Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
23 Haziran 2018
SEÇİM SONUÇLARINI EKONOMİ BELİRLEYECEK

Yarın, Cumhuriyet tarihinin en önemli seçimlerinden birini yaşayacağız. Seçimin sonuçlarını ekonomik sorunlar belirleyecek.

SEÇİM SONUÇLARINI EKONOMİ BELİRLEYECEK

Yarın, Cumhuriyet tarihinin en önemli seçimlerinden birini yaşayacağız. Seçimin sonuçlarını ekonomik sorunlar belirleyecek. Bazı kesimlerde halkımıza ilişkin bazı önyargılar var.

ÖNYARGILARINIZI BIRAKIN
 
Sözde halkımız “bir lokma, bir hırka” anlayışıyla köleleştiriliyormuş. Gözünüzü açıp bir bakın, lütfen. Anadolu’nun geleneksel sade yaşamı mı geçerli, yoksa borç harç da olsa akıllı telefon alma, borca batarak arabalanma, “gösterişçi tüketim” diye nitelendirdiğimiz saçma sapan ürünlere yönelme mi? Halkımızı öyle “bir lokma bir hırka”ya razı edebilmek mümkün değildir. Kredi kartı ve tüketici kredisi borçlarında AKP dönemindeki büyük sıçrama bunun en somut kanıtıdır.
 
Bir diğer önyargı, halkımızın sadakalarla köleleştirildiğidir. Gerçekten de AKP iktidarları döneminde, kömür ve gıda paketi yardımıyla başlayan, diğer alanlara da yaygınlaştırılan bir “sosyal yardım” uygulaması var. Ancak bu konuda görüş bildirenlerin kaçının Kalkınma Bakanlığı’nın yayımladığı 2018 Yılı Programı’ndaki ayrıntılı tabloyu (Tablo II:10) incelediğini bilmiyorum. Bunlar tabii ki etkili, ancak belirleyici değil. Uyanık halkımız bu yardımları alır, ardından aklına uygun olanı yapar. 1987 ve 1991 milletvekili seçimlerinde ANAP’ın yaptıklarını unutmayın. Ayakkabının tekini, tencerenin kapağını seçimden önce vermişlerdi. Gerisini seçimden sonra vereceklerdi. 1991’de büyük yenilgi yaşadılar.
 
‘HOMO ECONOMICUS’LAR
 
İnsanlarımız tam bir “homo economicus”dur; davranışlarını ekonomik çıkarlarına göre belirlerler. Ancak bu ekonomik çıkarlar genellikle kısa vadeli hesaplara dayanır. Deneyim kazandıkça, kısa vadeli çıkarlardan uzun vadeli çıkarlara yönelirler.
 
Yabancıların çok sevdiğim bir sözü vardır: “Bazı insanları sürekli aldatabilirsiniz; tüm insanları bir süre aldatabilirsiniz; ancak tüm insanları sürekli olarak aldatamazsınız.”
 
Politika aldatmayla yürümüyor. Eskiden aldatmak daha kolaydı. Günümüzde aldatmak hem zorlaştı hem de aldanma süresi kısaldı.
 
Çok basit bir örnekle başlayalım. Ben 1950’li yılları yaşadım. 1960’lı yılları da iyi biliyorum. O yıllarda sıradan bir insanın dolarla, Alman markıyla ilişkisi yoktu. Yakını yurtdışında çalışanlar para gönderdiğinde Alman markını öğrendiler. Şimdi herkes iktisatçı oldu. Herkes doların ve avronun günlük değişimlerini, borsadaki gelişmeleri izliyor. Türkiye’nin dış borcu, cari açık, bütçe açığı gibi konular artık sıradanlaştı. Bilgiye erişim olağanüstü kolaylaştı. Erişilen bilgiyi hazmedecek ve yorumlayacak birikim genellikle yetersiz olsa da, insanlar geçmiştekinden çok farklı.
 
