PETROLDE TESLİMİYET YASASI, SESSİZ SEDASIZ GEÇTİ!
ODA ve sendikaların yoğun eleştirisiyle karşılanan ´Türk Petrol Kanunu´, önceki gece Meclis´te görüşülerek yasalaştı.
Petrolde teslimiyet yasası Oda ve sendikaların karşı çıktığı Petrol Kanunu önceki gece Meclis’ten geçirildi. Uzmanla uyarıyor: Sonuç özelleştirme, yabancı hakimiyeti ve tekelleşme olacak Oda ve sendikaların yoğun eleştirisiyle karşılanan, 5 yıl önce dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından reddedildikten sonra yeniden gündeme getirilen ‘Türk Petrol Kanunu’, önceld gece Meclis’te görüşülerek yasalaştı.
Petrol Kanunu’nu BirGün’e değerlendiren Petrol Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Kul yasada 3 kritik nokta bulunduğunu söyledi: Özelleştirme, istihdam ve lisans kriterleri.
SİYASET ELİNİ ÇEKSİN
Özelleştirme konusunda "Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) devlet adına petrol arar’ ifadesi yeni yasada kaldırıldı. Peki TPAO kimin adına petrol arayacak? Yakında TPAO’nun özelleştireceğini düşünüyorum" diyen Kul, TPAO’nun doğurduğu TÜPRAŞ, PETKİM ve BOTAŞ gibi şirketlerin nasıl özelleştirildiğine dikkat çekti. TPAO’nun dünyada sözü geçen, başarılı bir şirket olabileceğini, ama bunun için siyasetin TPAO’dan elini çekmesi gerektiğini vurgulayan Kul, "Enerji sektörü çok stratejik bir sektördür. Yabancı şirketler kontrol ettiği zaman bağımsızlığınızı kaybedersiniz. Bizim için enerji sektörü bağımsızlık demektir, eğer illa bir özelleştirme yapılması gerekiyorsa, çoğunluk hissenin devlette kalması çok önemli" diye konuştu.
‘TEKELLEŞMENİN ONU KAPATILMADI’
Yeni yasayla birlikte petrol sektöründe tekelleşme tehlikesi oluşacağını söyleyen Kul, kötü niyetli şirketlerin veya yabancı firmaların piyasada tekelleşmesi halinde enerji arama faaliyetlerini yavaşlatabileceğin!, hatta durdurabileceğini ve devletin bu durumda lisans iptali yetkisi olmadığını belirtti.
HÜKÜMET İSTİHDAMI UMURSAMADI
Son olarak yeni yasada istihdama dair talep ettikleri değişikliklerin gerçekleştirilmediğine dikkat çeken Mehmet Kul, "ABD petrol sektöründe bir firma bir yabancı işçi çalıştıracaksa, ona karşılık 7 ABD’li işçi çalıştırmak zorunda. Bu rakam Kazakistan’da 14, Mısır’da 9. Biz de bu yasada her yabancı işçiye karşılık en azından Türkiye’den iki işçi çalıştırılmasına dair bir ifade olmasını istedik, ama anlaşılan hükümetin istihdamı artırmak gibi bir niyeti yok" diye konuştu. Meslek örgütleri yasaya karşı çıkıyor JEOLOJİ Mühendisleri Odası, leofizik Mühendisleri Odası, Petrol leologları Derneği ve Petrol-İş Sendikası da mart ayından bu yana yaptıkları açıklamalarla Petrol Kanunu’na karşı çıkıyor.
Yasanın ‘ulusal menfaatlere’ aykırı olduğunu ifade eden oda ve sendika yöneticileri, ormanların yanı sıra milli parkların da petrol arama ve üretimine açılacağını, şirketlerin vergi oranının 15 puan indirilerek devletin gelir kaybına uğratılacağını ve kamu şirketi TPAO’nun özelleştirilmesinin önünün açılacağını vurguluyorlar. Türk Petrol Kanunun, 5 yıl önce tüm karşı çıkışlarına rağmen kabul edildiğini ancak dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Meclis’e iade edildiğini hatırlatan odalar, 5 yıl boyunca beklemede tutulan yasanın oda ve sendikaların itirazlarına kulak asılmaksızın yeniden ortaya konduğunu belirtiyor. ? Odalar, yasayla, yabancı devlet şirketlerinin petrol faaliyetinde bulunabilmeleri için uygulanan koşullarının kaldırıldığını, stratejik öneme sahip petrol arama ve üretim faaliyetinde yabancı devletlerin hakimiyetinin önünün açıldığını kaydediyor.