PARADA BATILI, SENDİKAL HAKLARDA AFRİKALIYIZ
AKP son 9 yılda 140 milyar dolar sıcak paranın, milyarlarca doları transfer etmesine izin verirken, benzer toleransı Türk işçisinin sendikal haklarını kazanmasında göstermedi.
AKP son 9 yılda 140 milyar dolar sıcak paranın, milyarlarca doları transfer etmesine izin verirken, benzer toleransı Türk işçisinin sendikal haklarını kazanmasında göstermedi.
Sosyo ekonomik gelişmeler konusunda yüzünü batıya çeviren Türkiye, işçi haklarına ve sendikal hareketlere gelince, Afrikalı ülkeler seviyesinden kurtulamadı. Son 9 yıldır AB’ye uyum çerçevesinde teröristleri bile Habur’dan içeri sokarak ‘affetme noktasına’ gelen AKP iktidarı, 140 milyar dolarlık sıcak paranın girişini serbest bırakarak batı sermayesinin Türkiye üzerinden milyarlarca dolar kazanarak kendi ülkesine transfer etmesine izin verirken, Türk işçisinin kanuni haklarına gelince, Çalışma Yasaları’ndaki reformu dahi gündeme getirmedi. İşte bu nedenle de Türkiye, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (İLO) sıralamasında en ‘kötüler listesi’ne alındı.
İşten atmalar ve baskılar
ILO’nun bu yıl 100’üncüsünü düzenlediği ve 17 Haziran’a kadar sürecek Uluslararası Çalışma Konferansı’nda Türkiye sendik100’üncüsünü düzenlediği al hakları ihlal etme, ILÖ sözleşmelerine uymama, işten atma ve sendikacılara yönelik baskılar konusunda Svvaziland, Zimbabve, Burma gibi ülkelerle aynı kategoride ele alındı. ILO’nun Cenevre’deki konferansına Türkiye’den sendikaları temsilen DİSK Uluslararası ilişkiler Daire Müdürü Kıvanç Eli açık; hükümeti temsilen de Doç. Dr. Zeki Parlak ile Çalışma Genel Müdürü Ali Kemal Sayın katıldı. Eliaçık, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun raporuna göre, Avrupa’da sendikal faaliyetlerden işten atılmaların yüzde 66’sının Türkiye’de gerçekleştiğini söyledi. Eliaçık asıl çarpıcı olanın ise Afrika ülkelerinin hükümet temsilcileri ile Türkiye hükümeti resmi yetkililerinin aynı savunmayı vermesi olduğuna dikkat çekti.
Neden kara listeye alındı?
Türkiye imza altına aldığı ILO’nun sendikal hakları düzenleyen 87 ve 98 numaralı sözleşmelerine uymuyor. Sekiz yıldır tartışılan Sendikalar Yasası hâlâ Meclıs’ten geçırılmedı. Avrupa’nın tümündekı sendikal nedenlerle işten atmaların yüzde 66’sı Türkiye’de yaşanıyor. Türkiye’de sendikaya üye olan her 5 metal işçisinden 3’ü işten atılıyor. Sendikacılar sadece sendikal faaliyette bulundukları için gözaltına alınıp tutuklanabiliyorlar.
Sendikacı değil, terörist
Eliaçık şöyle konuştu: "Türkiye’den önce görüşülen Svvaziland’in hükümet temsilcileri ILO komitesinin ‘sendikacıların gözaltına alınması ve tutuklanması’na ilişkin sorularına ‘Onlar sendikal faaliyetlerinden dolayı değil terörist oldukları için tutuklandı’yanıtını verdiler. Ardından sıra bize geldi. Bizim hükümet temsilcilerimize de ILO komitesi neden gözaltına aldınız, tutukladınız diye sorduklannda yanıt aynıydı; ‘Onlar sendikacı değil terörist faaliyetten tutuklandı.