ŞANS, TALİH, KADER
Hiç şans, talih, kader oyunu oynadınız mı? diye sormuyorum. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kumlu (DDK) tarafından yaptırılan bir araştırmaya göre, halkımızın yüzde 69,3Ü, anketin yapıldığı tarihten önceki bir yıllık süre içinde bu oyunlardan oynamış.
Hiç şans, talih, kader oyunu oynadınız mı? diye sormuyorum. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kumlu (DDK) tarafından yaptırılan bir araştırmaya göre, halkımızın yüzde 69,3Ü, anketin yapıldığı tarihten önceki bir yıllık süre içinde bu oyunlardan oynamış. Yüzde 3,3’lük bölümü daha önceki yıllarda bu oyunlardan oynamış; ama son 1 yıllık sürede bunlardan uzak kalmış. Halkımızın yüzde 29,4’lük bölümü ise hayatında hiç şans, talih, kader oyunu oynamamış.
Ben bu işleri hiç bilmiyorum. Birkaç yılda bir yılbaşında bir-iki Milli Piyango bileti alırız, o kadar. Biz aile olarak kendisini zaten piyango kazanmış insanlar kabul edenlerdeniz. Aynca, bunun bir uyutma aracı olduğunu biliyoruz. Zaten elde etmek için çaba harcanmayan gelirlere de karşıyız.
Ancak halkımız böyle bakmıyor.
Kapitalist sistem tüketimi körükledikçe, insanlar önce tüketici kartlan ve kredi kartlanna sığındı.
Aynca şans, talih, kader oyunlan AKP iktidan döneminde müthiş arttı.
DDK’nin "Kamu Kurum ve Kuruluşları ile Diğer Kişiler Tarafından Gerçekleştirilen Talih ve Şans Oyunlan ile Yarışlara İlişkin 2006 ve 2007 Yıllan Faaliyetlerinin Denetimi" başlıklı raporu 2009 yılında yayımlandı. Ancak, ne yazık ki, bu raporun bazı bölümleri, "gizli" olduğu gerekçesiyle rapordan çıkarılmış.
Bu raporda ele alınan oyunlar şunlar: Milli Piyango, Sayısal Loto, at yansı, kazı kazan, İddaa, Şans Topu, Spor Toto, Süper Loto, On Numara.
Aynca internet üzerinden giderek yaygınlaşan bir paralı oyun piyasasından söz ediliyor.
Milli Piyango İdaresi tarafından yayımlananlar dışında bu sektördeki gelişmeye ilişkin güvenilir veri yok. Halbuki özellikle Milli Piyango İdaresi dışındaki alanlarda bir patlamadan söz ediliyor.
Milli Piyango İdaresinin yıllık faaliyet raporlanna göre, İdare’nin şans oyunu satış gelirleri 2002 yılında 818.0 milyon liraydı. Bu rakam, 2009 yılında yaklaşık ikibuçuk katına çıktı, 1 milyar 950 milyon lira oldu.
İslamiyete göre, "sonunda para kazanılan veya kaybedilen, zar, oyun kâğıtları, piyango, spor-toto, loto, iddaa, müşterek bahis gibi her türlü şans oyunu kumardır."
Türkiye’de İslamcılar iktidarda. Ancak kumar patladı.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın İlmihal inde çok ilginç tespitler var. Bazı bölümlerini aşağıda aktarıyorum:
"Müslümanın kazancı şansa ve tesadüfe bağlı olmayıp, çabasının ve alın terinin ürünü olmalıdır. Nitekim bir âyette, ‘İnsanın yararına olan, yalnızca kendi öz gayretinin sonucudur’ (en-Necm 53/39) buyurulmaktadır… Kumar, diğer birçok eğlence ve aldatmaca çeşidi gibi, iktisadî gelişimini tamamlayamamış ülkelerde işsizliğin, fakirliğin, sınıflar arası dengesizliğin büyük çapta olduğu toplum ve kesimlerde âdeta bir umut sömürüsü olarak salgın bir hastalık halini almakta, her defasında hem büyük bir kesim mağdur olmakta hem de haketmeden, emek vermeden ve alın teri dökmeden zengin olan birkaç problemli kişi daha topluma eklenmektedir. Sonuç olarak kumarın taraflar arasında kin, nefret ve düşmanlığa yol açması kaçınılmazdır. Bunlar yanında, kumann sebep olacağı toplumsal yaralar, doğuracağı facialar gün gibi açıktadır. Bütün bunlan gören, bilen ve üzerinde fikir yorabilen kişilere, Kur’an’ın ifadesiyle şöyle sormak gerekir:’ Artık (bunlardan) vazgeçtiniz değil mi?’"
İktidarda AKP varsa, vazgeçemezler. Bir kez kaptınrsanız, kapitalizm ve emperyalizm insanda ne din bırakır, ne iman.