PARMAK İZİYLE MESAİ TAKİBİNE SON
Belediye ve Özel İdare Çalışanları. Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen), Osmaniye il Özel İdaresinde personelin işe giriş ve çıkış saatlerini tespit etmek için uyguladığı parmak izi alma yöntemini mahkemeye taşıdı.
Belediye ve Özel İdare Çalışanları. Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen), Osmaniye il Özel İdaresinde personelin işe giriş ve çıkış saatlerini tespit etmek için uyguladığı parmak izi alma yöntemini mahkemeye taşıdı. Uygulamanın insan haklarına ve kişilerin özel hayatının gizliliğine aykın olduğu gerekçesiyle Adana 1 inci idare Mahkemesi’nde görülen dava, önceki gün sonuçlandı.
Mahkeme heyeti, parmak izini, "bireyin fiziksel olarak belirlenmesini sağlayan bir kişisel bilgi" olarak kabul etti. Mahkeme heyetinin, anayasada ve Türkiye’nin taraf olduğu Uluslar arası sözleşmelerde, "özel yaşamın gizliliğinin korunması" ilkesine yapılan vurgulan dikkate alarak verdiği kararında şöyle denildi:
"Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle ilgili yapılan değerlendirmelerden sonra, kişisel veri olan "parmak izini" kamusal alanda da olsa "özel hayatın gizliliği" hakkı kapsamında bulunduğu anlaşılmaktadır. Bireyin izni olmadan parmak izinin alınması, uygulamanın yasal dayanağının bulunmaması, yine toplanan verilerin ileri de başka bir şekilde kullanılmayacağına dair bir güvencenin bulunmaması gözönüne alındığında, Anayasa;nın 20. maddesi ve uluslararası sözleşmelerin özel ! hayatın gizliliği hakkı ile ilgili düzenlemelerine aykın olarak tesis . edilen dava konusu işlemde