ÖZ GIDA-İŞ’İN ÇAYKUR’DAKİ YASADIŞI YETKİSİ ASKIDA
Çalışma Genel Müdürlüğü, ÇAYKUR´da Hak-İş´e bağlı Öz Gıda-lş´e verilen yetki belgesinin 6356 sayılı Sendikalar Kanunu´na aykırı olduğunu tespit etti ve işleme konulmasını durdurdu

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Çalışma Genel Müdürlüğü, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (CAYKUR) ve bağlı işyerlerinde, Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş’e verilen yetkinin kanuna aykırı olduğunu belirleyerek işleme konulmaması gerektiğini belirtti.
6 YILLIK SÜREÇTE NELER YAŞANDI?
Bilindiği gibi ÇAYKUR’da toplusözleşme yetkisine ilişkin yasal süreç 2008 yılında başladı. Çalışma Bakanlığı o yıllarda yetkiyi çoğunluğa sahip Tek Gıda-İş’e değil Öz Gıda-İş’e vermişti. Ancak Tek Gıdaİş, 5 yıllık hukuk ve sendikal mücadelenin ardından yetkiyi tekrar kazanmıştı.
Bu sürecin ardından ÇAYKUR ile sürdürülen toplusözleşmede anlaşma sağlanamamış ve grev kararı alınmıştı. İşçiler, ÇAYKUR yönetimi tarafından 1 ay önceden erken işbaşı yaptırılarak grev kırılmıştı. Mahkeme karan ile kaldırılmadığı sürece grev kararının geçerli olmasına ve bu süreç tamamlanmadığı için yeni yetki işlemlerinin başlatılmasının mümkün olmamasına rağmen, Bakanlık yargı yetkisini kullanarak ÇAYKUR’da çoğunluğun Öz Gıda-İş’e ait olduğuna karar vermiş, usulsüz olarak bu sendika lehine yetki tespiti yapmıştı.
Tek Gıda-İş, Bakanlık’ın bu kararına itiraz etmiş ancak itiraz kesinleşinceye kadar yetki işlemlerinin durdurulması gerekirken Çalışma Bakanlığı itirazın süresi içinde yapılmadığım öne sürerek Öz Gıdaİş lehine yetki belgesi vermiş ve Kamuİş’le bir gece içinde apar topar sözleşme imzalayarak yürürlüğe koymuştu.
Tek Gıda-İş’in bu durum karşısında imzalanan toplusözleşmenin hükümsüzlüğünün tespiti için açtığı dava henüz sonuçlanmamış olmasına rağmen ÇAYKUR’da tüm bu yaşananları yine aratmayacak gelişmeler yaşanmıştı.
TEK GIDA-İŞ İTİRAZ ETMİŞTİ
Hukuken geçersiz olan toplusözleşmenin yürürlük süresinin 31 Aralık 2014 tarihinde sona ermesi üzerine Çalışma Bakanlığı yetkiye ilişkin davaların sürmesine rağmen 25 Aralık 2014 tarihli yazısıyla Öz Gıda-İş lehine yeniden yetki tespiti yapmıştı.
Tek Gıda-İş 12 Ocak’ta bu tespite itiraz etmiş bununla da yetinmeyerek 13 Ocak’ta Bakanlık evrakına kaydettirerek, tespite usulüne uygun şekilde itiraz edildiğine dair bir dilekçe vermişti. Ancak 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 43/5 maddesine göre yetki işlemlerinin durdurulması gerekirken kanundaki bu hüküm yok sayılarak Öz Gıda-İş’e yetki belgesi verilmişti.
BAKANLIK İTİRAZI HAKLI BULDU
Çalışma Genel Müdürlüğü, aradan 3 gün geçtikten sonra Tek Gıda-İş’in itirazını haklı bularak, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 43’üncü maddesinin 5’inci fıkrasının ihlal edildiğini ve söz konusu yetki belgesinin işleme konulmaması gerektiğini, Rize Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne, ÇAYKUR’a, Öz Gıda-İş’e ve Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası’na bildirdi.