NESTLE Gıda Sanayi’de her şey Hak-oş’e bağlı Öz Gıda-lş ile işveren arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi (TIS) sürecinde başladı.
Sendikanın hazırladığı TİS taslağını beğenmeyen işçiler kendi aralarında komisyon oluşturdu. Komisyon işçilerin ortak taleplerinden bir TİS taslağı hazırladı. Ancak bu taslak 28 işçinin işten çıkarılma nedeni oldu.
Sendika, işçilerin ortak taleplerini içermeyen başka bir taslakla masaya oturdu ve işverenle hızla sözleşme imzaladı. Ardından 28 işçinin de işine son verildi. İşçiler işten atılmadan kısa bir süre önce Öz Gıda-lş’ten istifa ederek Türk-İş’e bağlı Tek Gıda-lş Sendikası’na üye oldu.
1 Temmuz’da fabrika önünde başlattıkları direnişi sürdüren işçiler işten atılma sürecini ve bugüne kadar yaşadıklarını Aydınlık’a anlattı.
İŞÇİYE YATIRIM YAPTILAR SONRA İŞTEN ATTILAR
Fabrikada 15.5 yıl çalışmış olan Erol Şaşı, işten atılmasına rağmen direnişini sürdürdü, eve ekmek götürmek için köfte satmak gibi çeşitli işlerde çalıştı. Evli ve iki çocuk babası olan Şaşı, 1999 yılında işe girdiğinde kendini çok şanslı hissettiğini ancak AKP’nin iktidara gelmesiyle ücretlerde büyük düşüş yaşandığını belirtti.
Fabrikada 14 yıl çalışmış dan bir diğer işçi Uğur Çalık. 14 yıllık çalışma sürecinde bir kez bile ne sözlü ne de yazılı uyarısı olduğunu belirterek, "Bizler işverenin işine yarayan işçilerdik. Çağlar arkadaşımla ayrı zamanlarda yurt dışında eğitim gördük ve gelip burada eğitim verdik. Hakkımızda disiplin kararı dahi yok. ‘İşten atılmamıza anlam veremiyorum" şeklinde konuştu.
‘SENDİKACILIK ANLAYIŞI DÜĞÜN OLUNCA ÇELENK GÖNDERMEK’
Taslak komisyonunda yer alan, evli ve 3 çocuk babası Çağlar Aytaş da işten atılma sürecini anlattı. Taslak hazırlama süreceinde tüm işçilerle tek tek görüşmeler yapıldığını, işçilerin isteklerinin not alındığını ve o doğrultuda 59 maddelik taslak hazırlandığını belirten Aytaş, sendikanın hazırlanan taslak için o zaman sorun çıkartmaya başladığını ve tehdit edildiklerini ifade etti.
Sendikanın gücü olup arkasında greve çıkacak bir kitlenin olduğunu söyleyen Aytaş. sendikanın bunun yerine işverene, "Sizin dediğiniz rakamlara ben okey diyeceğim ama bu insanları ikna edemiyorum. Buyrun siz edin" dediğini aktardı.
Aytaş, son yapılan toplantıda verilen ücrete karşı çıkanları tek tek listelediklerini belirterek, "78 isim arasından 28’ini işten çıkarabildiler. Bizlerin mücadelesini gördüler. Devamını getiremediler" dedi.
Aytaş, Öz Gıda-lş Sendikası’nın çeşitli oyunlara başvurduğunu belirterek şöyle konuştu: "İşten çıkarılan 28 kişinin 28’i sendika değiştirmedi. Madem sendika değiştirmeyenleri içeri aldırtacaklardı, değiştirmeyenleri alsaydılar. Onların sendikacılık anlayışı bankadan kredi çekmeye yardımcı olmak, düğün olursa çelenk göndermek. Biz burada çocuklarımızın mücadelesini veriyoruz,"