SAĞLIK NEDENİYLE FESİH VE ARA DİNLENMESİNİN BÖLÜNMEZLİĞİ
İş Kanunu’nda işçinin sağlık nedeniyle kıdem tazminatını alarak işten ayrılmasına imkan veren bir düzenleme mevcuttur.

2016’da sağ dizimden, 2020’de diğerinden parçalanmış menisküs ameliyatı oldum. 8 yıldır çalışmaktayım ve işten ayrılmak istiyorum. Bunlar yeterli olur mu? Ayrıca, 7.5 saat çalıştığımız işyerinde mola saatimizi 20 dakika yemek molası, 10 dakika ihtiyaç molası diye böldüler. İtiraz hakkımız var mı?
İş Kanunu madde 24/I/a’da, “iş sözleşmesinin konusu olan işi yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa” işçiye iş sözleşmesini derhal feshetme hakkı tanınmaktadır. Ancak bu durumun sağlık kurulu raporuyla belgelenmesi şarttır. Geçirdiğiniz ameliyatlar nedeniyle işi yapmayı sürdürmenizin işten kaynaklı olarak sağlığınız ya da yaşayışınız için tehlikeli olduğunu gösteren bir rapor alabilirseniz, 8 yıllık kıdem tazminatınızı hak ederek işten ayrılabilirsiniz.
7.5 saat çalışılan bir işte çalışma süresinden sayılmayan mola (ara dinlenmesi) süresi en az 30 dakikadır. İş Kanununun 68. maddesine göre, genel kural olarak bu dinlenme süresi aralıksız olarak kullandırılmalıdır. Ancak bu sürenin “iklim, mevsim, o yerdeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak sözleşmeler ile aralı olarak” kullandırılabileceği de belirtilmektedir. Daha önce aralıksız 30 dakika olarak kullandığınız ara dinlenmesinin, işverenin tek taraflı kararıyla bölünmesi yasaya aykırıdır. İş sözleşmenizde ya da toplu iş sözleşmesinde buna ilişkin düzenleme yoksa, ara dinlenmesi aralıksız kullanılır. Duruma itiraz hakkınız vardır.