ORDU YAĞ’A TEKLİF YOK !
SATIŞA çıkarılan Ordu Yağ Sanayi için teklif veren olmadı. FİSKOBİRLİK yetkilileri, satış sürecinin devam ettiğini 2 Aralık’a kadar firmaların başvuru yapabileceğini ifade etti.

SATIŞA çıkarılan Ordu Yağ Sanayi için teklif veren olmadı. FİSKOBİRLİK yetkilileri, satış sürecinin devam ettiğini 2 Aralık’a kadar firmaların başvuru yapabileceğini ifade etti.
Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) iştiraki olan ve Çotanak markası ile fındık yağı, sofralık yağ ve bazı temizlik maddeleri üretimi yapan Ordu Yağ Sanayi’nin satışı için hiçbir firmanın teklif vermediği öğrenildi.
FİSKOBİRLİK yetkililerinden alınan bilgiye göre, Birliğin merkezinde yapılan ihalede hiçbir firma soya yağı olarak da bilinen Ordu Yağ Sanayi’ni almak için teklif vermedi. Bu ihalede teklif veren firmaların sayısının çok olması halinde 2 Aralık’ta en iyi fiyatı veren üç firma arasında açık artırma yapılacaktı. Sadece 2 firmanın teklif vermesi durumunda, bu iki firma ile 2 Aralık’ta açık artırma yapılacaktı. Sadece bir firmanın teklif vermesi durumunda, bu firma ile yine 2 Aralık tarihinde pazarlık yapılarak satış işlemi gerçekleştirilecekti.
Ordu Yağ Sanayi’nin yüzde 98’inin 50 milyon liradan daha aşağı fiyata satılmaması için olağanüstü yapılan genel kurulda oylama yapılmış ve satış yetkisi çıkmıştı. Fabrikayı alan firma, fiyatın en az yarısını 30 milyon liradan aşağı olmamak kaydı ile 5 iş günü içinde ödeyecekti. Fabrikanın kalan yüzde 2’lik hissesi yüzde yarımlık eşit oranla Trabzon, Düzce, Ordu ve Giresun kooperatiflerine ait bulunuyor.
FINDIK KONSEYİ’NDEN ELEŞTİRİ
Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkan Yardımcısı Onur Şahin, hem FİSKOBİRLİK’in ortağı olarak hem de üretici temsilcisi olarak, Birliği içinde bulunduğu çıkmazdan kurtulması için ilk unsur olarak Ordu Yağ Sanayi AŞ’nin satışının düşünülmesini doğru bulmadığını söyledi.
FİSKOBİRLİK’in atıl duruma düşürüldüğünü ifade eden Şahin, gelinen noktada FİSKOBİRLİK’in içinde bulunduğu mali çıkmazdan kurtulmak için bünyesinde yer alan en büyük kuruluşlardan biri olan Ordu Yağ Sanayi AŞ’yi satışa çıkardığını hatırlatarak, şöyle konuştu: “Tabi böyle bir durumda ‘bu satış gerekli mi?’ sorusu akıllara geliyor.
Eğer ki bu mali çıkmazdan kurtulmak için bu satış gerçekleşiyorsa o da yetmiyor. Ne için derseniz, bilindiği gibi birçok üreticimize bir özel bankadan anlaşmalı kullandırılan krediler var. O kredileri üreticiler her ne kadar ‘FİSKOBİRLİK bize kullandırttı’ deseler bile bir yakınları kefalet olarak imza attığı için, üreticilerin birçoğu o bankanın icra kıskacında. Öncelikli olarak bu rakam 30 milyon TL ve bunun halledilmesi gerekiyor. Bunun yanında kaldı ki 2006 yılında üreticilerden alınan ürünlerin bedelleri var. Bu bedellere de baktığımız zaman Ordu Yağ Sanayi’nin satışından gelecek para FİSKOBİRLİK’in mali anlamda bir yarasını kapatmıyor.”
Şahin, hem ortağı hem de üretici olarak birliğe yönelik sitemini şöyle özetledi: Birliğin içinde bulunduğu maddi çıkmazdan kurtulması için Ordu Yağ Sanayi AŞ’nin satışının ilk unsur olarak düşünülmesini doğru bulmuyorum. Bizim her zaman söylediğimiz unsur, FİSKOBİRLİK önce kendisini düzeltecek, ondan sonra satmak için kuruluş arayacak.”