Hükümet yüzde 10 olan işkolu barajını binde 5´e indiren Toplu İş İlişkileri Yasa Taslağı´nı aylardır bekletiyor. Bu ayın sonuna kadar değişiklik yapılmaması durumunda 52 sendikadan 42´sinin yetkisi düşecek. DİSK ve Hak-lş´e bağlı sendikalar yüzde 1 OTuk işkolu barajının altında kalacak. Yalnızca Türk-lş´e bağlı 35 sendikadan 10´u barajı aşabilecek. DİSK, yasanın çıkmamasının sorumlusunun hükümet olduğunu söyledi.
ÖRGÜTLÜ MÜCADELEYİ KONU ALAN YASA ÇIKMAZSA 52 SENDİKADAN 42’SİNİN YETKİSİ DÜŞECEK?
Sendikalar tehdit altında
DİSK Genel SEKRETERİ Tayfun Görgün, "Yasanın çıkarılmamasının tek sorumlusu iktidardır" derken, sendikal hakların sağlanabilmesi için 12 Eylül’den kalan kanunların değiştirilmesi gerektiğini söyledi.
Hükümetin işkolu istatistikleri konusunda bu ayın sonuna kadar yasal değişildik yapmaması durumunda 52 sendikadan 42’sinin yetkisi düşecek. DİSK ve Hak-Iş’e bağlı sendikalar yüzde 10’luk işkolu barajının altında kalacak. Sadece Türk-Iş’e bağlı 35 sendikadan 10’u barajı aşabilecek.
Türkiye’de bir sendikanın toplu sözleşme yapabilmesi için iki barajı aşması gerekiyor. Birinci baraj bulunduğu iş kolunda mevcut Türkiye’deki toplam işçi sayısının en az yüzde 10’unu örgütlemiş olması; ikincisi de toplu iş sözleşmesi yapacağı işyerindeki en az yüzde 50 işçiyi örgütlemiş olması. Sendikanın yüzde 10’luk işkolu barajını aşıp aşmadığı Çalışma Bakanlığı tarafından ocak ve temmuz aylarında yayımlanan istatistiklerle belirleniyordu. Bu istatistikler de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sendikalar ve işverenler tarafından yapılan bildirimlerle oluşturuluyordu. Ancak bu kural 2009’da değiştirildi, istatistiklerde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun işe giriş-çıkış kayıtlarının dikkate alınmasını öngören yasa değişikliği yapıldı. Bu düzenleme yapılırken, yüzde 10 olan işkolu barajının düşürülmesine ilişkin yasa değişikliği ise yapılmadı. Bu nedenle 2009’dan bu yana istatistiklerin yayımlanması 4 kez ertelendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik bu aydan itibaren erteleme olmayacağını söyledi. Bu kapsamda da yüzde 10 olan işkolu barajını binde 5’e indiren Toplu îş İlişkileri Yasa Taslağı hazırlandı. Ancak taslak aylardır Bakanlar Kurulu’nda bekliyor.
‘Tek sorumlu AKP’
DİSK Genel SEKRETERİ Tayfun Görgün, "AKP iktidarının Meclis’te çoğunluğu var. Muhafet de yasanın çıkmasını istiyor. Yani Meclis’te matematik sorunu yok. Yasanın çıkmamasının tek sorumlusu AKP iktidarıdır" dedi.
Öğretmenler Dinçer’in sözünü tuttu!
Milli EĞİTİM Bakanı Ömer Dinçer’in farklı sektörlere yönelmelerini istediği ataması yapılmayan öğretmenler, Milli EĞİTİM Bakanlığı (MEB) önünde balon, çiçek, pamuk şekeri sattı. Türk EĞİTİM-Sen öncülüğünde bir araya gelen atama bekleyen öğretmenler dün MEB önünde eylem yaptı. Öğretmenler eylemde, "Madem atamayacaktın 2011 KPSS’yi neden yaptın?", "44 bin gerçekti, hayal olmasın", "Öğrenciye tablet, öğretmene sabret" yazılı dövizler taşıdılar. Öğretmenler bakanlık binasının önüne geldiklerinde alkış ve ıslıklarla MEB’in politikalarını eleştirdiler. Türk EĞİTİM-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk yaptığı konuşmada, AKP hükümeti döneminde atanamayan öğretmen sayısının iki kat arttığına dikkat çekerek Türkiye genelinde yaklaşık 150 bin öğretmen açığı bulunduğunu, 350 bin öğretmen adayının ise atama beklediğini ifade etti. Koncuk, şubat ayında atama yapılmaması durumunda eylemlerine devam edeceklerini ifade etti.