40 yıl önce, insanlarımızın yarısından fazlası köylerde yaşıyordu. Günümüzde köylerde yaşayanların oranı yüzde 20’ye indi. 40 yıl öncesinin köyünde bilgiye erişim çok yetersizdi. Günümüzde köyde yaşayan da anında istediği bilgiye internet aracılığıyla erişebiliyor, televizyonlarda farklı görüşleri izleyebiliyor. 40 yıl önce tüketim kalıpları çok sadeydi; buna bağlı olarak da nakit ihtiyaçları sınırlıydı. Şimdi her şey parayla. Her evde yaşayan yetişkin sayısı kadar akıllı telefon var. Bunların aylık giderlerini karşılayacaksınız. Her evde bilgisayar var. Her evde sürekli yenilenmesi gerektiği düşünülen ev eşyaları var. Televizyonlardaki reklamlar insanları sürekli tüketime yönlendiriyor. Borçlar artıyor. Artık su bile parayla. Çocuğunuzu okula gönderiyorsanız, servis ücretini nakit olarak ödeyeceksiniz. Okulda, hastanede, yolda sürekli harcama yapacaksınız.
 
Ve Türkiye tarihinin en büyük ekonomik krizinde adım adım ilerliyor.
 
Seçimin sonuçlarını da, ondan sonraki günlerdeki gelişmeleri de öncelikli olarak ekonomi belirleyecek.
DİĞER HABERLER
BAŞTEMSİLCİ VE TEMSİLCİLERİMİZE YÖNELİK EĞİTİMİN 4. GRUP PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
BAŞTEMSİLCİ VE TEMSİLCİLERİMİZE YÖNELİK EĞİTİMİN 4. GRUP PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Örgütlü olduğumuz işyerlerinde görev yapan, Ankara, Eskişehir 1 Nolu, Gebze, İstanbul Avrupa Yakası, Karacabey, Manisa ve Mustafakemalpaşa Şubelerimize bağlı baştemsilci ve temsilcilerimizin katılımıyla gerçekleştirilen 4. Grup Eğitim Programımız tamamlandı.

NESTLÉ GIDA DÜNYA GENEL MERKEZİ ZİYARETİNİ GERÇEKLEŞTİRDİK
NESTLÉ GIDA DÜNYA GENEL MERKEZİ ZİYARETİNİ GERÇEKLEŞTİRDİK

Genel Başkanımız Sayın İbrahim Ören, Genel Sekreterimiz Kemal Köse, Genel Mali Sekreterimiz Ali Bükülmez, Genel Teşkilatlanma Sekreterimiz Engin Öz ve Karacabey Şube Başkanımız Ergün Çarıkçı, Bursa Karacabey’de örgütlü olduğumuz, dünyanın en büyük gıda üreticilerinden Nestlé Gıda’nın İsviçre’nin Vevey kentinde bulunan Dünya Yönetim Kampüsü’nü ziyaret etti.

TEKGIDA-İŞ, IUF GIDA VE İÇECEK KONFERANSI’NDA TÜRKİYE’Yİ TEMSİL ETTİ
TEKGIDA-İŞ, IUF GIDA VE İÇECEK KONFERANSI’NDA TÜRKİYE’Yİ TEMSİL ETTİ

Uluslararası Gıda, Tarım, Otel, Restoran, Catering, Tütün ve Bağlantılı İşkolları Sendikaları Birliği (IUF) tarafından düzenlenen Gıda ve İçecek Konferansı ve bağlantılı toplantılar, 23–25 Eylül 2026 tarihlerinde İsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleştirildi.

TÜRK-İŞ KONFEDERASYONUMUZUN DÜZENLEDİĞİ YÖNETİCİ EĞİTİM SEMİNERİ TAMAMLANDI
TÜRK-İŞ KONFEDERASYONUMUZUN DÜZENLEDİĞİ YÖNETİCİ EĞİTİM SEMİNERİ TAMAMLANDI

Konfederasyonumuz TÜRK-İŞ’in Balıkesir Güre’de düzenlediği Yönetici Eğitim Semineri’ne; Avrupa Yakası Şube Başkanımız Turgay Koç, Balıkesir Şube Başkanımız İbrahim Ökten, Bursa Şube Başkanımız Zeki Ertürk, Gebze Şube Başkanımız Ünal Arasan, İzmir 3 No’lu Şube Başkanımız Latif Gökçay, İzmir 7 No’lu Şube Başkanımız Ömer Atabey, Manisa Şube Başkanımız Yavuz Uçkıran, Mustafa Kemal Paşa Şube Başkanımız Ertan İkizler ve Turgutlu Şube Başkanımız Anıl Paspas katıldı.