ÖZELLEŞTİRİLEN İŞYERLERİNDEKİ İŞÇİLERE SUNULAN SEÇENEKLER
Şeker fabrikalan, elektrik santrallan ve bazı maden ocakları özelleştiriliyor. Deniz bitti. Artık birilerini araya koyup özelleştirmeyi erteletme günleri de geride kaldı. Bela kapıya dayandı

Şeker fabrikalan, elektrik santrallan ve bazı maden ocakları özelleştiriliyor. Deniz bitti. Artık birilerini araya koyup özelleştirmeyi erteletme günleri de geride kaldı. Bela kapıya dayandı. Bugüne kadar özelleştirmeye karşı mücadele eden işçilere destek vermediniz, "Bize bir şey olmaz" diye yattınız; ama artık çanlar sizin için çalıyor. Başınıza ne işler gelecek?
ÖZELLEŞTİRME SONRASINDA NE OLACAK?
Özelleştirme sonrasında işletmeyi satın alan şirketin yapacağı ilk iş, sizleri işten çıkartmak olacak. Yıllardır Şeker-İş, TES-İş, Maden-İş gibi sendikaların sizin adınıza bağıtladığı toplu iş sözleşmelerinden yararlandınız. O toplu iş sözleşmelerine göre patronlara biraz tuzlu gelirsiniz. Sizin aldığınız ücretin yansına çalışmaya hazır üniversite mezunlan var. Hem onlara ikramiye, prim, sosyal yardım filan da vermek gerekmiyor. Bulunmaz hint kumaşı değilsiniz.
Eğer bugünden ciddi bir mücadeleye girişip, Yatağan enerji ve maden işçilerinin yolundan gitmezseniz, (kusura bakmayın ama) kimse sizin gözünüzün yaşına bakmaz; ya işsizlik ya da çok düşük ücretlerle çalışmak sizi bekliyor. Bu işyerlerindeki taşeron işçileri de, "Kadrolu işçiler gidiyor; meydan bize kalıyor" diye hayal kurmasın. Onları da kölelik bekliyor. Çok daha düşük ücretler ve geri haklarla çalışmaya hazır işçi kardeşleriniz sizin yerinizi almaya başladığında, size iki seçenek sunulacak. Sizin yerinizi alacak işçilere de kızmayın. Siz bugüne kadar onlar için ne yaptınız ki, onlardan bugün sizin için bir şeyler yapmasını bekliyorsunuz. Sınıf dayanışmasını bugüne kadar göstermeyip, kapının önüne konma tehlikesi ortaya çıktığında bugüne kadar yalnız bıraktığınız insanlardan bunu beklemek pek doğru olmuyor.
İŞ KAYBI TAZMİNATI
İlk seçenek, işsiz kaldığınız süre boyunca iş kaybı tazminatı almanız. 4046 sayılı Kanunun 21. maddesine göre, "İş kaybı tazminatı, günlük net asgari ücretin iki katıdır. Bu madde kapsamına girenlerden, hizmet akdinin sona erdiği tarihte aynı işveren ile hizmet akdi kesintisiz en az; 550 günden beri devam edenlere 90 gün, 1100 günden beri devam edenlere 120 gün, 1650 günden beri devam edenlere 180 gün, 2200 günden beri devam edenlere 240 gün süre ile iş kaybı tazminata verilir.
Söz konusu tazminat ve diğer hizmetlerden yararlanmaya hak kazananların, bu tazminat ve hizmetlerden yararlanabilmeleri için, hizmet akitlerinin sona erdiği tarihten itibaren 30 gün içinde Türkiye İş Kurumuna başvurmaları zorunludur. Türkiye İş Kurumu hak sahiplerinin başvurularını müteakip, gerekli incelemeyi en geç 30 gün içinde sonuçlandırarak iş kaybı tazminatına hak kazanıldığını tespit etmesi halinde hizmet akdinin feshi tarihinden geçerli olmak üzere,inceleme ve buna ilişkin işlemlerin sonuçlanmasından itibaren 10 gün içinde iş kaybı tazminatını aylık olarak ödemeye başlar.
İş kaybı tazminatı ve diğer hizmetlerden yararlananların, işe yerleştirilmeleri veya kendilerinin iş bulmaları halinde ödenmekte olan tazminata ve diğer hizmetlere ilişkin hakları sona erer. (…) İş kaybı tazminatının fiilen ödendiği sürelere ait sosyal güvenlik kuruluşları kesintileri Türkiye İş Kurumu Gn. Md.lüğünce ayrıca hak sahipleri adına bu madde gereğinde açılacak hesaptan ilgili kurumlara ödenir." İkinci seçenek ise 4/C. Özelleştirilme sonrasındaki 60 gün içinde başvurulursa, "geçici personel" olarak çalıştinlırsınız. Ancak alacağınız toplam aylık net ücret (her şey dahil) 1529 liradır; başka hiçbir ödeme yoktur. İsterseniz mücadele etmeyin!