ORTAK KUTLAMAYA HÜKÜMET GÖLGESİ
Geçen yıl bütün işçi sendikaları konfederasyonlarının 1 Mayıs Taksim Meydanı´nda yaptıkları ortak kutlamalarını bu yıl ´siyaset´ engelledi. 1 Mayıs ortak kutlamasının bu yıl yapılamamasına Suriye, Kürt sorunu gibi konularda mutabakat sağlanaması damgasını vurdu.
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin Taksim’de ortak kutlama açıklamasının ardından Türk-İş içindeki Sendikal Güç Birliği de Taksim’de olacağını açıkladı. Sendikal Güç Birliği içinde yer alan sendikalardan Petrol-İş’in Başkanı ve Türk-İş’in son kongresinde Başkan Adayı olan Mustafa Öztaşkın Türkİş’in Taksim’den yana tavır almamasını eleştirerek Türk-İş’in ideolojik tavrını ortaya koyduğunu açıkladı.
Öztaşkın, "Konfederasyonlar arasında 1 Mayıs kutlaması ayrışmasını doğru bulmuyoruz. İşçi sınıfının sorunlarıyla yıllardır ilgilenmeyenler, gerçek anlamda sendikacılığın gereklerini yerine getirmeyenlerin, bence, işçi sınıfının karşısına çıkmaya yüzü yok." dedi.
‘BİZE SORMADILAR’
Öztaşkın, bu ayrışmayı, Türkİş’in sadece kendini destekleyenlerle 1 Mayıs’ı kutlamak istemesinin nedeni olarak gördüğünü belirtti. Metinde yer alan ifadelerde uzlaşma sağlanamamasını ‘suni şeyler’ olarak değerlendiren Öztaşkın, "Bu tavır siyasi ya da ideoloji tavrın göstergesidir" dedi. Öztaşkın ayrıca şunları söyledi,
"Böyle bir tavır hiçbir gerekçeyle ayrışmayı haklı kılmaz. Sendikal Güç Birliği olarak bütün emek örgütleriyle birlikte kutlamaların birinci adresi Taksim olmak üzere bütün alanlarda olacağız. Türk-İş yönetimi bu kararı alırken bize sormamıştır. Türk-İş Başkanlar Kurulu toplanmadan bu karar alınmıştır. Ancak biz Türk-İş içinde mücadele etmeye devam edeceğiz."
‘KAMU-SEN’İN PEŞİNE TAKILDILAR’
DİSK Genel Başkanı Erol Ekici de yaptığı açıklamada 1 Mayıs kutlamalarının ortaklaşamamasının nedenini Türk-İş’in kendi içinde ortak bir uzlaşmaya varamaması sonucunda Kamu-Sen’in peşine takılması olarak değerlendirdi. Geçen sene okunan metne dikkat çeken Ekici, geçen sene okunan metinde güncelliğini yitiren üç maddenin değiştirilmesini talep ettiklerini ifade etti. Bu maddelerin ÖSYM, Torba Yasa ve Arap Baharı konularındaki gelişmeler olduğunu kaydeden Ekici, başta talebin olumlu karşılandığını ancak Kürt sorunu konusundaki KamuSen’in itirazının ayrışmada etkili olduğunu belirtti. Erol Ekici bunların dışında şunları kaydetti:
"Kamu-Sen"in olmazına Türk-İş de katıldı. Kamu-Sen, "geçen sene zaten ben yoktum. Bu sene de ben olamayabilirim" mesajını verdi. İkna etme sürecinde siyasi metin olmasa anlaşırız, olursa anlaşamayız anlayışı gelişti. Bu nedenle kendi içinde birlikte kutlama fikrini ortaklaştıramayan Türk-İş bu nedenle Kamu-Sen’le hareket etmeyi seçti. Geçen yıl olduğu gibi bu sene de sınıfa yönelen saldırılara karşı birlikte 81 ilde ortak kutlamayı arzulardık."
‘KÜRT SORUNUNA İTİRAZLAR BÜYÜDÜ’
Türk-İş cephesinden gelen açıklamada ise Kürt sorunu’na dair ortak metine önerilen ifadelere karşı ciddi bir itiraz geldiği ifade edildi. Türk-İş’in ortak kutlama için kapsayıcı bir metin hazırlanması amaçlandığı ancak Kamu-Sen’in işçi sorunları dışındaki konulara itiraz ettiği belirtildi.
2011 yılında okunan metinde benzer ifadeler hatırlatıldığında, geçen bir sene içinde Kürt sorununa itirazların büyüdüğü belirtildi. Türk-İş’in hükümetin eleştirilmesine karşı çıktığı haberlerinin gerçeği yansıtmadığı ifade edilerek Türk-İş’in hükümeti eleştiren onlarca metninin olduğu bildirildi.