SENDİKACILARA ANAYASA ÇAĞRISI
Sendika yöneticileri tüzükleriyle bağlıdır. Tüzükler genel kurullarda kabul edilir. Tüzük hükümlerine uymayan yöneticiler, görevlerini yerine getirmiyor demektir.

Sendika yöneticileri tüzükleriyle bağlıdır. Tüzükler genel kurullarda kabul edilir. Tüzük hükümlerine uymayan yöneticiler, görevlerini yerine getirmiyor demektir. Böyle bir durumda sendika üyelerinin görevi, tüzük hükümlerine uymayan yöneticilerin bu davranışlarının nedenlerini sorgulamak ve gereğini yapmaktır.
Türkiye’nin gündeminde, Anayasayı ve Türkiye Cumhuriyetinin temel niteliklerini değiştirme girişimi yer alıyor. Emperyalist güçler bu girişimi destekliyor. Millici güçler bu girişime karşı çıkıyor. Sendikacılar, eğer tüzüklerindeki hükümlere uyacak ve görevlerini yerine getirecekse, milli güçlerin yanında yer almak zorundadır. Eğer "yeni Anayasa" girişimlerini (açıkça veya sessizliklerini koruyarak) desteklerlerse, kendi tüzüklerini ihlal etmiş olurlar.
Sendikacıları bağlayan tüzüklerin bazılarının ilgili bölümlerini aşağıda sunuyorum:
ATATÜRK İLKELERİ Türk-İş Tüzüğü: "Madde 2- TÜRK-İŞ, insan haklan, çoğulcu ve özgürlükçü demokrasi kurallan, Atatürk ilkeleri, milli demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti anlayışı çerçevesinde çalışanlann hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek amacını taşır. Bu amacın gerçekleştirilmesine engel teşkil eden komünizm, faşizm, gericilik, yoksulluk, cehalet ve sefaletle, devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünün zedelenmesini hedef alan faaliyetlerle mücadele eder." Türk Metal Tüzüğü: "Madde 2- Sendika (…) Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünün, Milli Egemenliğinin, Cumhuriyetin, Milli Güvenliğinin, Kamu Düzeninin, Genel Asayişin, Kamu Yararının, Genel Ahlakın ve Genel Sağlığın korunması gereği inancıyla Atatürk İlkeleri ve bu anlayışın kaynağını teşkil eden Türk Milliyetçiliği ilkelerine bağlı kalınarak; demokrasinin korunup yerleşmesine, sosyal adaletin gerçekleşmesine ve çağdaş uyganlık düzeyine ulaşmasına hizmet etmeye, çalışma ilişkilerinde üyelerinin ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini koruma ve geliştirmeyi amaç edinir."
DEVLETİN ÜLKESİ VE MİLLETİYLE BÖLÜNMEZ BÜTÜNLÜĞÜ
Yol-İş Tüzüğü: "Madde 2- Sendika, çalışma ilişkilerinde üyelerinin ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini koruma ve geliştirme amacı taşır. Bu amacın gerçekleştirilmesi için; Devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünün korunması ve Atatürk ilkelerinin yaşatılması doğrultusunda, demokratik ilkelerden sapmadan; (…)" Tes-İş Tüzüğü: "Sendikanın amacı üyelerinin ekonomik ve toplumsal hak ve menfaatlerini temsil etmek, korumak ve geliştirmektir. Ayrıca Sendika, kurulu bulunduğu işkolunun ülke ekonomisine katkısını arttıracak ve toplumsal menfaati koruyacak faaliyetlerde bulunur.
Sendika bu amacın gerçekleştirilmesi için Devletin bağımsızlığı, Ülkenin ve Milletin bölünmez bütünlüğünün korunması ve Atatürk İlkelerinin yaşatılması doğrultusunda; demokratik ilkelerden sapmadan; (…)" Basisen Tüzüğü: "Madde 3- Sendikanın amacı; Devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünün korunması ve Atatürk ilkelerinin yaşatılması doğrultusunda; demokratik ilkelerden sapmadan, üyelerinin çalışma ilişkilerinde ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmektir." Tez-Koop-İş Tüzüğü: "Madde 2- Sendika, çalışma ilişkilerinde üyelerinin ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini koruma ve geliştirme amacını taşır. Bu amacın bütünlüğünün korunması ve Atatürk İlkelerinin yaşatılması doğrultusunda devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünün korunmasını savunur." Sendikacılar! "Yeni Anayasa" girişimi karşısında tüzüğünüzün emredici hükmünü yerine getirin!