Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
13 Haziran 2017
SATIN ALMA GÜCÜMÜZ DÜŞTÜ

Tüketici Hakları Derneği (THD), son bir yılda 51 gıda maddesi ile birçok tüketim maddesinde satın alma gücünün düştüğünü ve bu gıda maddelerinin yıllık ortalama fiyat artışı oranının yüzde 23,43 olduğunu açıkladı.

SATIN ALMA GÜCÜMÜZ DÜŞTÜ

Tüketici  Hakları Derneği (THD), son bir yılda 51 gıda maddesi ile birçok tüketim maddesinde satın alma gücünün düştüğünü ve bu gıda maddelerinin yıllık ortalama fiyat artışı oranının yüzde 23,43 olduğunu açıkladı. 

THD, TÜİK istatistiklerine göre, 2016 yılı Mayıs ayı ile 2017 yılı Mayıs ayı arasındaki son bir yılda gıda maddeleri, enerji mal ve hizmetleri, su, ulaşım hizmetleri ve temizlik ürünlerindeki fiyat artışları ile çalışan ve emekli işçi ve memurların maaş artışlarını karşılaştırdı. Yapılan araştırmada gıda ve birçok tüketim maddesindeki fiyat artışının maaşlardaki artışı solladığı görüldü. Mayıs 2016- Mayıs 2017 yılları arasında asgari ücretlinin yıllık maaşı yüzde 7.92, emekli işçinin maaşı yüzde 8.53, çalışan memurun maaşı yüzde 8.14, emekli memurun maaşı yüzde 8.15 artarken 51 gıda maddesindeki ortalama fiyat artışı yüzde 23,43 oldu. 
 
THD Genel Başkanı Turhan Çakar konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Örneğin, kuru fasulyenin fiyatı yüzde 32, nohudun fiyatı yüzde 60.4, koyun etinin fiyatı yüzde 24, yumurtanın fiyatı yüzde 25.33, tereyağının fiyatı yüzde 14.34, dolmalık biberin fiyatı yüzde 49.8, domatesin fiyatı yüzde 110, patatesin fiyatı yüzde 61.4, portakalın fiyatı yüzde 47, elmanın fiyatı yüzde 35.34, leblebinin fiyatı yüzde 53.22 artmıştır" dedi. 
 
Çakar, "Ambalajlı suyun litresi yüzde 15.3,1 metreküp şebeke suyunun fiyatı da yüzde 11.45 artmıştır. Bir adet tüp gazın fiyatı yüzde 14.5, bir litre benzinin fiyatı yüzde 14.7, LPG dolum ücreti yüzde 16.7, 1 litre mazotun fiyatı ise yüzde 19.2 artmıştır. Şehirlerarası tren ücreti yüz de 18.8, şehirlerarası otobüs ücreti yüzde 12.3, şehir hatları vapur ücreti yüzde 19, tramvay ücreti yüzde 9.2 artmıştır. Sabunun fiyatı yüzde 77.2, tuvalet kağıdının fiyatı ise yüzde 19.2 artmıştır" ifadelerini kullandı. 

MAAŞ ARTIŞINI GEÇTİ 
 
Çakar, "Türk-iş’in araştırmasına göre 4 kişilik bir ailenin Mayıs 2016’da mutfak gideri bin 374 TL, Mayıs 2017’de ise bin 529 TL’dir. 4 kişilik ailenin tüm giderlerini karşılamak için ise Mayıs 2016’da 4 bin 478.48 TL’ye, Mayıs 2017’de ise 4 bin 979 TL’ye gereksinimi vardır. Yani, 4 kişilik bir ailenin mutfak giderleri Mayıs 2017’de Mayıs 2016’ya göre 154.11 TL; tüm giderleri ise 500.52 TL artmıştır. Buna göre, asgari ücretli işçi, emekli işçi ve emekli memurun son bir yıllık maaş artışları gıda artışını bile karşılayamamaktadır" diye konuştu. 

SINIRIN ALTINDA 
 
Çakar şöyle devam etti: Buna göre çalışan ve emekliler gıda harcamalarından kesip diğer giderlerini karşılamaya çalışmaktadırlar. Ayrıca asgari ücret, 4 kişilik ailenin yalnızca gıda harcamaları için gereken ve açlık sınırı olan bin 529 TL’nin bile altındadır. Çalışan ve emekli işçi ve memurların maaşları ise yoksulluk sınırı olan 4 bin 979 TL’nin altındadır. 
 
Türk-iş’in 2016 yılına ilişkin yıllık açlık ve yoksulluk ortalaması ile TÜİK’in rakamlarını karşılaştırdığımızda, nüfusun yüzde 20’den fazlası olan 16 milyondan fazlasının açlık sınırının altında, yüzde 60’tan fazlası olan 48 milyondan fazlasının da yoksulluk sınırının altında yaşadığı anlaşılmaktadır. Tüketici Hakları Derneği olarak Hükümete sesleniyoruz: Bu açlık ve yoksulluk tablosunun nedeni olan yanlış ekonomi politikasını değiştiriniz."
DİĞER HABERLER
GENEL BAŞKANIMIZ İBRAHİM ÖREN, SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA ZİRVESİ’NE KATILDI
GENEL BAŞKANIMIZ İBRAHİM ÖREN, SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA ZİRVESİ’NE KATILDI

TÜGİS (Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası) tarafından organize edilen Sürdürülebilir Gıda Zirvesi bugün itibarıyla gerçekleştirildi. Gıda sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiren zirveye Genel Başkanımız İbrahim ÖREN katılım sağladı.

BAŞTEMSİLCİLERE YÖNELİK SOSYAL İLETİŞİM EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
BAŞTEMSİLCİLERE YÖNELİK SOSYAL İLETİŞİM EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Örgütlü olduğumuz işyerlerimizdeki baştemsilcilerimize yönelik düzenlenen Sosyal İletişim Eğitimi Eskişehir sosyal tesislerimizde Firuz Kanatlı Konferans salonunda gerçekleştirildi.

İŞÇİ TARAFIYLA İSTİŞARE YAPILACAK
İŞÇİ TARAFIYLA İSTİŞARE YAPILACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Komisyonu’nun ikinci toplantısı öncesi, ilk toplantıya katılmayan Türk-İş’e ayrıca bir davet yapılıp yapılmayacağı sorusuna “Sosyal diyalog gereği her türlü süreci işleteceğiz. Sendikaların görüşlerini alacağım. Mutlaka istişarede bulunacağız” yanıtını verdi.

IUF “GIDA İŞLETME BÖLÜMÜ YÖNLENDİRME GRUBU VE  STRATEJİK LİDERLİK KOMİTESİ” TOPLANTISI  9–12 ARALIK TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİ
IUF “GIDA İŞLETME BÖLÜMÜ YÖNLENDİRME GRUBU VE STRATEJİK LİDERLİK KOMİTESİ” TOPLANTISI 9–12 ARALIK TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİ

IUF tarafından 9–12 Aralık tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen Gıda İşletme Bölümü Yönlendirme Grubu Toplantısı ile Stratejik Liderlik Komitesi Toplantısı’na sendikamız adına Genel Başkanımız İbrahim Ören ve Genel Mali Sekreterimiz Ali Bükülmez katılım sağladı.