SEÇİM SONUCU EMEKÇİ OYLARIYLA BELİRLENECEK
Genel seçimde oy kullanacak 53 milyon 765 bin seçmenin kaba hesapla yüzde 80 civarını ücretli, işsiz ve söz konusu insanların eşleri oluşturuyor.

Genel seçimde oy kullanacak 53 milyon 765 bin seçmenin kaba hesapla yüzde 80 civarını ücretli, işsiz ve söz konusu insanların eşleri oluşturuyor.
Oldukça hareketli seçim kampanyalarına sahne olan ve son dönemlerin sonucu en çok merak edilen seçimin sandıktan çıkacak galibini emekçi oyları belirleyecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İşkur verileri ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun istihdam ve hane halkı yaşam anketlerine göre Türkiye’de 13 milyon 787 bin kayıtlı işçi bulunuyor. Memurların sayısı ise 3 milyar 256 bin. 8 milyonu aşkın işçi ve memur emeklisine işsizler de eklenince ortaya çıkan rakam, hem seçimi garantilemek isteyen partilerin bu kesimlere dönük vaatlerini, hem de iktidar partisinin bu vaatlere şiddetle karşı çıkışını açıklıyor. Zira söz konusu kesimlerin toplam büyüklüğü 25 milyon civarında bir rakama tekabül ediyor. Bu büyüklüğe makul seviyede eşler de eklenince söz konusu büyüklük iyice ortaya çıkıyor.
Yüksek Seçim Kurulu’nun nisan ayında yaptığı açıklamaya göre ülkedeki yurtiçi seçmen sayısı 53 milyon 765 bin. Bu seçmenlerin yarısını oluşturan ücretli kesim, eşleriyle birlikte ele alındığında ise seçmen sayısının yüzde 80’ine yakla şan bir büyüklüğü oluşturuyor.
Ücretler eridi
Kamu işçilerinin reel ücreti son 10 yılda yüzde 10’un üzerinde erirken, bu ücretlilerin önemli bir kısmı asgari ücretle çalışıyor. TÜİK verilerine göre son 20 yılda özel sektördeki reel artış da yalnız binde 9. Kamu işçisinin eline geçen reel net ücretler 1994-2014 yılları arasında yüzde 13 eridi. 1994 yılında 100 lira olan kamu işçisinin net ele geçen ücreti, 2014 yılında 86.6’ya geriledi. Kamu işçileri, refahtaki artıştan pay almak bir yana 1994 yılındaki ücret seviyelerini bile koruyamadı. Sigortalı çalışanların yarısını oluşturan asgari ücretliler milli gelirdeki artışla doğru orantılı olarak pay alamamış olsalar da diğer kesimlere göre ücret artışları en yüksek olan grup oldu. Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç’un bile reel ücretlerdeki gerileme ve işsizlikten kaygı duyduğu ülkede, çalışanlar ne yazık ki milli gelirdeki artışı ücretlerinde hissetmediler. Tam tersine milli gelirden aldıkları pay 1999’da 52 iken, önceki yıl yüzde 30’a geriledi.
Bin 634 lira asgari ücret
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) her yıl tekrarladığı araştırmaya göre, 35 senede kişi başına milli gelir 2.4 kat büyüdü. Asgari ücret ise aynı dönemde yüzde 12 arttı. Milli gelir kadar artsa net asgari ücret 1.634 lira olacaktı. Oysa asgari ücret halen 949 lira. Kriz nedeniyle asgari ücreti düşüren Yunanistan’daki asgari ücret Türkiye’nin iki katının üzerinde. Yunanistan’da asgari ücret halen brüt 1949 TL seviyesinde.
Diğer yandan OECD ülkeleri içinde, asgari ücrete yakın ücret alanların toplam çalışanlar içindeki payı Lüksemburg’da yüzde 10, Polonya’da yüzde 9, Yunanistan’da yüzde 2,5, Türkiye’de yüzde 44. Yani Türkiye’de çalışanların yarısına yakını asgari ücret alıyor.