‘PRİM ÖDEMEMENİN SONU HACİZ’
Sağlıkçılar, Genel Sağlık Sigortası´nı Aydınlık´a değerlendirdi.
Genel Sağlık Sigortası ile vatandaş sağlık hizmeti almasa bile primini ödemek zorunda. Ödeme yapmayanlara borcundan dolayı haciz gelebilir.
1 Ocak 2012 itibariyle uygulamaya konulan Genel Sağlık Sigortası tüm vatandaşları zorlayacak bir sistem getiriyor. Yeni getirilen prim ödeme sistemi ile SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve Yeşil Kart uygulamalarının hiç birinden yararlanamayan yaklaşık 2 milyon vatandaşımız en çok zarar görecek olanlar. ‘Primini ödemezsen sağlık hizmeti alamayacaksın’ anlamına gelen prim uygulamasını henüz bilmeyen pek çok vatandaşımız var. Ocak ayı sonuna kadar kaymakamlıklardaki Aile ve Sosyal Politikalar Bakakanlığı’na bağlı vakıflara gelir tespiti yapılması için başvuruda bulunulmazsa, asgari ücretin iki katı ve daha fazlası gelirleri varmış gibi kişi başı 212 TL ödemek zorunda bırakılacaklar.
Sendikalar tepkili
Daha önce gazetemize değerlendirmelerde bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Mustafa Balkız, vatandaşlarımızı başvuru yapmak için geç kalmaması konusunda uyarmıştı.
"Vatandaş 13 ayrı kurumdan, 28 soruya muhatap olacak. Her bir kurumdan geliri yoktur ve malı mülkü yoktur diye kayıt alacak. Primi ödemediği sürece vatandaş muayene olamayacak. Bu sebeple başvuruların zamanında yapılması çok önemli" sözlerini kaydetmişti. Bu uygulamaya sağlıkçılardan tepkiler gecikmedi. Aydınlık’a değerlendirmelerde bulunan Genel Sağlık-lş Genel Başkanı Dr. Ali Gül, "Sağlıkla oyun olmaz" derken Türk Tabipleri Birliği Genel Merkez Konsey Üyesi Hüseyin Demirdizen ise "Vatandaşımız borcunu ödeyemeyince hem sağlık hizmetinden yararanamayacak. Borcuna karşılık hakkında hukuki takip başlatıIlacak" açıklamalarında bulundu.
PRİMLERİ ÖDEMEK ZORUNLU
TTB Merkez Konsey Üyesi Hüseyin Demirdizen:
Genel Sağlık Sigortası Yasası 2008’de Meclis’e getirilmişti. Fakat birkaç kere bazı maddeleri ertelendi. Ve şimdi ertelenen maddeler uygulamaya konuluyor. Vatandaşlarımız için gelir-gider hesaplanacak. Eğer kişinin gelir düzeyi kişi başı asgari ücretin üçte birinden az ise bunu devlet ödeyecek, eğer asgari ücretin üçte birine eşit ya da yüksekse bu primi kişi kendi ödemek zorunda bırakılacak. Türkiye’nin sosyal güvenlik yapısına bakıldığı zaman SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve Yeşil Kart uygulamalarına kayıtlı olmayan, hiçbir sosyal güvencesi bulunmayan toplam 1.7 milyon vatandaşımız var.
Ocak ayı sonuna kadar kaymakamlıklarda bulunan Aile ve Soysal Politikalar Bakanlığı’na bağlı vakıflara sosyal güvenlik primi için gelir tespiti başvurusu yapılmak zorunda. Bağ-Kur, SSK, Emekli Sandığı ve Yeşil Kart uygulamasını kullanmayan ya da kullanamayan her vatandaşımız sağlık hizmetinden faydalanmasa bile bu primleri ödemek zorunda kalacak. Vatandaşımız borcunu ödeyemeyince hem sağlık hizmetinden yararlanamayacak hem de borçlanmış olacak. Yasalara göre eğer bu borç tahsil edilemezse hukuki takip başlatılacak ve sonrasında haciz işlemi uygulanacak. Artık hastanelerde hiçbir vatandaşımız rehin kalmayacak diye anlatılan bu uygulama sonunda paranız yoksa sağlık hizmeti alamayacaksınız.