Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
03 Kasım 2011
PLATFORM KARDEŞLİK KÖPRÜSÜ OLMALI

SENDİKAL Güç Birliği Platformunun 6. toplantısı Diyarbakır´da yapıldı. Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, ilk hedeflerinin 8 Aralık´taki Türk-İş kongresinde mevcut yönetimi devirmek olduğunu söyledi. Toplantıda söz alan işçiler, Sendikal Güç Birliği Platformunun Doğu ile batı arasında kardeşlik köprüsü olması gerektiğini ifade ettiler.

PLATFORM KARDEŞLİK KÖPRÜSÜ OLMALI

SENDİKAL GÜÇ BİRLİĞİ’NİN DİYARBAKIR TOPLANTISINDA İŞÇİLERİN İSTEĞİ:
 
Platform kardeşlik köprüsü olmalı

       Türk-İş’e bağlı 10 sendikanın oluşturduğu Sendikal Güç Birliği Platformunun 6. toplantısı Diyarbakır’da yapıldı.

       Toplantıyı yöneten Petrolİş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, ilk hedeflerinin 8 Aralık’taki Türk-İş kongresinde mevcut yönetimi devirmek olduğunu söyledi. Toplantıda söz alan Adıyaman, Diyarbakır ve Batmanlı işçiler ise platformun Kurt sorunun çözümü için mücadele etmesi çağrısı yaparak. taşeron işçilerin örgütlenmesi, bölgesel asgari ücret, ödünç işçi uygulaması ve kıdem tazminatına yönelik sorular sordular.

       İşçiler, Sendikal Güç Birliği Platformunun Doğu ile batı arasında kardeşlik köprüsü olması gerektiğini ifade ettiler. Cegerxwin Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıya başta Diyarbakır, Adıyaman ve Batman’dan olmak üzere yaklaşık 300 işçi katıldı. EĞİTİM Sen, SES, Tüm Bel-Sen ve DİSK temsilcileri ile Yol-İş 1 No’lu Şube başkan ve yöneticileri de toplantıda yer aldı.

       Toplantıya katılan TGS merkez yöneticileri üzerinde "gazetecilik için avağa kalk" yazılı dövizler açarak tutuklu bulanan 64 gazetecinin durumuna dikkat çeken kampanyalarını duyurdular.

KÜRT SORUNU TÜM ÜLKEYİ YAKIYOR

       Toplantıyı yöneten ve açılış konuşmasını vapan Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Diyarbakır ve bölgenin 30 yıldır şiddetin ve acıların gölgesinde yaşadığını hatırlatarak buna neden olan Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü için adımlar atılacağına hükümetin daha önce denenmiş ve başarısız olmuş yöntemleri kullanarak, şiddet politikasıyla sorunu çözmeye çalışmasının, Kürt sorununu tum ülkeyi yakan bir duruma getirdiğini söyledi. Bölgenin seçilmiş ve meşru temsilcilerinin, politikacılarının tutuklandığına, sorunun demokratik çözümünün önünü tıkadığına vurgu vapan Öztaşkın, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü yönündeki taleplerin aynı zamanda işçi sınıfının talepleri olduğunu belirterek "TEKEL direnişindeki sınıf dayanışması Kurt sorunun çözümü konusunda yol göstericidir" dedi.

‘TÜRK-İŞ’İ DEĞİŞTİRECEĞİZ’

       Sendikal hareketin bir tıkanıklık yaşadığını ve sorunlara çözüm bulamadığını söyleyen Öztaşkın "Sendikalar küçülüyor, etkisizleşiyor, en önemlisi ise itibarsızlaşıyor. Biz bu duruma müdahale etmek istiyoruz. Türk-İş yönetimi bu sorunlara çare bulmaktan uzak bir konumda. Bizim bu yürüyüşümüzün ile ilk hedefi 8 Aralıktaki kongrede Türk-İş yönetimini değiştirmektir. 8 Aralıkta Türkiye emek hareketi için bir merkez olabileceğimizi herkese göstereceğiz" diye konuştu. Oluşturdukları Sendikal Güç Birliği Platformunun emek talepleri yanında Kürt sorununun demokratik çözümüne de katkı koyacağını söyleyen Öztaşkın, "Biz hükümetin tüm şiddet yanlısı politikalarına karşı sınıfın tavrını ortaya koyacak ve barışı savunacağız" dedi.

