Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
16 Mayıs 2015
RENAULT İŞÇİLERİ ÜRETİMİ DURDURDU

BURSA’da bulunan yaklaşık 5 bin işçinin çalıştığı Renault Fabrikası´nda, 16.00- 24.00 vardiyası işçileri üretimi durdurup fabrikayı boşaltmadı. 24.00- 08.00 vardiyasında çalışan yaklaşık bin 500 işçi ise işbaşı yapmayıp fabrika bahçesinde eyleme başladı. Fabrikada bir vardiyada yaklaşık 400 otomobilin üretiminin gerçekleştiği öğrenildi.

RENAULT İŞÇİLERİ ÜRETİMİ DURDURDU

BURSA’da bulunan yaklaşık 5 bin işçinin çalıştığı Renault Fabrikası’nda, 16.00- 24.00 vardiyası işçileri üretimi durdurup fabrikayı boşaltmadı. 24.00- 08.00 vardiyasında çalışan yaklaşık bin 500 işçi ise işbaşı yapmayıp fabrika bahçesinde eyleme başladı. Fabrikada bir vardiyada yaklaşık 400 otomobilin üretiminin gerçekleştiği öğrenildi.

TÜRKİYE’nin önemli otomobil fabrikalarından olan ve yaklaşık 5 bin kişinin çalıştığı Bursa’daki Renault Fabrikası’nda üretim durdu. Bir vardiyada yaklaşık 400 otomobilin üretiminin gerçekleştiği fabrikada, zam ve haklarının korunmadığını öne süren 16.00- 24.00 vardiyasında çalışan işçiler, üretimi durdurup fabrikayı boşaltmadı. 24.00- 08.00 vardiyasında çalışan yaklaşık bin 500 işçi ise işbaşı yapmayıp fabrika bahçesinde eyleme başladı. İşçilerin "Yetkili gelsin, gerekli açıklamayı yapsın" istekleri sonuçsuz kaldı. Fabrika önünde sessiz eylem yapan işçiler, zaman zaman cep telefonlarının ışıklarını yakarak eylemlerine sürdürdüler. 

Gazetecilerin röportaj tekliflerini de geri çeviren işçiler, istifa ettikleri Türk Metal Sendikası ve fabrika yönetimi aleyhine slogan attılar. İşçilerin eylemlerine yakınları da destek verdi. İşçiler zaman zaman megafonla "Aramızda provokasyon amacıyla gelenler olabilir, lütfen slogan atmayın" şeklinde uyarıda bulundular. İş bırakma eyleminin mesai bitimi olan saat 08.00’e kadar sürdürmesi bekleniyor. 

RENAULT’TA İŞÇİ EYLEMİ DEVAM EDİYOR, ÜRETİM DURDU 

Türkiye’nin otomotiv devlerinden Renault’ta dün gece vardiyasında başlayan iş bırakma eylemi devam ediyor. Ücret artışı talebiyle eylem yapan Renault işçileri fabrikaya girdi, ancak üretime başlamadı. Türk Metal Sendikası’nın örgütlü bulunduğu Bocsh’ta çalışan işçilere geçen nisan ayında 3 yılı kapsayacak toplu sözleşmede yüksek oranda zam verilmesi, Renault ve TOFAŞ başta olmak üzere aynı sendikanın örgütlü bulunduğu otomotiv ve yedek parça fabrikalarındaki işçilerin tepkisine yol açtı. Fabrikalardaki işçiler sözleşmelerinin yenilenmesini isteyerek olumsuzluktan sorumlu tuttukları sendikadan istifa etme sürecine girdi. Yaklaşık 5 bin işçinin çalıştığı Bursa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Renault Otomotiv Fabrikası’nda işçiler, gece vardiyasına girmeyerek fabrika önünde sabaha kadar eylem yaptı. Sabah 08.00 vardiyasına gelen bin 500 işçi de fabrikaya girdi, ancak onlar da dışarıda eylem yapan arkadaşlarına destek için fabrika içinde eylem yaparak çalışmadı. İşçi temsilcileri ile fabrika yönetimi arasında görüşmelerin sürdüğü bildirilirken, fabrika önünden ayrılmayan işçiler, ücretlerinde iyileştirme beklediklerini belirtti.  

‘AYNI ŞARTLARI İSTİYORUZ’ 

Yıllardır Renault’ta çalıştığını söyleyen Erhan İmralı, uzun zamandır iyi bir zam alamadıklarını dile getirerek, "Tepkimizi dile getirdik ancak sendikacılar bunu fabrika yönetimine iletmediler. Bir başka fabrikada sendika değişim problemi vardı. Mahkeme süreci başladı yetki konusunda ve 4 sene sözleşmeye giremediler. 4 sene sonra Türk Metal’e geçti arkadaşlar ve iyi bir zam aldılar. Aldıkları rakam güzeldi. Saat ücretinde bize göre 1-1,5 lira fazla alıyorlardı. Aynı sendikaya üyeydik, işveren aynı sendikaya üyeydi ama bizimle farklı sözleşme imzalandı. Biz bir rakam vermedik, sadece Bocsh’la aynı şartlara sahip olmak istiyoruz dedik, yönetim bizi dinlemedi" dedi.  

