ÖZELLEŞTİRMEYE KARŞI ORHANELİ BİRLEŞTİ
AKP´nin satışını iki yıl öne çektiği Orhaneli ve Tunçbilek termik santrallerinin özelleştirilmesine karşı bölge halkı örgütleniyor. Orhaneli´de sendikalar, siyasi partiler ve kitle örgütleri ortak mücadele kararı aldı.
_9542.jpg)
AKP hükümeti elde kalan termik santralları da satmaya hazırlanıyor. 2016 ylında satış programına aldı. Orhaneli ve Tunçbilek Santrallerinin satışını iki yıl öne çekti.
AKP, 2016 diye ilan ettiği Orhaneli ve Tunçbilek termik santrallarının satış tarihini 24 Kasım 2014’e, Soma B santralının satış tarihini ise 1 Aralık 2014’e çekti. Santrallerin özelleştirilmesine karşı ortak mücadele başlatılması gerektiğini düşünen sendika, siyasi parti ve kitle örgütleri Orhaneli İbrahim Hüsniye Çağlayan, İlköğretim Okulu Konferans Salonu’nda bir araya geldi.
Toplantıya, TES-İş Sendikası Bursa Şubesi, DİSK Enerji-Sen, Birleşik Kamu-İş’e bağlı Enerji-İş Sendikası Bursa Şubesi, Orhaneli Esnaf Odası Başkanı, CHP İl Yönetim Kurulu üyeleri, İşçi Partisi İl Yönetim Kurulu üyeleri, TGB, Bursa Taşeron İşçileri Derneği ve Orhaneli Termik Santral işçileri ve Orhanel köylüleri katıldı.
‘BORÇLARI ÖDEMEK İÇİN VARI YOĞU SATIYORLAR’
Enerji-İş Genel Başkanı Volkan Türkyılmaz enerji özeleştirmelerinin yarattığı yıkım ve genel olarak özeleştirmeye karşı verilen mücadelelerden söz ederek, Soma ve Yatağan’da işçilerin ve sendikaların yürüttükleri mücadelelerden örnekler verdi. "Orhanel’de Yatağan mücadelesi ömek alnmal" dedi. Sadece TES-İş ya da Maden-İş sendikalannrn mücadeleye katılmasının yeteri olmayacağını belrtti.
Türkyılmaz konuşmasına şöyle devam etti: "Satışa çıksın çıkmasın tüm santraların birlikte hareket edeceği bir mücadele örgütlenmeldir. Bursa’da mücadele başlasın, bir çok sendika ve demokratik kitle örgütü başta TES-İş ve Türkiye Maden-İş mücadelede yerini alacak millete önderlik edecektir."
Aydınlık Gazetesi Yazarı Mehmet Akkaya, AKP iktidarının Türkiye’yi ödeyemeyeceği borçların içine soktuğunu, üretmeden tüketen bir toplum yaratmaya çalıştığını söyledi. "165 milyar dolar borç ödeyecekler. Ülke ve çeşitl kaynaklardan aktardıkları sıcak para eskisi kadar gelmiyor. Onun için aceleleri var. Borçları ödemek için varı yoğu satıyorlar" diyen Akkaya konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yıllardır üretmek yerine borçla sözde ekonomik gelişme sağladıklarını söyleyenler, ekonomiyi çökme noktasına getirdiler. Onun için 2016’da satacaklarını lan ettikleri bu santralları maden sahaları ile apar topar satma kararı aldılar. İki ay içinde satmayı planlıyorlar. Türk milletinin malını babalarının malı gibi satmaya kalkıyorlar. Köprüler, yolar, sular, kâğıt fabrikalan, gübre fabrikaları, petrokimya tesisleri, her şeyi sattılar. Şimdi topraklan, meralan ve ülkenin can damarı enerjiyi satıyorlar. Orhaneli, Soma, Tunçblek’in ortak hareket etmesi gerekir." Orhanel Esnaf Odası Başkanı Mümtaz Aslan da bu mücadelenin sadece santralda çalışanların mücadelesi olmaması gerektiğinin altını çizerek, "Esnafın, kamyoncunun, servisçinin, minibüsçünün, köylünün de mücadelesi olmal" dedi. "Bu santralarda çalışanlar bulunduklan ilçelerin ekonomilerini ayakta tutuyor" diyen Aslan, daha çok Orhanelilinin bu mücadeleye destek vermesini, bunun için daha geniş katilimi bir toplantı düzenlenmesini istedi.
‘BU MÜCADELEYE HERKESİ KATACAĞIZ’
İşçi Partisi Bursa İl Başkanı Nadir Erol, toplantıya katılan kırkbeş kişinin yarım günlük bir çalışmanın sonucunda bir araya geldiğini belrterek, "Demek ki insanlar konuya duyarlı. Bu mücadeleye daha çok demokratik kitle örgütü, siyasi parti ve sendikaları katmak için çalışacağız. Bu mücadelede MHP CHP İşçi Partisi aklımıza gelen tüm kurum, kuruluş, oda, dernek, Orhaneli ve Bursalılan katacağız. Bu mücadele sadece Orhaneli’nin mücadelesi olamaz. Santralar, enerji, topraklar, sularımız tüm miletindir. Bursa başta olmak üzere bu mücadeleye herkesi katacağız" dedi.
CHP Bursa İl Bilşim Sorumlusu ve Orhanel Termik Santral Mühendislerinden Hasan Taşkut, "Özeleştirmelerin ne anlama geldiğini bilyoruz. Bu konuda CHP milletvekülerinden üyelere kadar göreve hazırız" ifadelerini kullandı. Toplantıya katılan köylüler, "Bizler düşük ücretle, köle gibi çalıştırılan işçilere hangi fiyata yetiştirdiğimiz ürünleri satacağız. Bu santral burada köylülere de bir ekonomi yaratıyor, mücadeleye tüm köyleri katmalıyız" dedi.
Bursa Taşeron İşçileri Demeği SEKRETERİ Onur Seyrek, "Mücadelemizi Uludağ’ın tepesine hapsettirmeyeceğiz. Her yere yayacağız" dedi. Dün Orhanel’de tüm kurum kuruluş oda ve sendikalar tarafından daha geniş katılımla bir toplantı daha gerçekleştirildi. Toplantıda ortak mücadelenin örgütlendiği ifade edildi.