HÜKÜMET MEVCUTU DESTEKLİYOR

       Adıyaman’dan gelen İşyeri temsilcisi Ensari Bektaş platformun bölgesel asgari ücret, kıdem tazminatının kaldırılması ve Yol-İş’in bu platforma katılıp katılmadığına ilişkin sorulanna Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel şöyle cevap verdi: "Bugün hükümet bölgesel asgari ücret, ödünç işçilik, kıdem tazminatı gibi işçi sınıfına yönelik uygulamaları hayata geçirmemesinin tek nedeni 8 Aralıktaki kongrede mevcut Türk-İş yönetimini zora sokmamak içindir. 9 Aralık’ta mevcut yönetim tekrar seçildiğinde bilinmelidir ki bu uygulamaları daha rahat hayata geçirecekler. Ama biz diyoruz ki 9 Aralık’ta Türkiye eski Türkiye olmayacaktır emek hareketi açısından. Biz DİSK, KESK ve hatta varsa Kamu-Sen ile birlikte bu saldınlara karşı ortak mücadele edeceğiz ve mücadeleyi ülke sathına yayacağız."

       "En son Ragıp Zarakolu ve Büşra Ersanlı tutuklandı. Nedim Şener. Ahmet Şık, Zarakolu, Vedat Kurşun. Gazeteciler cezaevinde. Belediye başkanları, meclis üyeleri, sendikacılar, dernek yöneticileri yani barış isteyen herkesi bir sürek avı ile cezaevine atıyorlar. Türkiye bir toplu mezarı, cezaevini andırıyor. Ama emek örgütleri bunlara karşı suskun. Sendikal Güç Birliği Kürt sorunu başta olmak üzere nasıl bir eylem ve söylem birliği sağlayacağını ortaya koymalı. Sendikal Güç Birliği ülkenin doğusu ve batısı arasında bir kardeşlik köprüsü olabilir. Bu bölgedeki anadil gibi talepleri batıdaki emekçilere taşıyabilir. Kürtlerin en temel hakları ve demokrasi taleplerini batı illerinde açıkça savunmalı" diyen Petrol-İş Batman Şube Başkanı Mustafa Mesut Teki k, Özel İstihdam büroları, kiralık işçilik kıdem tazminatı ve taşeron işçilerin örgütlenmesine yönelik çalışmalarda yapılmasını istedi.

BÖLGEDE SAVAŞ VAR

       Belediye-İş Diyarbakır Şube Başkanı Vezir Perişan, Türk-İş’in değişmesi için yüzünü kitlelere dönmesi gerektiğini belirterek platformun "Önce yönetime geleceğiz sonra mücadele edeceğiz" anlayışında olmaması gerektiğini vurguladı. Perişan. "Türk-İş Kürt sorununun çözümü için sürece katkı sunmalı, müdahil olmalı" dedi.

       KESK adına konuşan Veysel Özekti ise platformu desteklediğini belirterek Kurt sorununun ülkenin en önemli sorunu olduğunu, platformun Kürt halkının mücadelesini desteklemesini istedi.

