizi koruyacağız. Önümüzdeki günlerde farklı toplum kesimleriyle, sendikalarla, STK’larla, özgürlüklerini korumak isteyen insanlarla ‘İnternetime dokunma’ inisiyatifini geliştirmek, büyütmek ve bu mücadeleyi ülkenin her yanında etkili bir şekilde geliştirmek istiyoruz. Gerek Türk-İş’e bağlı sendikaalrımız, gerek DİSK’e bağlı sendikalarımız ile bu konudu ortak bir cephe oluşturabiliriz diye düşünüyoruz. Bu anlamda toplumun her kesiminin katkılarını koymasını bekliyoruz."

      Toplantıya sendika başkanlarının yanı sıra DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Birleşik Metal-İş Sendikası Merkez Yöneticisi Celalettin Aykanat, TÜMTİS Genel SEKRETERİ Gürel Yılmaz, TÜMTİS Genel Örgütlenme SEKRETERİ Cafer Kömürcü, Petrol-İş Genel Merkez Yöneticisi İbrahim Doğangül, Toleyis Marmara Bölge Şubesi Temsilcisi Cemil Çiftçi, Tekgıda-İş İstanbul Şube başkanı Muzaffer Dilek, Tekgıda-İş’ten Yıldıray Kurter, Alternatif Bilişim Derneği Başkanı Ali Rıza Keleş, TAREM Genel Koordinatörü Gökhan Biçici, EmekDunyasi.net Genel yayın Yönetmeni İlhan Ulusoy, Sendika.org Temsilcisi Ali Ergin Demirhan da katılarak destek verdi.

 

DİĞER HABERLER
KENT GIDA VE MONDELEZ TURKEY’DE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
KENT GIDA VE MONDELEZ TURKEY’DE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Sendikamız ile Kent Gıda ve Mondelez Turkey Gıda arasında şubat ayında başlayan yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı.

TEŞEKKÜRLER TEKGIDA-İŞ AİLESİ, TEŞEKKÜRLER TEKGIDA-İŞ ÜYELERİ
TEŞEKKÜRLER TEKGIDA-İŞ AİLESİ, TEŞEKKÜRLER TEKGIDA-İŞ ÜYELERİ

Sendikamız bu yıl 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliklerini, konfederasyonumuz Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun almış olduğu karar çerçevesinde Bursa, Mustafakemalpaşa, Karacabey şubelerimiz ile birlikte Kocaeli, Eskişehir, Gebze, Tuzla ve İstanbul Avrupa Yakası şubelerimize bağlı işyerlerinden üyelerimizin yoğun katılımı ile büyük bir coşkuyla Bursa’da kutladı.

1 MAYIS’TA KAÇIRILAN FIRSAT
1 MAYIS’TA KAÇIRILAN FIRSAT

Türk-İş, DİSK ve Hak-İş ilk kez 1992 yılında Ankara’da 1 Mayıs’ı işçi sınıfının uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele günü olarak bir kapalı salon toplantısında birlikte kutladı.

1 MAYIS VE GENEL TATİL ÜCRETİ
1 MAYIS VE GENEL TATİL ÜCRETİ

Dünya emekçilerinin birlik dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs İstanbul’da bir kez daha kutlanamadı.