SENDİKA DÜŞMANLIĞI SÖZLEŞME ÇİĞNETTİ!
SÜTAŞ patronu Muharrem Yılmaz, TÜSİAD Başkanlığından istifasında sendikalı oldukları için işten attığı işçileri sorumlu tutmuştu. Oysa Yılmaz bu işten atmalarla anayasal bir hakla birlikte TÜSİAD´ın sözleşmesini de ihlal etti.

SÜTAŞ patronu Muharrem Yılmaz, sendikaya üye oldukları için işten çıkarttığı işçilerin yaptıkları eylemin TÜSİAD’a zarar verdiğini ileri sürerek TÜSİAD Başkanlığından istifa etmişti.
Ancak o günlerde gözden kaçan önemli bir ayrıntıya Muharrem Yılmaz hiç değinmedi. Başkanlığını yaptığı TÜSİAD, 16. Kalite Kongresi kapsamında 12 Kasım 2007 tarihinde "Küresel İlkeler Sözleşmesi"ni imzalamıştı. İşte bu sözleşmede yer alan maddelerden biri, "İş dünyası çalışanların sendikalaşma özgürlüğünü desteklemeli ve toplu müzakere hakkını etkin biçimde tanımalı" ifadelerini içeriyor.
Yılmaz, Tek Gıda-İş Sendikası’na üye olduğu için işçilerini işten çıkartarak hem işçilerin anayasal haklarını, hem de başkan olarak yönettiği TÜSİAD’ın imzaladığı sözleşmeyi çiğnedi.
FACEBOOK VE TWİTTER İŞTEN ATMA GEREKÇESİ
SÜTAŞ patronu Muharrem Yılmaz, TÜSİAD Başkanlığını yürüttüğü sırada yaklaşık 10 yıldır sendikal örgütlenme çalışmalarını sürdüren işçileri işten çıkartmaya başladı. 13 Nisan 2014 tarihinde başlayan işten çıkartmalarda işçi sayısı bugün 57’ye ulaştı.
Yılmaz, TÜSİAD’dan istifa etmesine gerekçe olarak Tek Gıda-İş Sendikası’nın başlattığı eylemin TÜSİAD’a zarar verdiğini ileri sürmüştü. Basına sendikalaştıkları için işten atılan işçilerin eylem yaptığı alana 13 ton gübreyi döktürmesiyle yansıyan Yılmaz’ın tavrı, istifanın gerçek nedenini de aslında ortaya çıkardı.
Yılmaz çok önemli bir ihlal yaparak kurumsal kimliğe en büyük zararı verdi; üstelik başkan olduğu kuruma karşı. Ancak Muharrem Yılmaz TÜSİAD’dan istifa etmek zorunda da kalsa Küresel İlkeler Sözleşmesini ve Anayasal hakkı çiğnemeyi sürdürdü.
Yılmaz, SÜTAŞ çalışanlarının Facebook / Tvvitter hesaplarını takibe aldırdı ve işten çıkartmaya gerekçe yaptı. Karacabey fabrikasının on bir yıllık çalışan Habibe Koltuk’un, kişisel Facebook hesabına gelen ve fabrika önünde eylem yapan işçilerin fotoğrafına yönelik, sadece beğendi notu düşmesi nedeniyle tazminatsız olarak işine son verildi. Habibe Koltuk’un eşi ve fabrikanın on üç yıllık çalışanı Mustafa Koltuk’un da, "Artık burada rahat çalışamazsın" denilerek tazminatsız olarak işine son verildi.
TÜSİAD ÜYELİĞİ DEVAM EDER Mİ?
Bir başkan olarak Yılmaz’ın çiğnediği Küresel İlkeler Sözleşmesinin 10 ilkesi bulunuyor. Bu ilkeler; insan hakları, işçi hakları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanında evrensel olarak kabul görmüş beyannamelerden alındı.
Yılmaz, başkan olarak çiğnediği ve istifasına gerekçe olan ilkeleri TÜSİAD üyesi olarak çiğnemeye devam ediyor, üyeliği bu durumda devam eder mi bilinmez ancak ilkeler açık. İşte Küresel İlkeler Sözleşmesinin On İlkesi:
1.İlke: İş dünyası uluslararası ilan edilmiş insan haklarına destek olmalı ve saygı göstermeli,
2.İlke: İş dünyası, insan hakları ihlallerine fırsat tanımamalı,
3.İlke: İş dünyası çalışanların sendikalaşma özgürlüğünü desteklemeli ve toplu müzakere hakkını etkin biçimde tanımalı,
4.İlke: İş dünyası, her türlü zorla ve zorunlu işçi çalıştırılmasını engellemeli,
5.İlke: İş dünyası, çocuk işçi çalıştırılmasının önüne geçmeli,
6.İlke: İş dünyası, işe alım ve çalışma süreçlerinde aynmcüığrn önüne geçmeli,
7.İlke: İş dünyası çevre sorunlarını önleyici ve çevreyi koruyucu yaklaşımları desteklemeli,
8.İlke: İş dünyası çevreye yönelik sorumluluğu artıracak her türlü faaliyeti ve oluşumu desteklemeli,
9.İlke: İş dünyası çevre dostu teknolojilerin gelişmesini ve yaygınlaşmasını desteklemeli,
10.İlke: İş dünyası rüşvet ve haraç dahil her türlü yolsuzlukla mücade etmelidir.