25 Ocak 2019
REKABET YASAĞI…
Rekabet yasağı sözleşmeleri hangi koşullarda geçerlidir?

Rekabet yasağı sözleşmeleri hangi koşullarda geçerlidir?
Soru: İyi günler İrfan hocam. Ben 1 yıldır matbaa da çalışıyorum. Bize rekabet gösteren başka yerde çalışamazsınız yoksa 1 yıllık maaşınızı tazminat olarak ödersiniz diye imza attırdılar. Atmayanları zorla ikna ettiler imza atmak zorunda kaldık. Şimdi bana şu anda çalıştığım firmaya rakip bir firmadan teklif geldi daha önce 3 yıl çalışmıştım teklif gelen firmada. Şimdi ne yapmam gerekir? Nasıl istifa edeceğim? Attığım imza ne olacak? Şimdiden teşekkürler cevap için.
Cevap: Merhaba Sayın okuyucumuz. Size imzalatılan bu sözleşme türüne uygulamada rekabet yasağı sözleşmeleri deniyor. Çalışma hayatımızda rekabet yasağı sözleşmeleri sıkça rastlanır sözleşmeler olarak karşımıza çıkmaktadır, işverenler bu tür sözleşmelerle özellikle de teknoloji gerektiren iş konularında çalışan işçilerinin kendi üretim yöntemleri veya teknolojilerini işten ayrıldıktan sonra rakipleriyle paylaşmalarını ve/veya benzer bir ticari faaliyete girerek kendileri ile rekabet etmelerini önlemeye çalışmaktadırlar.
İşte bu olası zararın önüne geçebilmek bakımından işverenler işçileri ile dayanağını borçlar kanunundan alan ve parasal cezai şart içeren rekabet yasağı sözleşmeleri yapmakta veya iş sözleşmelerine rekabet yasağı maddesi koyarak kendilerini bu konuda güvence altına almaya çalışmaktadırlar.
Rekabet yasağı sözleşmeleri her koşulda geçerli sözleşmeler değildir. Bunların geçerli olabilmesi bazı koşullara bağlıdır;
* Öncelikle rekabet yasağı sözleşmelerinin geçerli olabilmesi bakımından mutlaka yazılı yapılması gerekmektedir.
* Diğer taraftan sözleşmenin yine geçerliliği için belirli bir süreye bağlı olması, Yani süre sınırı konulması,
* Hangi coğrafi bölgede geçerli olacağının belirtilmesi
* Yasaklanan rekabet konusunun sözleşmede açık bir biçimde belirtilmesi gerekmektedir.
* Rekabet yasağı sözleşmelerinin geçerli olabilmesi bakımından bir diğer gereklilik de bu sözleşme yapıldığı sırada işçinin yaşça reşit olmasıdır.
* Rekabet yasağı sözleşmelerinin geçerliliği bakımından bir diğer önemli husus da işçinin daha sonra çalıştığı iş ile rekabet yasağına konu olan eski işinin faaliyet alanlarının benzerlik göstermesidir.
* Son olarak da işçinin iş sözleşmesinin işverence nedensiz olarak sona erdirilmemiş ve/veya işçinin haklı bir nedene dayalı olarak iş sözleşmesini sona erdirmemiş olmasıdır.
Sonuç itibarı ile rekabet yasağı sözleşmeleri her koşulda geçerli olan sözleşmeler değildir. Bu sözleşmelerin geçerli olabilmesi rekabet sözleşmesinin kapsadığı alan, yasağın süresi, işçinin reşit olması, yasağa konu olan işin iştigal alanının eski işle aynı olması ile iş sözleşmesinin işveren tarafından nedensiz, işçi tarafından da haklı bir nedenle sona erdirilmemiş olması gibi ayrıntıların önemi vardır.
Bu çerçevede sizin imzaladığınız sözleşmenin içeriğini bilemediğimizden geçerliliği ve sonuçlarına ilişkin bir yorumda bulunamıyoruz. Önerimiz imzalamış olduğunuz sözleşmeyi bir hukukçu ile paylaşmanız ve onun önerilen doğrultusunda hareket etmenizdir Çalışmakta olduğunuz işletme ile aynı faaliyet alanında olan hatta rakip bir firmada çalışmaya başlıyor olmanız imzaladığınız sözleşme şayet yukarıda belirttiğimiz nitelikleri taşıyan geçerli bir sözleşme ise sızın açınızdan sıkıntı yaratabilir.