SENDİKAL BASKI DTÖ GÜNDEMİNDE
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu, Türkiye’de temel çalışma standartlarının ihlal edildiğini belgeleyen bir rapor sundu.
Ekonomi Bakanlığı’nın kalabalık bir heyetle temsil edildiği toplantıda Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun sunduğu rapor Türkiye açısından yüz kızartıcı.
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Ticaret Politikalarını Gözden Geçirme Kurulu, Cenevre’de başladı. Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılan Dünya Ticaret Örgütü (WTO) toplantısında Türkiye’nin uluslararası düzeyde kabul edilen temel çalışma standartlarını ihlal ettiğini belgeleyen bir rapor sundu. Bugün de devam ve Ekonomi Bakanlığı’nın kalabalık bir heyetle temsil edildiği zirvede ITUC’un sunduğu rapor Türkiye açısından yüz kızartıcı.
Sermaye bile konuşuyor
DİSK Genel SEKRETERİ Adnan Serdaroğlu konuyla ilgili ITUC’un, ILO ve Birleşmiş Milletler verilerine göre hazırladığı raporun karanlık tabloyu bir kez daha gözler önüne serdiğini dile getirerek, “Artık uluslararası sermaye çevreleri bile Türkiye’deki hak gasplarını konuşuyor. Hükümetin anlattığı büyüme masallarının ardında düşük ücretlerle, sigortasız ve sendikasız çalışan işçilerin alın teri yatıyor. Uzun çalışma süreleri, iş kazaları kimilerinin kasalarını doldururken toplumsal adalete zarar veriyor.” dedi.
Hükümete eleştiri
Rapor, Türkiye hükümetini, işçileri, özel sektör işverenlerinin veya devlet otoritelerinin sömürüsünden ve tehditlerinden korumakta başarısız olduğu için eleştiriyor.
Rapora göre “Etkisiz ve uygulamada yetersiz çalışma yasaları sıklıkla işverenler lehine kararlar veren mahkemelerle perçinleniyor. Böylece işçiler savunmasız kalıyorlar. İşgücünün büyük bir bölümü insanca yaşamaya yetecek ücret ve çalışma koşulları için toplu pazarlık hakkını kullanamıyor.”
Baskı kurbanı artıyor
DTÖ’ye sunulan raporda dikkat çekilen diğer unsurlar da özetle şöyle:
* Türkiye, işçi hakları konusunda aşırı kötü bir sicile sahip, hükümet ve işveren kaynaklı baskı kurbanlarının sayısı artmaya devam ediyor.
* Sendikal örgütlenme özgürlüğünün önündeki ağır kısıtlamalar, üye sayıları üzerindeki hükümet manipülasyonu, yaygın tehdit ve baskı nedeniyle işçilerin sadece yüzde 5.4’ü toplusözleşmeden yararlanabiliyor.
* Barışçıl sendika gösterileri sıklıkla şiddete maruz kalıyor.
* Erkeklere göre daha düşük ücret alan kadın işçiler özellikle emek yoğun alanlarda çalışıyorlar.
* Her dört kadından yalnızca biri resmi iş gücüne dahil.
* Çocuk işçilerin yüzde 41’i yetersiz sosyal güvenlik önlemleriyle çalışıyor. Şehirlerde pek çok çocuk sokaklarda çalışıyor. İnsan kaçakçılığı sonucunda fuhuşa, dilenciliğe ve adi suçlara zorlanıyorlar.