Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
29 Ocak 2013
SAĞLIK SEKTÖRÜ KOMALIK OLACAK

KAMU Özel Ortaklığı olarak bilinen yasa tasarısı hastanelerin altın tepside çok uluslu şirketlere sunulması anlamına geliyor. Şirketler sadece hastaneden değil, otopark, kafe, otoban gibi hastane çevresindeki tüm işlerden kâr edecek.

SAĞLIK SEKTÖRÜ KOMALIK OLACAK
ŞİRKETLERE KÂR GARANTİSİ

"KAMU Özel Ortaklığı" olarak bilinen yasa tasarısı hastanelerin altın tepside çok uluslu şirketlere sunulması anlamına geliyor. Şirketler sadece hastaneden değil, otopark, kafe, otoban gibi hastane çevresindeki tüm işlerden kâr edecek.

Zaten zarar etmeleri mümkün değil, çünkü devlet her türlü riske karşı kâr garantisi veriyor.

İFLAS EDEN KANADA ÖRNEĞİ

KAMU Özel Ortaklığı, 1988 yılından beri uygulandığı Kanada’da iflas etti. "Kâr amaçlı hastaneler", hem hastalar hem çalışanlar için yıkım oldu. Çalışanların ücretleri yarı yarıya azaldı, güvencesizlik yaygınlaştı, şiddet arttı. Harcamalar iki katına çıkarken, halkın sağlığa ulaşımı zorlaştı, hizmet kalitesi düştü. Kamu denetimi rafa kalktı.

İFLAS EDEN KANADA ORNEGI BAŞIMIZA GELECEKLERİ GÖSTERİYOR

Kamu Özel Ortaklığı sağlığı komalık edecek SAĞLIK ÇALIŞANLARINA;ETKİLERİ ANALIZ Kamu Özel Ortaklığı (KOÖ), kamu hizmetlerini on yıllarca özel ellere teslim eden sözleşmelere dayanıyor. Yani KÖO, özelleştirmenin bir başka adı ve 1988 yılından beri uygulanan Kanada’da kamu çalışanları tarafından "özelleştirmenin Truva atı" olarak ifade ediliyor.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, alt komisyon raporu üzerinden görüşülen "Sağlık Bakanlığınca Kamu Özel İşbirliği Modeli ile Tesis Yaptırılması, Yenilenmesi ve Hizmet Alınması"nı içeren tasarıyla şehir merkezlerinde özel şirketlere 3-5 bin yataklı yeni sağlık tesisleri yaptırılması hedefleniyor.

Tasarı yasalaşırsa, hastane binaları ve eklentilerinin yapılması da dahil, başta sağlık hizmetleri olmak üzere tüm hizmetler kamu özel ortaklığı adı altında çok uluslu şirketlere altın tepside sunulacak. Kamu Özel Ortaklığı adı altında yapılacak özelleştirme ile şirketler sağlık hizmeti verirken, yanında kantin, otopark, fotokopi, malzeme satış yerleri, otel, alışveriş yerleri, kısaca bir hastane de bulunabilecek tüm yerleri de işletecek. Tasarıda bu model, "Yap-kiraladevret modeli" modeli olarak yer alıyor.

KAMU ÖZEL ORTAKLIĞI NEDİR?

Kamu Özel Ortaklığı (KOÖ), kamu hizmetlerini on yıllarca özel ellere teslim eden sözleşmelere dayanıyor. İhaleyi alan şirket, yaptığı binayı Sağlık Bakanlığına (ya da ilgili bakanlıklara) kiralayacak. Şirket ayrıca verdiği hizmetten (hastane, okul, otoban…) ve hastane içinde ve çevresinde yaptığı/yaptırdığı işlerden kâr ediyor. Bütün risk ve maliyeti ise kamunun üzerinde kalıyor. Bu da yetmiyor, şirketlere hizmet garantisi veriliyor. Sağlık Bakanlığı kampus hastane ihalesini alan şirketlere hastanelerin yüzde 70 dolulukla çalışacağını garanti ediyor.

