SENDİKA TASARISI’NIN 1. BÖLÜMÜ KABUL EDİLDİ
TBMM Genel Kurulu´nda temel kanun olarak görüşülen Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu Tasarısı´nın 1. bölümü kabul edildi. 1 ile 30. maddeleri kapsayan 1. bölümde yer alan düzenlemelere göre, iskolları yeniden belirleniyor. İşkolu sayısı, 28´den 20´ye düşürülüyor.

TBMM Genel Kurulu’nda temel kanun olarak görüşülen Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu Tasarısı’nın 1. bölümü kabul edildi. 1 ile 30. maddeleri kapsayan 1. bölümde yer alan düzenlemelere göre, iskolları yeniden belirleniyor. İşkolu sayısı, 28’den 20’ye düşürülüyor.
"Avcılık, balıkçılık, tarım ve ormancılık", "gıda sanayi", "madencilik ve tas ocakları", "petrol, kimya, lastik, plastik ve ilaç", "dokuma, hazır giyim ve deri", "Agac ve kağıt", "iletişim", "basın-yayın ve gazetecilik", "banka, fınans ve sigorta", "ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar", "çimento, toprak ve cam", "metal", "inşaat", "enerji","taşımacılık", "gemi yapımı ve deniz taşımacılığı, ardiye ve antrepoculuk", "Sağlık, sosyal hizmetler", "Konaklama ve eğlence isleri", "Savunma ve güvenlik" ile "Genel isler" olmak üzere 20 işkolu olacak.
Sendika üyeliği ve üyelikten çıkmak için noter şartı kaldırılıyor. Bir iş yerinin girdiği işkolunun tespiti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıgı’nca yapılacak. Bu tespite karsı 15 gün içinde dava açılabilecek. Mahkeme 2 ay içinde karar verecek, kararın temyiz edilmesi halinde Yargıtay 2 ay içinde kesin olarak karara bağlayacak.
"Zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama ve kaçakçılık" suçlarından birinden mahkumiyeti bulunanlar, sendika kurucusu olamayacak. Sendika kuruculuk koşulları arasından fiilen çalışma, Türk vatandaşı olma, Türkçe okur-yazar olma şartları kaldırıldı.
Sendika üyeliği
Tasarıyla, isçi sendikalarına üye olmak için 16 yas olan sınır 15 yasa indiriliyor. Sendikaya üye olmak serbest olacak. Hic kimse sendikaya üye olmaya veya olmamaya zorlanamayacak. Isci veya işverenler, aynı işkolunda ve aynı zamanda birden cok sendikaya üye olamayacak. Ancak aynı işkolunda ve aynı zamanda farklı işverenlere ait is yerlerinde çalışan isçiler birden cok sendikaya üye olabilecek.
Bir is yerinde yardımcı islerde çalışan isçiler de is yerinin girdiği işkolunda kurulu bir sendikaya üye olabilecek. Sendikaya üyelik, bakanlıkça sağlanacak elektronik başvuru sistemine, e-devlet kapısı üzerinden üyelik başvurusunda bulunulması ve sendika tüzüğünde belirlenen yetkili organın kabulü ile edevlet kapısı üzerinden kazanılacak.
Üyelik başvurusu, sendika tarafından 30 gün içinde reddedilmedigi takdirde, kabul edilmiş sayılacak. Haklı bir neden gösterilmeden üyelik başvurusu kabul edilmeyenler, bu kararın kendilerine tebliğinden itibaren 30 gün içinde yetkili mahkemede dava açabilecek. Mahkemenin kararı kesin olacak. Mahkemenin davacı lehine karar vermesi halinde üyelik, red kararının alındığı tarihte kazanılmış sayılacak.
Üyelik aidatı, kuruluşların tüzüklerinde belirtilen usul ve esaslara göre genel kurul tarafından belirlenecek. Aidatı kesmeyen veya kesmesine rağmen 1 ay içinde ilgili isçi sendikasına ödemeyen işveren, bildirim şartı aranmaksızın aidat miktarını bankalarca isletme kredilerine uygulanan en yüksek faiziyle birlikte ödemekle yükümlü olacak.
Sendika üyeliğinin sona ermesi
Her üye, e-devlet kapısı üzerinden çekilme bildiriminde bulunarak üyelikten ayrılabilecek. E-devlet kapısı üzerinden yapılan çekilme bildirimi, elektronik ortamda es zamanlı olarak bakanlığa ve sendikaya ulaşacak. Çekilme, sendikaya bildirim tarihinden itibaren 1 ay sonra geçerlilik kazanacak.
Çekilenin 1 aylık süre içinde başka bir sendikaya üye olması halinde yeni üyelik, bu sürenin bitimi tarihinde kazanılmış sayılacak. Sendika üyeliğinden çıkarılma kararı, genel kurulca verilecek. Çıkarılma kararına karsı üye, 30 gün içinde yetkili mahkemeye itiraz edebilecek.