       Belediye-iş Diyarbakır şubesi üyesi Sait Demir ise bölgedeki olaylann bir çatışma değil bir savaş olduğunu belirterek "Tankla topla çatışma olmaz. 400 bin askerle çatışma olmaz. Bölgede yaşanan düpedüz bir savaştır" dedi. Bu savaşta Türk emekçilerinin çocuklarının asker olarak öldüğünü, ancak karşı tarafta ölenlerinde Kürt emekçilerin çocukları olan gerillalar olduğunun da bilinmesi gerektiğini vurgulayan Demir, "Sadece bir tarafın ölümlerini söylememek lazım ikisini birlikte söylemek gerek. Hakkari’de 14 gerillanın napalm bombalarıyla, vahşice öldürüldü. Malatya morgunda aileler cenazelerini tanıyamadı. Bu bir vahşettir. Buna dur demek lazım" diye konuştu.

ÇÖZÜM ORTAK MÜCADELEDE

       Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi ise "Ülkedeki sorunların çözümünün anadilde eğitim mücadelesi veren Kürt halkı ile sendikal haklan, örgütlenme haklan için mücadele eden işçilerin birleşmesinden geçer" dedi. Bir çok ilde işçilerin anayasal hakkı olan sendikalı olma hakkını kullandığı için baskı gördüğünü, gözaltına alındığını, tutuklandığını belirten Servi, "Aynı baskılan daha ağır bir biçimde anadili, kültürü için mücadele edenlerde yaşıyor" diye konuştu. Hükümetin bölgede de, sendikal harekette de kendisi gibi düşünmeyene hayat hakkı tanımadığını vurgulayan Servi, işçi sınıfı olarak baskılara karşı durmak gerektiğini yoksa yaşam hakkı tanınmadığını kaydetti.

       İzmir’den gelen ve Basınİş üyesi olan Cengiz Denli ise "Billur Tuz, Sarvanoğlu işçilerinden kardeş Diyarbakır işçilerine selam getirdim" dedi. Sermayenin emekçileri sömünırken din, dil ve ırk avrımı yapmadığını belirten Denli, "Biz de işçiler olarak din, dil ve ırk ayrımı yapmadan birleşerek mücadele etmeliyiz" dedi.

       Diyarbakır TEKEL işçisi Cünevt Karakuş 90’h yıllarda Türk-İş’in hükümet deviren eylemler yaptığını hatırlatarak "Bugün ise Hükümetin yanında yer alıyor. TEKEL direnişinde bize destek olmadı. Şuan kalan 1500 TEKEL işçisi 100’er 100’er işten atılıyor. Güçbirliği buna karşı ne yapabilir. Ne yapmayı düşünüyorsunuz?" diye sordu.

GAZETECİLER İŞÇİ SINIFININ PARÇASIYIZ

        TGS Genel Başkanı Ercan ipekçi basın emekçilerinin de işçi sınıfının bir parçası olduğunu dile getirdi.

       Bu mücadelenin kamuoyuna duyurulmasında işçi sınıfına destek verdiklerini dile getiren İpekçi, mücadelenin birleştirilmesi gerektiğini söyledi. Basın emekçileri olarak ayrıca basın ve ifade özgürlüğü mücadelesi de verdiklerini belirten ipekçi, Ragıp Zarakolu ile birlikte 94 meslektaşlarının cezaevinde olduğunu, buna karşı Gazetecilere Özgürlük Platformu olarak 2010 yılından bu yana Kurt-Sosyalıst-Turk ayrımı yapmadan konuşma ve basın özgürlüğünü savunmak için birlik oluşturdaklarını söyledi. Avrupa Gazeteciler Federasyonun 5 Kasım’ı "gazeteciler için ayağa kalk" gunu ilan ettiğini aktaran ipekçi, "0 gun Avrupadaki gazeteci örgütlerinin Türkiye’deki meslektaşlarının sorunlarına dikkat çekecekler. 4 Kasımda İstanbul’da da saat 14.00’de Galatasay Lisesi onunde yapılacak eyleme herkesi davet ediyoruz" diye konuştu. İpekçi, gazetecileri ve işçileri baş kaldırmaya çağırdı.

