PATRONLARIN SENDİKALARI VARKEN BİZLER NEDEN ÖRGÜTLENMEYELİM?
TEKİRDAĞ´ın Muratlı ilçesinde bulunan Reka Bitkisel Yağlar Fabrikası´nda çalışan 14 işçi, Tekgıda-İş Sendikası´na üye olunca işten atıldı. Fabrikada sendikaya üyelik ilk olarak Temmuz ayında başlamıştı. Bir aylık gibi bir süreçte 47 işçi sendikaya üye oldu. Ancak işveren 14 Ağustos´tan itibaren sendikal örgütlenmeye öncülük eden 14 işçiyi işten çıkardı.

TEKİRDAĞ’ın Muratlı ilçesinde bulunan Reka Bitkisel Yağlar Fabrikası’nda çalışan 14 işçi, Tekgıda-İş Sendikası’na üye olunca işten atıldı. Fabrikada sendikaya üyelik ilk olarak Temmuz ayında başlamıştı. Bir aylık gibi bir süreçte 47 işçi sendikaya üye oldu. Ancak işveren 14 Ağustos’tan itibaren sendikal örgütlenmeye öncülük eden 14 işçiyi işten çıkardı. İddiaya göre işten çıkarma sürecinde Fabrika Genel Koordinatörü İsa Gökçe, işçilerin önüne önce istifa dilekçesi koydu ancak kimse bu dilekçeyi imzalamadı. Daha sonra herhangi bir gerekçe gösterilmeden işçilerin tazminatlı olarak iş akti feshedildi. İşten çıkarılan işçiler arasında olan, aynı zamanda Lüleburgaz Taşeron İşçileri Derneği Başkanlığı görevini yürüten 35 yaşındaki Özdeniz Özkapı’yla sendikal örgütlenme ile işten atılma sürecini ve önümüzdeki döneme ilişkin belirledikleri yol haritasını konuştuk. Atık Su Arıtma Formeni olarak 2 yıldır fabrikada çalışan Özdeniz Özkapı, neden sendikalı olduklarına ilişkin çarpıcı sözler sarfetti.
‘ÜCRETLERİN BELİRLENMESİNDE SÖZ SAHİBİ OLMAK İSTEDİK’
Özkapı, sendikaya üye olmalarmdaki birinci nedenin işyerinde ücretlerin belirlenmesinde söz sahibi olmak olduğunu söyledi, diğer nedenler arasında ise "iş güvenliği önlemlerinin artırılması" ile "çalışma koşullarının düzeltimesi"ni saydı. "Bütün zenginlikleri ve değerleri üretenler olarak, yarattığımız bu zenginlikten hakkımıza düşen payımızı istemek için örgütlü mücadeleye gerek gördük" diyen Özkapı, "Patronların dernekleri, birlikleri, sendikaları varken, bizler neden örgütlü olarak mücadele etmeyelim?" diye sordu. Sendikaya ilk üye olmasıyla birlikte, diğer arkadaşlarının da katılımıyla sendikal örgütlenme sürecinin başladığını belirten Özkapı, "Bu süreçte müdürler benimle bir görüşme yaptı, sendikal faaliyetlerden haberleri olduklarını belirtti. Ve bunu işverene bildireceklerini söylediler. Ardından konu hakkında genel koordinatör benimle bir görüşme yaptı ve neden sendikaya üye olduğumuzu sordu. Taleplerimizi ilettik ve buna ilişkin kısmi bir düzenleme yapıldı.
’16 KİŞİYİ SENDİKA ÜYESİ YAPACAKKEN İŞTEN ATILDIK’
Ancak ardından sendikal örgütlenmeyi askıya almamızı, bulunduysa eğer sendikanın yetki başvurusunu geri çekmesini istediler. İşyerindeki kurduğumuz komisyonda durumu konuştuk, örgütlenme faaliyetlerine devam etme kararı aldık. Sendikaya 16 kişiyi üye yapacağımız gün ise işten çıkarıldık" ifadelerini kullandı. Konuyu yargıya taşıyacaklarını söyleyen Özkapı, "Bu durumdan kitle örgütlerini, sendikaları, siyasi partileri, dahası emekten yana olan her kesim ile görüşmeler yapıp verdiğimiz mücadeleyi anlatıp destek isteyecek ve kamuoyu oluşturmaya çalışacağız. Kazanacağımıza inanıyoruz" dedi.