Patronların servetine servet katma hırsına devletin ihmalkârlığının da eklenmesiyle işçilerin canı hiçe sayılıyor. İşçi Sağlığı İş Güvenliği (İSİG)Meclisi verilerine göre nisan ayında en az 177 işçi iş cinayetine uğradı. Yaşamını yitirenlerle ilgili İSİG Meclisi tarafından verilen istatistikler şöyle sıralandı:
Dört ayda 575 işçi…
» Ocak ayında en az 144, şubat ayında en az 128, mart ayında en az 126 ve nisan ayında en az 177 işçi olmak üzere; Türkiye’de 2018 yılının ilk dört ayında en az 575 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
» 177 emekçinin 129’u ücretli (işçi ve memur), 48’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.
» Ölenlerin 10’u kadın işçi, 167’si erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, tekstil, eğitim, büro ve sağlık işkollarında gerçekleşti.
Dört çocuk iş cinayetine uğradı
» Nisanda 2’si 14 yaş ve altında 4 çocuk işçi can verdi. Büyükbaş hayvanları otlatan çobanlar 13 yaşındaki Yusuf Kaya ve 12 yaşındaki Berat Taş gölette boğuldu. 16 yaşındaki inşaat işçisi Vefa Taşçı 6.kattan asansör boşluğuna düştü. 15 yaşındaki inşaat işçisi Kadir Kara ise 23 Nisan Çocuk Bayramı’nda elektrik akımına kapıldı.
Ölenlerin 8’i mülteci
» 8 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin 4’ü Afgan, 3’ü Suriyeli ve 1’i Azeri.
» Ölümler en çok tarım, inşaat, ticaret/büro, taşımacılık, belediye, enerji ve sağlık işkollarında gerçekleşti. OHAL sonrası üst üste iki aydır sanayi işçilerinin iş cinayetlerindeki oransal artışında azalma görüldü.
» En fazla ölüm nedeni trafik/servis kazası, ezilme/göçük ve yüksekten düşme. Her ay bu nedenler sıralama değiştirerek ilk üç sırada yer alıyor. İstanbul ve Kocaeli işçi mezarı
» En çok iş cinayeti İstanbul, Kocaeli, Manisa, Gaziantep, Eskişehir, İzmir, Antalya, Aydın, Bursa ve Denizli’de yaşandı…
» Ölenlerin l’i (yüzde 0,56) sendikalı işçi, 176 işçi ise (yüzde 99,44) sendikasız. 15 yılda 21 bin işçi yaşamını yitirdi
» AKP’nin iktidara geldiği Kasım 2002’den beri iş cinayetlerinde en az 21 bin 22 işçi yaşamını yitirdi.