Bu, garanti edilen doluluk sağlanamadığında devletin bedelini ödeyeceği anlamına geliyor. Bu model ile şirketler büyük kârlar elde edecekler. 2020 yılında OECD ve BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) ülkelerinin sağlık alanında beklediği kâr, yılda 7.5 trilyon dolar. KÖO, özelleştirmenin bir başka adı ve 1988 yılından beri uygulanan Kanada’da kamu çalışanları tarafından "özelleştirmenin Truva atı" olarak ifade ediliyor.

İFLAS EDEN KANADA ÖRNEĞİ

KÖO uygulama ve sonuçlarına, TTB tarafından yayınlanan, Kanada Kamu Emekçileri Sendikasının "Kamu Özel Ortaklığı Hastaneleri: Yanlış Yön" adlı araştırma raporunda ayrıntılı olarak yer veriliyor. Raporda, KOO uygulamaları ve lığı Hastaneleri: Yanlış Yön" adlı araştırma raporundan özetlersek; ücret ve dıger haklar sınırlandırılmış, ücretler yarı yarıya azaltılmış, ücret eşitliği rafa kalkmış,eğitimler azaltılmış, fazla mesaiye başlamış, yaralanma, iş güvenliği ve şiddet artmış, destek işleri genellikle taşeronlaştırılmış. sendikanın önerileri yer alıyor. KÖO hastanelerini "kâr amaçlı hastaneler" olarak niteleyen sendika, kamu hastaneleri ile karşılaştırarak şu üç sonucu çıkarıyor;

"Kamu hastanelerinin finansmanı daha etkin, daha demokratik ve hastalar için daha yüksek kalite ve rahat erişim sağlıyor.Kamu özel ortaklıkları uzun süreli sözleşmeleri içeriyor. Kanada’da 30 yıl olan bu süre, tasarıda 49 yıl olarak öngörülüyor. Raporda bu konu; "Uzun vadeli sözleşmelerde çoğunlukla sözleşmenin sonuna itilen ek giderler yer alır ve önemli giderler gündeme geldiğinde bu işlerin altındaki siyasetçiler sahneden çekilmiş olur, yanlışların faturası da torunlarımıza çıkacaktır" sözleriyle eleştiriliyor.

KANADA SENDİKASININ TESPİTLERİ

Sendikanın KÖO hastaneleri incelemesinden çıkardığı sonuçları şöyle özetleyebiliriz; KÖO hastanelerinin aşırı harcamaları Kanada ekonomisine zarar vermekte. Hizmet kalitesini olumsuz etkilemekte, erişimi kısıtlamakta. KÖO şirketleri, sözleşmeleri gizlemekte, kamu denetiminden kaçırmaya çalışmakta. KÖO, çokuluslu şirketlerce inşa edilmekte ve yerel inşaat sektörüne ve bu sektörde çalışanlara balta vurmaktadır.

Hastaneler çoğunlukla merkezi yerlerde toplanması, kırsal kesimdeki kamu hastanelerinin kapanması nedeniyle, küçük yerleşim yerlerindeki hastaların erişimi zorlaşmakta, acil bakım hastaları sıkıntı yaşamaktadır. Kanada’da hastanelerin yenilenme ihtiyacı vardır ve özel sektör bu durumu KÖO hastaneleri açmak için kullanmaktadır (Gerekçeler hep aynı, ne kadar da bize benziyor). Daha az insan çalıştırılması nedeniyle temizlik işleri aksamakta, kâr dürtüsü hizmet kalitesinin önüne geçmektedir.

HİZMET ALANLAR AÇISINDAN DURUM

HASTANELERİN hizmet kalitesi gerilemiş, toplam yatak sayısı azalmış, erişebilirlik kısıtlanmış. Daha küçük kamu hastaneleri KÖO’ları yüzünden kapandıkça acil bakım hizmetleri giderek erişilmez olmuş. ABD’de 500 bin diyaliz hastası ile yapılan değerlendirmeye göre, kâr amaçlı merkezlerde tedavi görenlerin ölme olasılıkları kâr amaçlı olmayanlara göre daha yüksek çıkmış.

