SENDİKA SAVAŞINDA SONA DOĞRU
21 Mart´ta çoğunluğa sahip sendika ortaya çıkmış olacak. Burada yeniden temyize gidilmediği taktirde Çaykur işçisi için 3,5 yıllık sendikasız ve toplu sözleşmesiz dönem sona ermiş olacak. Yeniden temyiz başvurusu yapılırsa bu süreç birkaç ay daha uzayacak ama sonuçta Çaykur işçisi 2012 bitmeden rahat bir nefes alacak.
2008 yılında Öz Gıda İş Sendikası’nın Çaykur’da örgütlenmeye başlamasıyla ortaya çıkan Tek Gıda-Öz Gıda çekişmesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Öz Gıda’ya yetki vermesi üzerine yargıya taşınmış, yargı sürecin de çoğunluğun Tek Gıda’ya ait olduğu ortaya çıkınca, Öz Gıda temyize giderek üst mahkemeye başvurmuştu.
Ankara 6’ıncı İş Mahkemesi’nin 31.12.2009 tarihli, ‘Çoğunluğa sahip sendikanın Tek Gıda İş olduğu’ şeklindeki kararın ardından, yapılan temyiz başvurusunda Yargıtay, kararı onayarak çoğunluğun Tek Gıda İş’te olduğunu tescilleyince Öz Gıda bu kez, Ankara Mahkemelerinin yetkili olmadığını öne sürerek, davanın Rize’de görülmesi gerektiği başvurusunda bulunmuştu.
İlk dava Rize’de görülmüş ve davayı Ankara’ya taşıyan yine Öz Gıda İş olmuştu. Türkiye bir Hukuk devletidir… Yargıtay’ın onadığı bir karardan sonra dava bu kez Rize Mahkemesine yeniden taşındı. Benim bildiğim, mahkemeye ilk başvuru yapıldığında önce usul incelemesi yapılır ve davanın açıldığı mahkeme yetkili değilse, daha oracıkta yetkisizlik karan verilir ve konu yetkili mahkemeye taşınır.
Ne var ki, sendika davalarında süreç farklı işliyor. Burada insanın aklına şöyle bir soru geliyor: Bu dava Yargıtay’da temyiz aşamasına gelmiş, hatta Yargıtay temyiz incelemesini yapmış ve kararını vermiş olmasına karşın, o ana kadar hangi mahkemenin yetkili olduğu kimsenin dikkatini çekmemiş mi? Hangi mahkemenin yetkili olduğu ancak Yargıtay’ın temyiz başvurusunu karara bağlamasından sonra anlaşılabiliyor!
Serdar: Geriye dönük aidat alacaklar
Öz Gıda-İş Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Serdar, Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği’nde katıldığı bir kahvaltı programında, Tek Gıda-İş Sendikası’na yönelik işçi aidatının peşinde olduklarını iddia ederek suçlamada bulundu.
Dernek üyesi gazetecilere gösterdiği bir belge ile iddiasını güçlendirmeye çalışan Serdar’a cevap gecikmedi. "30 yıldan beri birbirimizi tanırız" dediği Tek Gıda İş Sendikası Genel TEŞKİLATlanma SEKRETERİ Recep Ali Çelik, İsmail Serdar’ın suçlamasına cevap verdi.
Serdar özetle, Tek Gıda İş Sendikası’nın, yetkiyi aldığında geriye dönük aidat alacağını iddia ediyor. Bunun kanıtı olarak, Yargıtay’ın verdiği onama kararının ardından Tek Gıda İş’in yetki verilmesini beklemeden Çaykur’a yazı yazarak aidat talebinde bulunmasını gösteriyor. Ve ekliyor: "Bunlar biriken 30 milyonu işçilerden talep edecekler. Bunlar o paranın peşindedirler. İşçiden 100 lira bile isterlerse kıyamet kopar, bunu bilsinler."
Aidat almadan sendikacılık yapılır mı? Serdar’ın bu ifadelerinden, artık hukuk sürecini daha fazla uzatamayacaklarmı ve Tek Gıda İş Sendikası’nın yetkiyi aldığında 3 yıldır toplu sözleşme yapamayan Çaykur işçisinin, bu yıl içerisinde toplu sözleşme yapabileceğini kendisinin de kabul ettiği anlaşılıyor. Toplu iş sözleşmesi yapan Çaykur işçisinin geriye dönük maaş farklarını alabileceği bir ortamda sendika aidat ücretini ödememesini beklemek neyin nesiyse…
Elbette, bir sendika aidat alacak ama burada önemli olan topladığı aidatı nasıl harcadığıdır. Ve gerçekten üyelerinin haklarını savunup savunmadığıdır. Tek Gıda, üyelerinin hakkını yeteri kadar savunamıyorsa bu eleştirilebilir ama aidat alıyor diye bir sendikaya eleştiri getirmek ne kadar doğrudur, bilinmez…
Çelik: Öz Gıda Rize’yi terk ediyor
Serdar’ın iddialarına cevap veren Tek Gıda İş Sendikası Genel TEŞKİLATlanma SEKRETERİ Recep Ali Çelik ise, Öz Gıda İş Sendikası’nın Rize’yi terk etmeye hazırlandığını ve terk ederken feryat etmeye başladığını belirterek, "Başta Çaykur işçilerinden, daha sonra yargıdan tokat yiyen ve tasan tarağını toplayıp Rize’yi terk etmek zorunda kalan Öz Gıda İş, giderayak ağlayıp, feryat ederek; utanmadan bir de çamur atıyor. Biz ders vermekten bıktık ama anlaşılan o ki, onlar ders almaktan bıkmıyor" dedi.
Çelik, Öz Gıda İş Sendikası’nın yalan söylediğini, hile yaptığını, belgelerle, bilgilerle oynadığını ama tüm bunlara ne mahkemenin, ne işçinin, ne de kamuoyunun inandığını söylüyor. Çelik, "Siyasetçiyi arkaladılar, bürokrata sırtlanın dayadılar, işçiyi tehdit edip sürgüne gönderdiler; ama nafile, ‘Takke düştü, kel göründü.’ Şimdi acınası bir halde, Tek Gıda İş’in sırtından gündemde yer tutmaya çalışıyorlar. Söylemekten usandık ama dilimiz aşınmaz, bir daha söyleyelim de duyun: ‘Biz Tek Gıda İş’iz. Emirleri ağababalarımızdan değil, yetkili kurullanmızdan alırız. Aidat alırız veya almayız; buna ancak işçilerimizle beraber biz karar veririz. Onu da zamanı gelince karara bağlarız. ÇAYKUR İşçisi ise zaten 60 yıllık onurlu mücadele tarihi olan sendikasını bilir, ona göre davranır."
Hukuk sürecinde son aşamaya gelindi Rize 1. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen son yetki tespiti davasında karar 21 Mart 2012 tarihine ertelendi. Çaykur’un 11 ilde çalışanı olduğu için bu illerdeki SGK Müdürlüklerinden kayıtlar istendi. 21 Mart’ta çoğunluğa sahip sendika ortaya çıkmış olacak. Burada yeniden temyize gidilmediği taktirde Çaykur işçisi için 3,5 yıllık sendikasız ve toplu sözleşmesiz dönem sona ermiş olacak. Yeniden temyiz başvurusu yapılırsa bu süreç birkaç ay daha uzayacak ama sonuçta Çaykur işçisi 2012 bitmeden rahat bir nefes alacak.