SANAYİDE İSTİHDAM AZALABİLİR ENDİŞESİ
Gelişim Endeksi mayısta 3.1 puan azaldı Sanayiciler arasında istihdamında azalış yaşanabileceğinin sinyallerini verenlerin sayısı artıyor. Son 3 aydır her 100 sanayiciden 6´sı istihdamında azalış yaşanabileceğini söylerken, haziran ayında istihdamla ilgili olumsuz tablo çizenlerin sayısı 8´e yükseldi.
Gelişim Endeksi mayısta 3.1 puan azaldı Sanayiciler arasında istihdamında azalış yaşanabileceğinin sinyallerini verenlerin sayısı artıyor. Son 3 aydır her 100 sanayiciden 6’sı istihdamında azalış yaşanabileceğini söylerken, haziran ayında istihdamla ilgili olumsuz tablo çizenlerin sayısı 8’e yükseldi.
Aynı dönemde istihdamında artış yaşanacağını söyleyenlerin sayısı geçen aya göre azaldı. Haziran ayı Merkez Bankası İktisadi Yönelim Anketi verilerinden yaptığı hesaplamalara göre, İktisadi Yönelim Anketine katılan her 100 sanayiciden 20.5’i gelecek 3 aylık dönemde yeni istihdam artışı yaşanabileceğini söyledi.
Bir önceki ay ise her 100 sanayiciden 21.5’i yeni istihdam yaşanabileceğini belirtmişti. Sanayicilerin böylece yeni is tihdama bakışları bir ayda 1 puan gerilemiş oldu. 100 sanayicinin 71.3’ü ise gelecek üç aylık dönemde istihdamının aynı kalacağını belirtti. Mart, nisan ve mayıs aylarında her 100 sanayiciden 6’si istihdamında azalış yaşanabileceğini söylerken haziran ayında istihdamında azalış yaşanacağının sinyallerini verenlerin sayısı 8’e yükseldi.
Sanayicilerin bu ayda en büyük şikayetleri arasında talep yetersizliği geldi. Bu yılın ikinci döneminde sanayicilerin yüzde 39’u talep yetersizliğinden, yüzde 4.4’ü işgücü yetersizliğinden, yüzde 7.5’i hammadde-ekipman yetersizliğinden, yüzde 4.4’ü mali imkansızlıklardan ve yüzde 6.6’sı diğer nedenlerden dolayı üretimlerinin kısıtlandığını belirtti.
Söz konusu dönmede sanayicilerin yüzde 38.1’i ise üretimini kısıtlayan bir faktörün bulunmadığını söyledi. Sanayiciler arasında gelecek 3 ayda siparişim artacak diyenlerin sayısı Haziran’da geçen aya göre 2.3 puan azaldı, sipariş miktarın azalacak diyenlerin sayısı geçen aya göre yüzde 2.6 arttı. Sipariş miktarının aynı kalacağını söyleyenlerde ise 0.3 puanlık bir azalış meydana geldi.
İstanbul Sanayi Odası (ISO) Sanayi Gelişim Endeksi, 2011 Mayıs ayında bir önceki aya göre 3,1 puan azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre 0,3 puan artarak 128,5 seviyesinde gerçekleşti. ISO Meslek Komiteleri Aylık Durum Tespit Anketi sonuçlarına göre, Sanayi Gelişim Endeksı’nı oluşturan alt endekslerden sadece Üretim Endeksi Nisan 201 Ve güre artarken, diğer uc alt endekste degısen oranlarda azalma goruldu. Mayıs 2010’a güre ise üretim ve İhracat endeksleri artarken, Ic Satışlar ve İstihdam endeksleri azaldı.
Temmuz 201 Ve ait beklenti endeks değen ise 91 ile uzunca bir zamandan beri ilk kez olumsuz oldu. ISO Girdi Fiyatları Endeksi ise Mayıs 2011 ‘de bir önceki aya göre 3,3 puan artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre 12,8 puan azaldı ve 78,3 seviyesinde gerçekleşti. Hammadde ve Ticari Kredi Faizleri endeksleri bir önceki ay endeks değerlerine güre artarken, Hizmet Girdileri ve Iscı Ücretleri endeksleri azaldı. Mayıs 2010’a göre de sadece Hizmet Girdileri Endeksi az da olsa artarken, hammadde, Ticari Kredi Faizleri ve Iscı Ücretleri endeksleri azaldı. Temmuz 201 Ve ait beklenti endeks değeri ise 69,3 değen ile yine oldukça olumsuz bir seviyede gerçekleşti.