SENDİKAL ÖRGÜTLENME SUÇSA BİZ DE SUÇLUYUZ
TÜMTİS Sendikası yönetici ve üyelerine yargılandıkları davada, mahkemenin üye işçilerin sayısını çoğaltmak suçunu işledikleri gerekçesiyle hapis cezası kararı vermesine bir tepki de Sosyal-İş Sendikası´ndan geldi.

TÜMTİS Sendikası yönetici ve üyelerine yargılandıkları davada, mahkemenin "üye işçilerin sayısını çoğaltmak" suçunu işledikleri gerekçesiyle hapis cezası kararı vermesine bir tepki de Sosyal-İş Sendikası’ndan geldi. Sosyal-İş Sendikası Yöneticileri "sendikal örgütlenme suçsa, bizde kendimizi ihbar ediyoruz: Bizde aynı suçu işledik" dediler.
Sosyal-İş Sendikası, Özel Yetkili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin TÜMTİS’in 14 yönetici ve üyesini 1 yıl 10 ay 15 gün ile 6 yıl 15 gün arasında hapis cezası vermesini "hukuk skandali" olarak yorumladı. Açıklamada, sendikal hak ve özgürlüklerin uluslararası sözleşmeler, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu ile güvence altına alındığına dikkat çekildi.
Karar için "hak ve hukuk tanımazlık vesikası olarak tarihe geçecektir" denilerek şu görüşelere yer verildi:
"Sendikal örgütlenme nedeniyle hapis cezasına çarptırılan TÜMTİS Sendikası, üye ve yöneticileri ile tam bir dayanışma içinde olduğumuzu ilan ediyor ve Sosyal-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu üyeleri olarak, kendimizi ihbar ediyoruz: Biz de işçi sınıfının hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek için sendikamıza üye işçilerin sayısını çoğaltıyoruz. Eğer sendikal örgütlenme suçsa biz de "suçluyuz", bu "suçu" işlemeye ve bu "suçu" işleyenlerle omuz omuza mücadele etmeye devam edeceğiz!"
‘Sendika suç örgütüyle eş tutuldu’
Tekgıda-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu’da yaptığı yazılı açıklamada, sendika yöneticilerine verilen hapis cezalarını, dehşet ve ibretle karşıladıklarını belirtti. "Türkiye’de işçi sendikalarının varlığı bile sorgulanır hale gelmiştir" denilen açıklamada, bu kararla işçi sendikalarının adeta hedef gösterildiği ve sendikal faaliyetin cezalandırıldığı vurgulandı.
Yönetim Kurulu’nun açıklamasında kararda yer verilen, "Yasal bir sendika olan TÜMTİS üyesi işçilerin sayısını çoğaltmak, bu şekilde aidat gelirlerini arttırmak ve haksız ekonomik çıkar elde etmek amacını gütmüşlerdir." gerekçesini başka türlü okumanın mümkün olmadığı ifade edildi. Tek Gıda-İş Açıklamasına şöyle devam etti:
"Böyle bir gerekçenin hukukiliğinin kabul edildiği noktada; artık bir işçi sendikasının değil örgütlenme ve üye tabanını genişletme çalışması içine girmesi, aidat alması bile suç sayılacaktır. Bu durum işçi sendikalarını suç örgütü ile eşdeğer sayan bir sonuç doğuracaktır. Elbette ki böyle bir hukuk anlayışını, böyle bir demokrasi anlayışını kabul etmemiz mümkün değildir.
Sendikal hak ve özgürlüklerin kullanılmasında karşılaştığımız engelleri yok etmeye çalışırken yetmiyormuş gibi, misyonumuzu ve varlığımızı tartışmalı, kanunsuz hale getiren bu hukuk anlayışını reddediyoruz, ileri demokrasinin nerelere ulaştığını görmek açısından da gerçekten ibretlik buluyoruz."
‘Demokrasiye leke’
TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu TÜMTİS Sendikası Ankara Şubesi yönetici ve üyelerine "sendikal suç" gerekçe gösterilerek hapis cezası verilmesi ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle:
"Türk demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçecektir. TÜRK-İŞ, sendikal hak ve özgürlükler ile temel insan hakkı olan örgütlenme hakkını hiçe sayan bu kararı kınamaktadır. TÜRK-İŞ, TÜMTİS sendikamızın vereceği her türlü mücadelede yanında olacaktır. TÜMTİS’in mücadelesi TÜRK-İŞ’in mücadelesidir."