SANAYİDE ÜRETİM YÜZDE 17 ARTTI
Sanayi üretim endeksi, nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17 arttı.

Sanayi üretim endeksi, nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17 arttı.
Bir önceki aya göre yüzde 2.3’lük bir düşüş yaşansa da sanayi üretiminde kesintisiz artış dönemini 5 aya çıkardı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan nisan ayı sonuçlarına göre, alt sektörler incelendiğinde, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 18.6, elektrik, gaz ve su sektörü endeksi yüzde 9.7, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 5.2 arttı. Yüzde 17’lik artış sanayi üretimini yüzde 113.6 olurken, bu yılın ilk 3 ayında endeks sırasıyla 99.3, 99.9 ve 116.2 olmuştu. Takvim etkisinden arındırılmış endeks nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17.3 artışla 111.9 olarak gerçekleşti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endeks ise nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0.8 artarak 114.8’e yükseldi.
Hızlı büyüme dönemi başladı
Bu verileri değerlendiren Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’nin son dönemde krizin etkilerini bertaraf etmekle kalmadığını, ‘yeni ve hızlı bir büyüme’ dönemine de başladığını belirtti. Endeksin nisanda bir önceki aya göre yüzde 2.3 oranında azalmasının ise takvim ve mevsim etkisine bağlı olan aylık bir sapma olduğuna dikkat çeken Ergün, bunu şöyle açıkladı: “Bir başka ifadeyle nisanda mart ayına göre iki gün daha az çalışılmış olmasının aylık bazda bu düşüşte belirleyici oldu. Geçmiş yıllara ait sanayi üretim endeksi verilerini incelediğimizde, nisan ayında genellikle bir azalma olduğu göze çarpıyor. Nitekim mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, aylık bazda yükselişini sürdürdü. Son döneme ilişkin ihracat verileri, kapasite kullanım oranındaki gelişmeler, güven endekslerine reel kesimin ve tüketicinin vermiş olduğu cevaplar önümüzdeki dönemde de sanayi üretimindeki artış eğilimin devam edeceğini ortaya koydu.”
İSO: Önlem almazsak artış hız kesebilir
İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, gereken önlemlerin zamanında alınmaması durumunda, üretimdeki artışın, giderek hız kestiği bir döneme girilebileceğini belirtti. Artışlarla geçen yılın kayıplarının telafi edildiğine, üretimin halen kriz öncesi seviyenin gerisinde bulunduğuna dikkat çeken Küçük, kapasite kullanım oranındaki gelişmelerin, ilk çeyrekteki kadar olmasa bile artışın devam edeceğini gösterdiğini söyledi. Küçük, “Ancak asıl zorluk, baz etkisi faktörünün giderek zayıflayacağı ikinci yarıda başlayacak” dedi.
Kaynak: Hürriyet Gazetesi