Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
14 Eylül 2012
ORGANİK ÇAY KARADENİZ’İN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK

Hergün bardak bardak çay içiyoruz. Bu çaylar nerede nasıl üretiliyor? Kalitesi iyi mi kötü mü? Rize´ye gittim. Çay bahçelerini gezdim. Çaykur çalışanlarından bilgi aldım. Bana anlatıldığına göre, bizim çayımız dünyanın en makbul çayı.

ORGANİK ÇAY KARADENİZ’İN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK

Hergün bardak bardak çay içiyoruz. Bu çaylar nerede nasıl üretiliyor? Kalitesi iyi mi kötü mü? Rize’ye gittim. Çay bahçelerini gezdim. Çaykur çalışanlarından bilgi aldım. Bana anlatıldığına göre, bizim çayımız dünyanın en makbul çayı.

Başka ülkelerde yetişen çaylar sıcak ve rutubetli bölgelerde yetişiyor. Sıcak ve rutubet zararlı yaratıkların üremesine yol açıyor. Bu nedenle çay bahçelerini yılda 13-15 defa ilaçlama zorunluluğu var. Bizim çay fidanlarımız ise kar görüyor. Bizim çay fidanlarında haşere olmadığından ilaçlamaya ihtiyaç yok.

Karadeniz’de 758 bin dekarda çay üretiliyor. Çay 600 metre yüksekliğe kadar yetiştirilebiliyor. Japonya’da 100 yaşını aşan bitkiler var. Ama şimdilerde Japonlar çaylıklarının yüzde 90’ını "klon" adı verilen kalitesi ve verimi yüksek çay fidanları ile yenilemiş durumda.

Çaykur’da Türkiye için 6 verimli fidan türü belirlemiş. Araştırma Enstitüsü deneme parsellerinde bunlar deneniyor. Yakında doku kültürü laboratuan devreye girecek. Böylece bizde de çay fidanlarını gençleştirmek ve çay kalitesini yükseltmek mümkün olabilecek.

Bizim Karadeniz ikliminde ilaçlamaya gerek yok. Bizim tek sorunumuz çayda kullanılan kimyasal gübre. Çay bahçelerinde dönüme yılda 60-70 kg. azot gübresi atılıyor. Şimdi Çaykur azot gübresi yerine organik gübre kullanımı ile organik çay üretimine başladı.

Karadeniz organik bölge olacak
Hemşin’de 3.500 dekarda dört yıldır organik çay üretiliyor. Bu yıl sonunda 13.500 dekar çay bahçesi daha organik üretime geçiyor. Tüm çaycılar organik gübreye döndüklerinde sadece çaylarımız organik olmayacak, tüm Karadeniz bölgesi organik bölge üretim sertifikası alabilecek.

Karadeniz’de yetişen her ürün organik sayılacak. Günümüzde organik ürünler çok önemli. Organik çay normal çaydan yüzde 50 daha pahalı ve yurtdışında daha büyük pazara sahip.

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Çaykur’un 2 yıl sonra yılda 6 bin ton organik çay üretmeyi, 2023 yılına kadar yılda 50 bin ton organik çay ihraç edecek kapasiteye ulaşmayı hedef aldığını söylüyor.

Bütün sorun "çay bitkisinde azotun yerine geçecek organik gübrenin üretilmesi". Bunun için araştırma, geliştirme çalışmaları var. Çay fabrikalarında çay üretimi sonu kalan artıklar organik gübreye dönüştürülüyor ama bu yetersiz.

Yeşil çay da üretiliyor
Çaykur fabrikalarında dikkati çeken gıda mühendisi hanımların üretimin her kademesi ile ilgilenmeleri. Yüksek lisansını "yeşil çay üretimi" konusunda yapmış olan Şaziye Ilgaz, Türk damak tadına uygun kaliteli "Yeşil Çay" ürettiklerini, gerek siyah ve gerekse yeşil Çaykur çaylannın gıda güvenliği açısından dünyanın en güvenli çayları olduğunu anlatıyor.

Yeşil ve siyah çay çeşidini birbirinden ayıran en önemli fark, oksidasyon farkı. Yeşil yaprak oksidasyona tabi tutulursa siyah çay oluyor. Oksidasyon işlemine tabi tutulmaz ise yaprak işlenirken ve işlendikten sonra yeşil kalıyor. Aslında yeşil çay daha makbul, daha doğal bir çay.

Çaykur tesislerinde 7 tür siyah çay üretiliyor. Yaş çay sürgününün tazeliğine, hasat biçimine ve işleme tekniğine bağlı olarak bu farklı türlerde üretim miktarı değişiyor Türlerin en makbulü ilk sürgün döneminde (mayıs ayında) üretilen çaylar.

Hasat edilen sürgünlerin tepe tomurcuğu ve ilk yaprağı çok taze olduğundan iyi kıvnlıyor. Çok iyi kıvrıldığı için hacmi küçük olan bu çaylar ince çay görünümünde olsalar da yüksek aroma ve güçlü dem veriyor. Bu şekilde işlenmiş çayların bir kısmı çok küçük tanecikli. Aslında tanecik büyüklüğünden dolayı toz çay diye adlandırılan bu çaylar en kaliteli ve en iyi dem veren çaylar.

DİĞER HABERLER
NE YASA VAR NE DENETİM
NE YASA VAR NE DENETİM

TÜİK’in 2023 verilerine göre çalışan çocukların yüzde 30’u tarımda yer alıyor. İSİG Meclisi’ne göre ise 2024’te iş cinayetlerinde ölen çocukların yüzde 31’i tarım işçisiydi. 2013’ten bu yana en az 2 bin 58 tarım işçisi yaşamını yitirdi, bunlardan 402’si çocuktu.

TÜRK-İŞ’İN 24 NİSAN 1994 TANDOĞAN MİTİNGİ
TÜRK-İŞ’İN 24 NİSAN 1994 TANDOĞAN MİTİNGİ

Türkiye ekonomisi 1994 yılında önemli bir ekonomik kriz yaşadı. Tansu Çiller’in başbakanlığındaki DYP-SHP Koalisyon Hükümeti, ekonomik krizin yükünü öncelikli olarak işçilere ve memurlara yüklemeye kalkınca, 1994 yılı yoğun işçi ve memur eylemleriyle geçti.

EMEKÇİNİN SEPETİ YOKSULLUK DOLU
EMEKÇİNİN SEPETİ YOKSULLUK DOLU

AKP’nin ara zam yapmaya yaklaşmadığı 22 bin 104 TL’lik asgari ücret, haziran ayı itibarıyla 6 bin TL eridi. Asgari ücretle Fransa’da 147 kilogram et alınabilirken Türkiye’deki bu ücretle yalnızca 22 kilogram geliyor.

ASGARİ ÜCRET MASASI KURULSUN
ASGARİ ÜCRET MASASI KURULSUN

Asgari ücret enflasyon ve hükümetin kemer sıkma politikası nedeniyle eridi. Asgari ücret masası kurulmalı ve asgari ücret Temmuz 2025’te artmalıdır.