ÖZELLEŞTİRME DUVARINIZ YIKILDI
KARAMAN Ermenek´te maden ocağını su basması sonucu 18 işçinin yer altında kalması, çözümün kamulaştırma olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Maden Mühendisleri Odası suyun, kapatılan ocaklardan geldiğini tespit etti. Sendika yöneticileri de bu ocaklara ait duvarların standartlara uygun olmamasının böyle bir soruna neden olabileceğini söyledi.
_9719.jpg)
Karaman Ermenek’te Has Şekerler’e ait maden ocağında 18 maden işçisinin mahsur kalmasına neden olan su baskınının ardından iki güdür süren çalışmalara rağmen işçilere ulaşılamadı.
Su baskının yaşanmasına eski ocaklarda biriken suyun sebep olabileceğinin söylendiği bölgede birbirine yakın mesafelerde 11 ayrı ocak bulunuyor. Bunlardan bazıları çok eski ve işletilmeyen ocaklar. Bölgede bulunan ocakların çoğunluğu Uyar ailesine ait. Su baskının yaşandığı ocağın sahibi Saffet Uyar’m akrabası olan Cevdet Uyar’a ait maden ocağında da bir yıl önce aynı şekilde su baskım olduğu ancak işçilerin dışarda olması nedeniyle can kaybı yaşanmadığı anlatılıyor. Cevdet Uyar’m ocağındaki suyun tahliyesinin 10 gün sürdüğü ve ardından Cevdet Uyar’ın bu ocağın işletmesini bıraktığını, şimdi Özkar Madencilik’in işletmeci olduğu belirtiliyor.
‘TORBANIN MALİYETİ İŞÇİDEN ÇIKTI’
Torba yasayla birlikte maden işçilerinin maaşları asgari ücretin iki katma çıkartıldı ancak bu daha çok kağıt üzerinde kaldı. İşverenler ya işçileri çıkartıp kapıya kilidi vurdu ya da artan işçi maliyetini başka yollarla kapatma yoluna gitti. Özel maden ocaklarında zaten zayıf olan iş güvenliği önlemleri maliyette düşülecek ilk kalem. Ermenek’te de işveren maliyeti düşürdü. Has Şekerler’in sahibi işçilerin servis ve yemeklerini karşılamayacağım söyledi. Maden ocaklarının yerleşim alanlarına çok uzak olması ve hiçbir toplu taşıma aracının gitmemesi dolayısıyla işçinin servis dışında ulaşımı söz konusu olamıyor. Bir süre işbaşı yapmayarak durumu protesto eden işçiler çözüm bulamayınca kendi imkanlarıyla servis ayarlayarak ve yemeklerini evden getirerek yeniden işbaşı yapmak durumunda kaldı.
‘DEVLET OCAKLARA EL ATSIN’
İşçiler bu şartlarla çalışmaya mecbur bırakılıyor. Çünkü bölgedeki ocaklar aynı aileye ait ve bir ocaktan ayrılan işçiyi başka bir ocak işe almıyor. Aydmlık’a konuşan işçilerden biri, "Önceden servisimiz ve yemeğimiz vardı. Torba yasadan sonra işveren bütün yükümlülüklerini bıraktı. Yarım saat içinde yemek yememiz gerekiyor. 5 kişi 20 ton kömür çıkartıyoruz. İşçiler kardeş, patron kalleş!" Bir başka işçi ise özel işletmeciliğin madencilikte olamaması gerektiğini belirterek, "Bu ocaklara artık devlet el atsın" dedi.