PLAZA ÇALIŞANLARI DA ÖRGÜTLENİYOR
Plazalarda çalışanlar, kariyer planlarını bir kenara bırakıp örgütlenmeye başladı. Tamamen plaza çalışanlarının inisiyatifinde olan Plaza Eylem Platformu, Eğer sömürünün ve baskının olduğu her yerde mücadele de olacaktır diyorsak, plazalar da artık bu mücadelenin, eylemlerin ve hatta grevlerin yapılacağı yerler olmalıdır. Bugün fabrikalarda eylem varsa, yarın plazalarda da eylem olacaktır diyor
Plazalarda çalışanlar, kariyer planlarını bir kenara bırakıp örgütlenmeye başladı. Tamamen plaza çalışanlarının inisiyatifinde olan Plaza Eylem Platformu, "Eğer sömürünün ve baskının olduğu her yerde mücadele de olacaktır diyorsak, plazalar da artık bu mücadelenin, eylemlerin ve hatta grevlerin yapılacağı yerler olmalıdır. Bugün fabrikalarda eylem varsa, yarın plazalarda da eylem olacaktır" diyor.
Akbank ve Finansbank’taki işten çıkarmaların ardından şimdi de Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) 2 bin işçi çıkarmaya hazırlanıyor. Krizin artan etkileriyle birlikte banka çalışanları gibi birçok plaza çalışanın daha işine son verilmesi bekleniyor. Ancak bu işten çıkarmalara, bir iki yazılı basın açıklaması dışında pek ses de çıkarıl mıyor, çıkarılması da beklenmiyor. Çünkü sendikal bürokrasi ve çalışanların, sendikalara olumsuz bakışı gibi birçok nedenden dolayı banka emekçilerinin güçlü sendikal örgütleri bulunmuyor.
ALTERNATİF VAR
Ama diğer yandan alternatif bir örgütlenme biçimiyle plaza çalışanlarına ulaşmaya çalışan oluşumlar da bulunuyor. Plaza Eylem Platformu, bunlardan en dikkat çekici olanı. Platform bir taban örgütlenmesi olarak tamamen çalışanların inisiyatif alabildiği bir alan yaratmaya çalışıyor. Daha 2008 Kasım’ında IBM Türk’teki sendikalaşma mücadelesi sırasında tohumları atılan ve 1 Mayıs’lardan edindiğimiz izlenime göre gittikçe kitleselleşen platformun temsilcileri hedeflerini, kısaca şöyle tanımlıyor: "İnsanların, işyerlerinde birlikte hareket ettiklerinde, daha iyi çalışma koşullarına ulaşmalarını sağlamak."
Plaza Eylem Platformu temsilcileri yaşanan son krizlerin ardından, kendilerini işçi olarak tanımlaya başlayan banka çalışanlarını da içine alan plaza çalışanlarının hareketi olduklarını söylüyor. Platform temsilcileri, yalnızca bir taban hareketinin aidat toplamak dışında işlevsiz kalan sendikaları, bürokrasi bataklığından çıkararak güçlendireceğinin de altını çiziyor.
‘GELECEĞİNİZ İÇİN ÖRGÜTLENİN’
Banka çalışanlarının yanı sıra, bütün plaza çalışanlarının başlıca sorunlarının kaynağının örgütlenmek olduğunu söyleyen Plaza Eylem Platformu temsilcileri, güçlerine güç katmak için çalışanlara şu şekilde bir çağrıda bulunmayı da ihmal etmiyor:
"Sınıf bilincimizin olmaması, tüketim toplumunun daha fazla esiri oluşumuz, rahatımıza düşkün olmamız, yalan da olsa kariyer planlarımız, sınıf atlama hayallerimiz, önümüzdeki en büyük engellerden bazıları, fakat şunu yavaş yavaş fark ediyoruz ki bugün örgütlenmek ve haklarımız için mücadele etmek sadece başkaları için değil, kendimiz için, çocuklarımız için de bir şey yapmak demektir."
DÜN FABRİKALARDA, BUGÜN PLAZALARDA
Devamında ise, platform temsilcileri, "Eğer sömürünün ve baskının olduğu her yerde mücadele de olacaktır diyorsak, plazalar da artık bu mücadelenin, eylemlerin ve hatta grevlerin yapılacağı yerler olmalıdır. Bugün fabrikalarda eylem varsa, yarın plazalarda da eylem olacaktır" diye gelecek öngörüsünde bulunuyor.
Platform temsilcileri, bunun nüvelerini ise, iş yerlerinde yaşanılan dişe dokunur sorunların paylaşıldığı ve çözüm arandığı, Deneyim Paylaşımı Atölyeleriyle ve her hafta düzenledikleri toplantılarla oluşturduklarını belirtiyor. Plaza önlerinde zaman zaman bildiri dağıttıklarına şahit olduğumuz platform temsilcileri, yeni üyelerle iletişim için yoğun şekilde kullandıkları sosyal medyayı tercih ediyor.
Platform temsilcileri, çalışanların kendilerine web siteleri üzerindeki mail adreslerinden ulaşılabileceğini söylüyor, iletişim için: http://plazaeylem.org