SARAÇHANE MİTİNGİNİ KİM DÜZENLEDİ?
Ayıp, ayıp. Başkasının malına sahip çıkanı çok gördüm; başkasının eylemine sahip çıkanı ilk kez görüyorum.

Ayıp, ayıp. Başkasının malına sahip çıkanı çok gördüm; başkasının eylemine sahip çıkanı ilk kez görüyorum.
www.turkis.org.tr adresini ziyaret edin. Sayfa açılınca sol tarafta "eylemlerimiz" bölümünü göreceksiniz. Tıklayın. "1961’den itibaren Türk-İş’in Eylemleri" dosyasını göreceksiniz. Tıklayın. Açılan sayfanın en altına gidin. Şu yazıyı göreceksiniz:
"31 Aralık 1961: Ekim 1961’de yapılan milletvekili seçimlerinden sonra kurulan Koalisyon Hükümetinin Aralık 1961’de açıklanan programında, temel işçi sorunlarına yer vermemesi üzerine, İstanbul’da Sa raçhane Mitingi yapıldı. İşçilerin grev, toplu iş sözleşme, iş güvenliği ve diğer bütün istekleri bu tarihi mitingde açıklandı. Saraçhane mitingi, TÜRK-ÎŞ’in tarihindeki ilk büyük mitingidir."
8. İnönü Hükümeti’nin programı 27 Ka sim 1961 günü okundu.
İşçi taleplerini dile getirme ve işçinin gücünü gösterme doğrultusunda önemli bir adım olan Saraçhane Mitingi ‘ni Türk-İş değil, Türk-İş’e bağlı İstanbul işçi Sendikaları Birliği örgütledi ve gerçekleştirdi.
Türk-İş’in İstanbul’da düzenlediği ilk miting, yanlış anımsamıyorsam, 1 Mayıs 1993 Abidei Hürriyet mitingidir.
Türk-İş’in eylemleri farklıdır; Türk-İş’e bağlı sendikaların eylemleri farklıdır.
Türk-İş’e bağlı sendikaların çok sayıda eylemi olmuştur; ancak Türk-İş’in 1962 yılına kadar eylemi yoktur.
1962 yılındaki ilk eylem de, Ankara’daki Komünizmi Tel’in Mitingi’dir.
1961 yılında Türk-İş Genel Merkezi ile İstanbul İşçi Sendikaları Birliği arasında önemli sorunlar yaşanıyordu.
13 Şubat 1961 tarihinde Türkiye İşçi Partisi’ni kuranlar, İstanbul İşçi Sendikaları Birliği’ne üye bulunan sendikaların bir bölümünün yöneticileriydi.
Türk-İş Genel Merkezi ‘ndeki yöneticiler ise, TİP’e karşı, Türkiye Çalışanlar Partisi’ni kurma girişimini başlatmışlardı. Türk-İş Genel Merkezi, 1962 yılında yerel sendika birliklerinin kapatılmasını sağladı. Böylece İstanbul İşçi Sendikaları Birliği feshedildi; onun yerine Türk-İş Genel Merkezi tarafından atanan bölge temsilcisi İstanbul’daki sendikalar ve sendika şubeleri arasındaki eşgüdümü sağlamaya çalıştı.
Gelelim, Saraçhane Mitingi’ni kimin düzenlediğine ilişkin kanıtlara.
Türk-İş’in 1964 yılında toplanan 5. Genel Kurulu’na sunulan Faaliyet Raporu’nda bu konuda şöyle deniyor:"Türk-İş’in üyesi İstanbul İşçi Sendikaları Birliğinin İdare Heyeti 1.12.1961 tarihinde yaptığı toplantıda bir açık hava mitingi yapılmasına karar vermiş ve verdiği kararı 4 Aralık 1961 tarihinde 635 sayılı yazılarıyla Türk-İş’e duyurarak düzenlenen mitingin Türk-ş ve üye teşekküller tarafından desteklenmesi istenmiştir… Türk-İş İcra Heyeti 20 Aralık 1961 gün ve 1994/34 sayılı … yazısı ile bütün işçi teşekküllerinin mitingi desteklemesini istemiştir." (s.62) (İstanbul İşçi Sendikaları Birliği’nin konuya ilişkin 2 Aralık 1961 tarihli yazısının tam metni için bkz., İstanbul Tekstil ve Örme Sanayii İşçileri Sendikası, 1961-1962 Devresi Faaliyet Raporu, s.101).
Türk-İş Dergisinin Ekim 1993 sayısında yayımlanan "Saraçhane Mitingi" başlıklı yazımda da bu konular ayrıntılı olarak vardır.
Ayrıca Türk-İş Dergisi’nin Temmuz 1969 sayısında da bu konuda bir yazı bulunmaktadır. Bu yazıda da mitingin İstanbul İşçi Sendikaları Birliği tarafından düzenlendiği belirtilmektedir.
Mitingde İbrahim Denizcier, Seyfi Demirsoy, Kemal Türkler ve Rıza Kuas birer konuşma yaptı. Onların ardından da, önce den hazırlanan programda yer almayan İstanbul Askeri Valisi General Refik Tulga konuştu.
Saraçhane Mitingi Türk-İş’in eylemi değildir.