DEMOKRATİK ANAYASA İÇİN MÜCADELE

       Adıyaman Petrol-İş İşyeri Temsilcisi Mustafa korkmaz ise yeni sendika yasası ile ilgili olarak Türk-İş’in hükümetle görüştüğünü ve "sendikalar kazançlı" çıktı açıklamasını yaptığını hatırlatarak güç birliğinin bu konudaki görüşlerini merak ettiğini söyledi.

       Petrol-İş Batman İşyeri Temsilcisi Mehmet Akbel, Türk-İş’in TİS sürecindeki pasifliğini ve sessizliğini eleştirdi. Adıyaman Petrol-İş İşyeri Temsilcisi Mehmet Dönmez Kürtlerin sadece dilini kullanmak ve özgürce yaşamak istediğini belirterek, bu mücadeleye katkı sunulmasını istedi.

       Batman Petrol-İş üyesi Şevhmus Çiçek ise Kürt sorununu 30 yıllık bir savaşa, 400 milyar dolara, 17 bin faili meçhul ve 100 bin insanın ölümüne neden olduğunu hatırlatarak, platformun yeni anayasa konusunda üst kimlikten arındırılmış demokratik bir anayasa için mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

       TGS Disiplin Kurulu üyesi ve gazetemiz Ankara Temsilcisi Sultan Özer, Diyarbakır’a TGS yönetimi olarak hem tutuklu gazetecilerle görüşmeye hem de güç birliğini desteklemeye geldiklerini söyledi. Zarakolu ile birlikte tutuklu gazeteci sayısının 64’e ulaştığını hatırlatan Özer, "Yarın kimin hangi gerekçeyle tutuklanacağını kestiremez hale geldik. Bizler kalemimizi barışın hizmetine adadığımız için hedefteyiz" dedi. Türk-İş’i değiştirecek gücün Sendikal Güç Birliği Platformu olduğunu söyleyen Özer, "Şuan 10 sendika var. Bunu 20, 30’a çıkarmak gerek. Her işçi bir Türk-İş delegesini ikna etmeli. Mevcut yönetim devam ederse 9 Aralık’ta ne iş güvencesi kalacak nede kıdem tazminatı" dive konuştu. Özer’in konuşması işçiler tarafından alkışlarla destek buldu.

DİĞER HABERLER
140 LİRAYA FABRİKADAN ÇIKAN TAVUK KANADI, MARKETTE 286 LİRA OLUYOR, BİZİM SUÇUMUZ NE?
140 LİRAYA FABRİKADAN ÇIKAN TAVUK KANADI, MARKETTE 286 LİRA OLUYOR, BİZİM SUÇUMUZ NE?

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Ticaret Bakanlığı’nın 1 Mayıs-31 Aralık 2024 döneminde bütün ve parça dahil tavuk dış satımını “ihracatı kayda bağlı mallar” listesine alması üzerine sektör temsilcileriyle bir fiyat takibi deneyi yaptı.

SİVİL İNİSİYATİF BEŞLİ GİRİŞİMDEN YEDİLİ GİRİŞİME
SİVİL İNİSİYATİF BEŞLİ GİRİŞİMDEN YEDİLİ GİRİŞİME

Türkiye toplumsal tarihinde farklı toplumsal sınıfları temsil eden örgütlerin ilk önemli ve sürekli işbirliği, Beşli Girişim veya Sivil İnisiyatif olarak bilinen ve Türk-İş, DİSK, TESK, TİSK ve TOBB’un oluşturduğu yapıydı.

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ DÖVİZE BAĞLI
ENFLASYONDA DÜŞÜŞ DÖVİZE BAĞLI

Tüketiciler mutfak ihtiyacına döndü, basta elektronik ve ev ürünleri olmak üzere gıda dışı alışverişler daraldı.

SON 11 YILDA EN AZ 2500 GENÇ İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ!
SON 11 YILDA EN AZ 2500 GENÇ İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ!

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin verilerine göre 2013-2024 yılları döneminde “en az” 2500 genç işçi hayatını kaybetti.