DEVLETİN İKİ KATI HARCAMA

KAMU Özel ortaklığı hastaneleri için kamu hastanesinin iki katı harcama yapılıyor. Rapordan aktaralım; Kanada Ontario yönetimi, North Bay KÖO hastanesinin kamuya göre 160 milyon dolar daha pahalıya mal olduğunu kabul etmiş, ingiltere’de 1992 yılında başlayan uygulama ile, ilk 12 hastane hissedarlarına yüzde 58 kâr sağlamış.

Raporda eleştirilen ve Türkiye’ye yabancı olmayan başka bir uygulama ise, KÖO’nun kamu denetiminden uzak olması. Örneğin, Ontario Sağlık Komisyonu ancak mahkemeye başvurarak 2 bin sayfalık sözleşmeyi görme hakkını kabul ettirebilmiş. Yine de tamamına erişememiş, çünkü ana bölümleri çıkarılmış veya üzeri çizilmiş.

RAPORDA ÖNERİLER DE VAR

RAPOR, "Devam ettirmek daha maliyetli olacağından, mevcut KÖO hastane sözleşmeleri iptal edilmeli, yeni kamu hastaneleri yapılmalı ve eskileri yenilenmeli" önerisini getiriyor. Raporda ayrıca, "Genel denetçiler tüm KÖO projelerini tam olarak incelemeli ve Kanadalılar, KÖO hastanelerinin neden daha pahalı olduğunu bilmeli" denilerek, denetim isteniyor.

Kamu hastanelerini savunanlar, Kanada’da KÖO’nın yaygınlaşmasına karşı mücadelelerini sürdürüyor, zaman zaman sonuç da alıyorlar, ingiltere ise 8 hastaneden vazgeçti, bazı hastaneleri kamu kapsamına döndürdü, ingiltere, taşerona verilen sağlık hizmetlerinde kısıntıya gitmek zorunda kaldı. Kanada’da da benzer geri adımlar var. Raporda bu duruma dikkat çekilerek, "Demek ki, ‘Yasa geçti, uygulanıyor, geri dönüş olmaz’ demeyeceğiz. Asla vazgeçmeyeceğiz. Mücadeleyi birleştirerek büyüteceğiz" denildi.

DİĞER HABERLER
EN TEMEL GIDAYA ERİŞMEK BİLE LÜKS
EN TEMEL GIDAYA ERİŞMEK BİLE LÜKS

47 aydır artan gıda enflasyonu nedeniyle sağlıklı beslenmek lüks oldu.

PATRONLAR İÇİN YAŞAMAYACAĞIZ
PATRONLAR İÇİN YAŞAMAYACAĞIZ

1 Mayıs, 8 saatlik iş günü mücadelesinin bir sonucuydu. ABD’de daha kısa çalışma saatleri tekrar sendikaların gündeminde. Otomobil İşçileri Sendikası (UAW) 32 saatlik iş haftasını grev ve örgütlenme talepleri arasına aldı.

HALKIN ENFLASYONU YÜZDE 95.7
HALKIN ENFLASYONU YÜZDE 95.7

Türkiye’de 47 aydır yükselen gıda fiyatları ile halkın enflasyonu nisanda yüzde 95.7’ye ulaştı.

RASYONEL ZEMİN SLOGAN DÜZEYİNDE KALDI
RASYONEL ZEMİN SLOGAN DÜZEYİNDE KALDI

Mehmet Şimşek’in “Rasyonel zemine dönmek zorundayız” anlayışı iyi niyetli ve gerekli bir yaklaşımdır. Ne var ki Türkiye’de bugünkü koşullarda slogan düzeyinde kalmak zorundadır.