PATRONLARA İŞE DÖNMEYİ ÖNLEME DERSLERİ
Duyurusu bile tartışma yaratan işten Çıkarma Stratejileri semineri yapılmadan, benzer nitelikte bir başka panelin ilanı dolaşmaya başladı. Patronlara işçilerin işe iade davalarıyla geri dönememesi için izlenecek taktikler anlatılacak.
Duyurusu dahi tartışma yaratan "İşten çıkarma stratejileri" semineri daha yapılmadan, benzer nitelikte bir başka panelin ilanı dolaşmaya başladı. Patronlara bu sefer de işten çıkardıkları işçilerin işe iade davalarıyla geri dönememesi için nasıl taktikler izlemeleri gerektiği anlatılacak.
Duyurusunun yapılmasıyla birlikte sendikaların ve demokratik kitle örgütlerinin tepkisini çeken ve CHP istanbul Milletvekili Süleyman Çelebi tarafından da soru önergesiyle TBMM gündemine taşınan işten Çıkarma Stratejileri semineri -büyük olasılıkla protestolar eşliğinde- 27 Nisan günü yapılacak.
Bu seminere yönelik tepkiler devam ederken, benzer başlıkta bir başka panelin daha duyurusu yapıldı: Indense Danışmanlık Şirketi tarafından düzenlenen işe iade Davalarını Önleyici Tedbirler ve Kazanma Stratejileri Zirvesi.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi Onursal Başkanı Dr. Mustafa Kılıçoğlu, Ciner Yayın Holding Genel Müdür Yardımcısı Erkan Ataman, Sosyal Güvenlik Kurumu Baş Müfettişi İsa Karakaş, iş Mahkemeleri Bilirkişisi ve insan Kaynakları Yönetim Danışmanı Şakir Gülsever ile Nokia- Siemens insan Kaynakları Direktörü Özgür Koch’un konuşmacı olarak katılacağı panel, 9 Mayıs günü yapılacak.
İŞÇİ ATMAYI ÖĞRENMENİN BEDELİ BİR ASGARİ ÜCRET
Panele katılım ücreti 700 lira artı KDV. Yani işçilerin işe iade davalarını kazanmamaları için gerekli stratejiler konusunda ders almak isteyen patronların, yaklaşık bir asgari ücret ödemesi gerekiyor. 2003 yılında 4857 sayılı İş Kanunu’nun çıkarılması sürecinden bu yana işe iade davaları patronlar açısından sıkıntı yaratıyor.
O dönemde düzenleme "işe iade" şeklinde Meclis’ten geçtiğinde, patronlar bunun işten çıkarılan herkesin dava açmasına yol açacağını ve yüzbinlerce davayla çalışma yaşamının kilitleneceğini söylemiş ve durumdan rahatsızlıklarını ifade etmişti.
İHTARLAR ÖNEM KAZANDI
O günden bu yana şirketler pek çok deneyim biriktirdi, işe iade davaları için iyi hazırlık yapılması gerektiğini farkeden şirket yöneticileri, gerekli durumda kullanmak üzere her türlü başlıkta yazılı ihtar vermeye ve ihtarları personel dosyasına koymaya başladı. Bu ihtarlar, işçinin işten atılması ve işe iade davası açması halinde kullanılmak üzere hazır bekletildi.
500 LİRAN YOKSA İŞE İADE ALAMAZSIN
işe iade davalarının etkinliğini azaltmak için izlenen bir başka yol ise, dosya masraflarının artırılması oldu. Geçmişte 50-60 liraya açılabilen ve süreç içinde peyderpey ödenen diğer masraflarla toplam 300-400 lira tutan davalara ilişkin geçen yıl alınan kararla birlikte, işçilerin dava açabilmesi için davayı açarken 500 lira ödemesi gerekiyor, işten atılan bir işçinin ödeyemeyeceği düzeyde olan masraflar nedeniyle işçilerin çoğu dava açamıyor.
Patronlar son dönemde de, işe iade davalarını kazanan işçileri işe alma, ancak işyerinde bezdirip, ayrılmasını sağlama ya da yeniden işten çıkararak dava sürecini yeniden başlatma yolunu deniyor. Yıllardır bu konuda deneyim biriktiren patronlar, artık bu deneyimleri ortaklaştırmayı ve derli toplu sunmayı amaçlıyor.
Bunun için yapılan eğitimlere katılmak için ödeyecekleri asgari ücret tutarındaki paraları ise, aldıkları eğitimle kat kat çıkarabileceklerini düşünüyorlar. "Çin’den daha ucuz işgücüne sahibiz" açıklamaları ülkenin Ekonomi Bakanı tarafından yapılırken, patronların bu eğitimleri önemsemeleri de kaçınılmaz.
Boğaziçi seminere ayar çekti Boğaziçi EĞİTİM ve Danışmanlık tarafından duyurusu yapılan "işten çıkarma stratejileri" seminerinin, sendikalar ve demokratik kitle örgütlerinin tepkisiyle karşılanması ve konunun medyada da yer alması üzerine kurum, panelin işten çıkarmaya özendirici nitelikte olmayacağı yönünde açıklama yapmak zorunda kaldı.
Sitede yer alan "Seminerimiz çalışma hayatında etik kültürü benimsemiş işçinin de, işverenin de yanındadır" yazmasına karşın, seminerin konularının işçiyi en az maliyetle işten çıkarmaya yönelik olduğu halen açıkça görünüyor. Örneğin seminerde yer alan "Etkin işten çıkarma yönetimi: Görüşme stratejileri ve politikaları" başlığı altında, çıkış mülakatları, çıkış görüşmelerinde hangi tekniklerin kullanılması gerektiği, kişilik profillerine uygun görüşmede stratejiler gibi konular ele alınacak.