PINAR, BÖLGESEL GÜÇ OLMA YOLUNDA
Pınar, bölgesel güç olma yolunda Yaklaşık 25 ülkeye geçen yıl 297 milyon dolarlık süt ve süt ürünleri ihracatı yapan Pınar Süt, ürün yelpazesini ve markasını Suriye ve Iran pazarına da taşımaya başladı.

Pınar, bölgesel güç olma yolunda Yaklaşık 25 ülkeye geçen yıl 297 milyon dolarlık süt ve süt ürünleri ihracatı yapan Pınar Süt, ürün yelpazesini ve markasını Suriye ve Iran pazarına da taşımaya başladı. Pınar Et ise, geçen yıl şarküteri ürünlerinde yüzde 19, dondurulmuş et ürünlerinde ise yüzde 63.3lük pazar payı elde etti. İZMİR Başta süt ve et olmak üzere faaliyet gösterdiği sektörlerde pek çok yeniliğe öncülük eden Yaşar Topluluğunun gıda markası Pınar, bölgesel güç olma yolunda ilerliyor.
Türkiye’de ilk kez UHT teknolojisini kullanarak uzun ömürlü süt üreten Pınar, 1984’te de Türkiye’yi ambalajlı suyla tanıştırdı. 1985’te Pınar Et, dünya ve AB standartlarına uygun ilk entegre et tesis olarak faaliyete geçti. Aynı yıl yine bir ilk olan kültür balığı tesisi Pınar Deniz faaliyete başladı. 1997’de ilk entegre hindi tesisi yine Pınar tarafından kuruldu. Türkiye’nin en önemli gıda markalarından olan Pınar, bunun yanında bölgesel güç olma yolunda da ilerliyor, ihracatım altı yılda üçe katlayan Pınar Süt, 2003’te 11.3 milyon dolar olan ihracatım geçen yıl 29.7 milyon dolara yükseltti.
2009 yılında 25 ülkeye ihracat yapan Pınar, yüzde 241ük payla Türkiye’nin en büyük süt ürünleri ihracatçısı. Pınar Süt un ihracat yaptığı ülkelerin başında Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, KKTC, Azerbaycan ve Bahreyn geliyor. Geçen yıl süt ve süt ürünlerinden oluşan geniş ürün yelpazesini ve markasını Suriye ve İran pazarına taşımaya başlayan Pınar, labne peynirde Körfez ülkelerinde Pınar Labaneh markasıyla yüzde 45 paya sahip. Bu ülkelere UHT süt, beyaz peynir, pınar beyaz, krema, meyve suyu, yoğurt ve ayran da ihraç eden Pınarın düzenli ihracat yaptığı ülkeler arasında ABD, Ürdün, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Yemen, Kosova, Irak ve Libya bulunuyor. Pınar Süt, 2009’da 481 milyon TL net satış elde etti Türkiye’nin en büyük ilk 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan Pınar Süt, geçen yıl 481 milyon TL net satış elde etti.
Pınar Süt’ten yapılan açıklamaya göre, 2009’da ciro bazında uzun ömürlü sütte yüzde 26.2, çocuk sütünde yüzde 39, light sütte yüzde 59, sürülebilir peynirde yüzde 40lık pazar payı elde edildi. Pınar’ın taze peynir kategorisindeki payı Pınar Beyaz ile yüzde 81, Pınar Krem Peynir ile yüzde 16, Pınar Labne ile yüzde 54 olarak gerçekleşti. Süt ve süt ürünleri üretimini izmir ve Eskişehir’deki fabrikalarında gerçekleştiren Pınar, yaklaşık 35 bin üreticiden alım yaparak ülke süt üretimine de destek sağlıyor. AB standartlarında üretim yapan, Türkiye’nin süt üretimi açısından en büyük çiftliklerinden kaliteli çiğ süt tedarik ediyor.
Pınar’ın anlaşmalı çalıştığı 200 u aşkın çiftlikte elde edilen çiğ süt, sağımdan itibaren sürü takip sistemleri ile kayıt altına almıyor, tüm üretim aşamaları ve hayvan sağlığı düzenli olarak izleniyor. Ydda 29 bin ton et üretimi yapılıyor Pınarın bir diğer önemli kalemi de et ürünleri. Pınar Et’in Kemalpaşa’daki tesisleri 1985’te Türkiye’nin dünya ve AB standartlarına uygun ilk entegre et tesisi olarak faaliyete geçti. Yaklaşık 46 bin metrekarelik kapalı alanda, yıllık 102 bin büyükbaş, 408 bin küçükbaş, 1 milyon 836 bin hindi kesim ve işleme kapasitesine sahip tesiste yılda 29 bin ton üretim yapılıyor. Et ihtiyacım Türkiye’nin en büyük besi çiftliklerinden olan kardeş şirketi Çamlı Yem Besicilik başta olmak üzere sözleşmeli yerli besi çiftliklerinden satın aldığı danalardan karşılayan Pınar Et, tüketicinin istek, beklenti ve ihtiyaçları doğrultusunda ürün portföyünü sürekli yeniliyor.
Pınar Et’in dondurulmuş et ürünlerinde pazar payı yüzde 63.3 Türkiye’de her 10 haneden 4’üne bir Pınar Şarküteri ürünü sunmayı başaran Pınar Et, bu ürünlerin tüm alt kategorileri yarımda dondurulmuş et ürünlerinde de pazarın lideri. Geçen yıl Pınar Et, şarküteri ürünlerinde yüzde 19, dondurulmuş et ürünlerinde ise yüzde 63.3lük pazar payı elde etti. Gıda güvenliği açısından en kritik nokta olan canlı hayvan muayenesi ve karkas muayenesi Pınar Et’in üzmem veteriner hekimleri tarafından yapılıyor. Pınar Et, canlı hayvan tedariğinden son ürüne kadar her aşamada gıda güvenliği ve kalite standartları açısmdan 72 noktada kontrol yapıyor. Bu kontrolleri ‘17025 Laboratuvar Yeterlilik Belgeli’ laboratuvannda analizleri yapılarak doğrulanıyor.
PINAR. AMBALAJLI ET VE SÜT ÜRÜNLERİNDE İLK HATIRLANAN MARKA KALDER Türkiye Müşteri Memnuniyeti Endeksi (TMME) 2009 yılı üçüncü çeyrek sektöre! sonuçlarına göre süt ve süt ürünleri ile paketli et ürünleri kategorisinde en yüksek müşteri memnuniyeti elde eden Pınar, aynı zamanda bağımsız araştırma şirketi ACNielsen tarafından yapılan araştırmada, ambalajlı süt ve süt ürünleri ile ambalajlı et ürünleri kategorilerinde ilk hatırlanan marka olma özelliğini koruyor.
Kaynak: Dünya Gazetesi / Ek