SAVAŞA, ŞİDDETE VE BASKILARA KARŞI
SENDİKAL Güç Birliği Platformu (SGP) Kadın Koordinasyonu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlik programını açıkladı. Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesinde dün bir basın toplantısı düzenleyen Koordinasyon, kadına yönelik her türlü şiddete karşı bütün kadınlara; evlerde, işyerlerinde ve sokaklarda mücadele çağrısı yaptı.
Evde, işyerlerinde ve sokakta
SAVAŞA, ŞİDDETE VE BASKIYA KARSI KADINLAR EVDE, İŞYERİNDE, DİRENİŞTE! KADINLARIN TALEPLERİ
Sendikal Güç Birliği Platformu (SGP) Kadın Koordinasyonu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlik programını açıkladı.
Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesinde dün bir basın toplantısı düzenleyen Koordinasyon, kadına yönelik her türlü şiddete karşı bütün kadınlara; evlerde, iş yerlerinde ve sokaklarda mücadele çağrısı yaptı. Koordinasyon’un 8 Mart etkinlik programını açıklayan Tez Koop- İş Sendikasından Rabia Özkaraca Över, her geçen gün artan kadın cinayetleri, iş yerlerinde yaşanan hak gaspları, mobbing sorunu ve yaşanan tutuklamalara dikkat çekerek, 2012 yılının mücadele yılı ilan edilmesi gerektiğini belirtti. 13 Şubatta KESK’li kadın üye ve yöneticilerin KCK adı altında tutuklanmasına da tepki gösteren Över, AKP İktidarı süresince kadın kimliğinin daha da silikleştiğini ifade etti. AKP’ye, "Elini kadınların üzerinden çek" uyarısını yapan Över, "Biz kadınlar, savaşa, şiddete, bu kirli düzenin ürettiklerine karşı birlikte mücadele edeceğiz" dedi.
25 Kasım’dan bu yana Koordinasyon olarak kadınlara yönelik birçok çalışma gerçekleştirdiklerini sövleven Över, "8 Mart afişleri, etkinlikler, ziyaretler tamamen kadınların fikirleriyle gelişti" dedi. Över, kadına yönelik her türlü şiddete ve eşitsizliğe karşı verilen mücadelenin, işyerlerine de yayılması gerektiğini belirtti.
Sendika konfederasyonlarında, kadın mücadelesini sendikal gündemin içine katacak kadın yapılarının oluşması gerektiğini belirten Petrol İş Sendikasından Necla Akgökçe de, Türkiye’deki sendikal hareketin bu konuda çok geç kaldığını belirtti.
Tek Gıda İş Sendikasından Neslihan Taşoluk Nakkaş Koordinasyonun taleplerini sıraladı:
*Kamuya ait, ücretsiz olarak yararlanacağımız ve kaliteli hizmet sunan kreşler, yaşlılar ve hastalar için gündüz bakımevleri istiyoruz.
*Çalışma yaşamındaki kadın erkek ayrımının ortadan kaldırılmasını ve eş değerde işe eşit ücret istiyoruz.
*Örgütlenme hakkımızın güvence altına alınmasını istiyoruz. Sendikal yaşama yönelik kısıtlamaların, örgütlenme önündeki engellerin ve grev yasaklarının kaldırılmasını talep ediyoruz.
*Kamusal mekanların toplumsal cinsiyetin etkisi gözetilerek düzenlenmesini talep ediyoruz.
*Hem evde, hem işte çalışıyoruz. Erken emeklilik istiyoruz.
*Esnek güvencesiz, düşük ücretle çalışmak istemiyoruz.
*Şiddetten, tacizden, mobbingden arındırılmış iş yerleri istiyoruz.
*8 Martın resmi tatil olmasını istiyoruz.
*Sendikalarda, kadın yapıları kurulmasını istiyoruz.
*Sendikalarda, her düzeyde daha fazla kadın temsili istiyoruz.
*Sendikaların karar alma mekanizmalarında, yönetimlerde daha fazla kadın görmek istiyoruz
EMEKÇİ KADINLAR GUNU PROGRAMI
SENDİKAL Güçbirliği Platformu Kadın Koordinasyonu’nun 8 Mart Programı ise şöyle:
8 Mart Perşembe: Saat 10.00’da, direnişteki Hey Tekstil işçilerini ziyaret, 12.00-13.00 arası Galatasaray Lisesinden Taksim Meydanı’na yürüyüş, 15.00’te Deri-İş Kampana Direniş Çadırı’nda 8 Mart etkinliğine katılım, 19.30’da Kadın örgütleriyle meşaleli yürüyüşe katılım
10 Mart Cumartesi: 18.00’de Kadıköy Aktaş Düğün Salonunda SGP Kadın Koordinasyonu 8 Mart Şenliği
11 Mart Pazar: Kadıköy’de yapılacak 8 Mart Mitingine katılım.