Fabrika yönetiminin açıklama yapması gerektiğini söyleyen İmralı, “İki vardiya da dışarıda şu anda. Ücretlerimizde iyileştirme bekliyoruz. Bizim de bir ailemiz var. Bunları geçindirmemiz gerekiyor. Sadece Renault’un kar etmesiyle olmuyor bu işler. Her sene üretim rekorları kırıyoruz ama bizim ailemizde bir değişiklik yok. Böyle giderse 16.00-24.00 vardiyası da iptal olacak. Çünkü daha evlerine gidip dinlenmediler, buradalar. Eylemimiz sürüyor" dedi. 

SENDİKADAN AÇIKLAMA   

Türk Metal Sendikası Yönetim Kurulu, Bursa’da kurulu bulunan Renault Fabrikasında, bir süredir devam eden ve dün gece (14 Mayıs 2015) itibariyle üretimin durdurulmasına yol açan gelişmeler üzerine bir açıklama yaptı.  

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:  

“Sendikamız ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası arasında, Renault işyerindeki 5600 çalışanın da dahil olduğu toplam 110 bin üyemiz adına grup toplu iş sözleşmesi, 15 Aralık 2014 günü imzalanmıştır. Sözleşmede alınan ücret artışları ve diğer haklar, Renault işyeri de dahil olmak üzere, tüm üyelerimiz tarafından memnuniyetle karşılanmış, işyerlerinde sevinç gösterilerine neden olmuştur.  

Grup toplu iş sözleşmemizin imzalanmasının ardından, yasal nedenlerle bu sözleşmenin dışında kalan Bosch işyerinde, daha sonra münferit bir sözleşme imzalanmış ve 38 aydır hiçbir ücret artışı ve sosyal haktan yararlanamayan ve bu süreçte büyük mağduriyetler yaşayan Bosch işçilerine, bu mağduriyetlerini giderecek oranda yüksek artışlar sağlanmıştır. Bu yüksek artışlara rağmen, Bosch işçisinin 9.46 Liraya yükselen ortalama saat ücreti, Renault işçisinin 9.83 TL olan ortalama saat ücretinin gerisinde kalmıştır.  

Bu gelişmeler üzerine, Renault işyerindeki üyelerimiz, imzalamış olduğumuz ve yaklaşık 8 aydır yürürlükte bulunan toplu iş sözleşmemize rağmen, Sendikamızdan, aynı artışların kendilerine de yansıtılmasını talep etmişlerdir. Sendikamız, bunun yasal olarak mümkün olmadığını, ancak kendilerine bir sonraki sözleşmede gruplar arasındaki bu farkın kapatılacağına dair güvence vermiştir.  

Bu yaklaşımımıza rağmen, işveren vekilleriyle de görüşen işçilerimize, bunun mümkün olabileceği ancak şirketin Fransa’daki merkezine sorulması gerektiği söylenmiş ve işçilerimizde büyük bir beklenti oluşturulmuştur. Böylece, işçilerimizde, işverenin kendilerine zam vermek istediği ancak Sendikamızın bunu almak istemediği gibi bir algı oluşturulmuş, Renault işçilerinin bir kısmı Sendikamızdan istifa etmiştir.  

İşçilerimize işveren vekilleri tarafından verilen sürenin sona ermesinden sonra, işveren vekilleri tarafından işçilere herhangi bir ücret artışı verilmeyeceğinin açıklanması, olayların büyümesine ve dün gece itibariyle üretimin durdurulmasına neden olmuştur.  

Türk Metal Sendikası, tüm işçilerimizin hak arama mücadelesine saygılıdır ve demokratik yollardan yapılacak her türlü mücadeleyi desteklemektedir. İşçilerimizin Sendikamıza yönelik tepkisini anlayışla ve saygıyla karşılayan Yönetim Kurulumuz, huzur ve güven içinde iş barışının sağlanmasını talep etmektedir. Türk Metal Sendikası, hiçbir işçimize zarar gelmemesini dilemekte, tüm tarafları sağduyuya çağırmaktadır.

DİĞER HABERLER
EN TEMEL GIDAYA ERİŞMEK BİLE LÜKS
EN TEMEL GIDAYA ERİŞMEK BİLE LÜKS

47 aydır artan gıda enflasyonu nedeniyle sağlıklı beslenmek lüks oldu.

PATRONLAR İÇİN YAŞAMAYACAĞIZ
PATRONLAR İÇİN YAŞAMAYACAĞIZ

1 Mayıs, 8 saatlik iş günü mücadelesinin bir sonucuydu. ABD’de daha kısa çalışma saatleri tekrar sendikaların gündeminde. Otomobil İşçileri Sendikası (UAW) 32 saatlik iş haftasını grev ve örgütlenme talepleri arasına aldı.

HALKIN ENFLASYONU YÜZDE 95.7
HALKIN ENFLASYONU YÜZDE 95.7

Türkiye’de 47 aydır yükselen gıda fiyatları ile halkın enflasyonu nisanda yüzde 95.7’ye ulaştı.

RASYONEL ZEMİN SLOGAN DÜZEYİNDE KALDI
RASYONEL ZEMİN SLOGAN DÜZEYİNDE KALDI

Mehmet Şimşek’in “Rasyonel zemine dönmek zorundayız” anlayışı iyi niyetli ve gerekli bir yaklaşımdır. Ne var ki Türkiye’de bugünkü koşullarda slogan düzeyinde kalmak zorundadır.