SENDİKAL GÜÇ BİRLİĞİ ÜNLÜ MARKALARI UYARDI
24 Nisan´da Bangladeş´in başkenti Dakka´da 8 katlı tekstil fabrikasının çökmesi sonucu 1127 işçi yaşamını yitirmiş ve binlercesi de yaralanmıştı. Yaşanan bu olaydan sonra gözler, Batının tekstil devlerine fason ve taşeron üretim yapan Bangladeş´teki tekstil fabrikalarına çevrildi.
24 Nisan’da Bangladeş’in başkenti Dakka’da 8 katlı tekstil fabrikasının çökmesi sonucu 1127 işçi yaşamını yitirmiş ve binlercesi de yaralanmıştı. Yaşanan bu olaydan sonra gözler, Batının tekstil devlerine fason ve taşeron üretim yapan Bangladeş’teki tekstil fabrikalarına çevrildi.
İşçilerin, aylık 30 dolar ücretle, işçi sağlığının hiçe sayıldığı fabrikalarda yoğun sömürü koşullan altında çalıştırılmasına ve dünyaca ünlü markaların buna göz yummasına bir tepki de Sendikal Güç Birliği Platformu’ndan (SGBP) geldi. SGBP, Bangladeş’te üretim yapan aralarında Türkiyeli tekstil şirketlerinin de bulunduğu ünlü firmaları uyardı.
Türkiyeli tekstil firmalarım Bangladeş’te Yangın ve Bina Güvenliği Anlaşmasına imza atmaya çağıran SGBP, bir basın açıklaması yayımladı. Basın açıklamasını yapan Rristal-İş Genel Başkanı ve SGBP dönem sözcüsü olan Bilal Çetintaş, "Bangladeş, işçilerin düşük ücretlerle, sendikasız, her türlü güvenceden yoksun, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinden uzak bir biçimde çalıştırıldıkları bir ülke. Daha düşük maliyetlerle üretim yapmak isteyen ve aralarında LC Waikiki, De Facto, Seven Hill, Rodi Jeans, Batik, Colin’s ve Collezione’nun da bulunduğu Türkiyeli tekstil şirketlerinin bir kısmı da üretim için bu ülkeyi seçmiş bulunuyor" açıklamasında bulundu.
Söz konusu olan anlaşmayı bu şirketlerin imzalamaktan kaçındıklarını belirten Çetintaş, "Böyle bir anlaşma yokmuş gibi davranıyorlar. Bu duyarsız ve kayıtsız tutumun yeni iş cinayetlerine davetiye çıkarmak anlamına geldiği çok açık" dedi. Çetintaş, söz konusu şirketleri ve benzeri üretim yapan diğer Türkiyeli şirketleri, bu anlaşmaya imza atmaya çağırarak sözlerini bitirdi.