SENDİKA SUÇ ÖRGÜTÜ OLDU
Tümtis Sendikası´mn Ankara şubesinin 14 yönetici ve üyesinin yargılandığı davada, Özel Yetkili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi üye işçilerin sayısını çoğaltmak suçunu işledikleri gerekçesiyle hapis cezası kararı verdi.

Tümtis Sendikası’mn Ankara şubesinin 14 yönetici ve üyesinin yargılandığı davada, Özel Yetkili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi "üye işçilerin sayısını çoğaltmak" suçunu işledikleri gerekçesiyle hapis cezası kararı verdi.
Horoz Nakliyat’ta örgütlenme çalışmaları sırasında işverenin şikayeti üzerine yargılanan TÜMTİS yöneticilerine hapis cezası verildi. Tümtis Sendikası Genel EĞİTİM SEKRETERİ ve Ankara Şube Başkam Nurettin Kılıçdoğan, Şube SEKRETERİ Halil Keten, Şube MALİ SEKRETERİ Binali Güney, Yönetim Kurulu üyesi Selaattin Demir, Merkez Denetleme Kurulu üyesi Candan Genç ve eski şube yöneticileri Hüseyin Babayiğit, Erkan Aydoğan, Atilla Yılmaz, Serdal Canikli, Metin Eroğlu, Süleyman Demirtaş, Satılmış Öztürk, İhsan Sezer ve Cihan Türe işveren şikâyetleri üzerine 6 yıl 15 gün ile 1 yıl 10 ay 15 gün arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldılar.
‘Kararın dayanağı işverenlerin şikayetleri’ 2007 yılında örgütlenme çalışması yürüttülen Horoz Kargo’nun işvereni ve çeşitli iş yerlerinin işverenlerinin şikâyeti üzerine bir gece yarısı operasyonu ile gözaltına alman sendikacılar tutuklanmış, 6,5 ay sonra çıkarıldıkları ilk duruşmada mahkeme tarafından serbest bırakılmışlardı.
5 yıl devam eden yargılama sonunda 20 Kasım 2012 tarihinde mahkeme, "yasal bir sendika olan TÜMTİS üyesi işçilerin sayışım çoğaltmak, bu şekilde aidat gelirlerini artırmak ve haksız ekonomik çıkar elde etmek amacını güttükleri anlaşılmıştır" diyerek sendika yöneticilerle ağır cezalar verdi.
TÜMTİS’ten yapılan yazılı acıkmada "Şube yöneticilerimize ceza yağdıran mahkeme, bu kanaate ulaşırken tamamıyla işveren şikâyetlerini kararma dayanak yapmıştır"denildi.
İşverenler ile görüşmenin, sendikaya yeni üyeler kazandırmanın suç delili olarak kabul edildiğim belirten TÜMTİS açıklamasında, sendika yöneticilerinin bu suçlamalar nedeniyle yıllarca hapis cezasma çarptırılmalarının, örgütlenme ve üyelerinin haklarım koruma mücadelesi veren sendikaların hedefe konulması, sendikal çalışmanın yasaklanması anlamına geldiği ifade edildi.
Karara karşı ortak mücadele çağrısı TÜMTİS açıklamasına şöyle devam etti: "Yöneticilerimizin cezalandırıldığı bu davada esas hedef sendikal hak ve özgürlüklerin kendisidir. Artık bütün sendika yöneticileri ceza tehdidi ile karşı karşıyadır. Sendikalar ya işçileri sendikaya üye yapmaktan vazgeçecek, üyelerinin haklarını korumak için işçinin üretimden gelen gücünü kullanmayacak, hatta işyerinin kapısından bile geçmeyecek, grev ve direniş yapmayacak, ya da yıllarca hapis cezalarını göze alacaktır."
Bu kararı kabul etmelerinin mümkün olmadığının ifade edildiği açıklamada, "Üyelerimizin çıkarlarını koruma mücadelesinde hiçbir ceza bizleri yıldıramaz" denildi. TÜMTİS, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) normlarına, temel insan hakkı olan örgütlenme hakkına aykırı olarak değerlendirdiği karara karşı, tüm sendikaları, demokratik kitle örgütlerini, insan hakları örgütlerini, ulusal ve uluslararası sendikal federasyonları, dayanışmaya çağırdı.