Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
20 Mayıs 2010
ONBİNLERCE İZLEYİCİ TAKİP ETTİ

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin beşincisi yapıldı

ONBİNLERCE İZLEYİCİ TAKİP ETTİ

Bu yıl beşincisi düzenlenen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’ni on binlerce izleyici takip etti.

Gösterim programında 74 filmin bulunduğu festival İstanbul, Ankara ve İzmir’in ardından şimdi Anadolu yollarına düştü. Festival 19-26 Mayıs tarihleri arasında Diyarbakır’da gerçekleştirilecek.

Bu yıl beşincisi düzenlenen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali İstanbul, Ankara ve İzmir’de toplam 30 salonda izleyicilerle buluştu. 74 filmin gösterildiği festival bu yıl çok daha büyük ilgi görerek on binlerce izleyiciyle buluştu. Festival şimdi Anadolu yollarına düşüyor. Festivalin ilk durağı 19-26 Mayıs tarihleri arasında Diyarbakır olacak.

Temel amaçları Türkiye ve dünyadan emekçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmak ve ülkemizde işçi filmi üretimini özendirmek olan festival Sine-Sen (DİSK), Dev Sağlık-İş (DİSK), Birleşik Metal-İş (DİSK), Hava-İş (TÜRK-İŞ), Petrol-İş (TÜRK-İŞ), Tez Koop-İş (TÜRK-İŞ), Ses (KESK), Türk Tabipleri Birliği, Halkevleri ve Sendika.Org tarafından düzenleniyor. Festival bu yıl ‘Seyirci Kalma’ temasıyla gerçekleştirildi.

‘EMEK YIKILMASIN’

1 Mayıs’ta başlayan festival bu yıl ilk gününde Taksim’de, 1 Mayıs alanındaydı. Yüz binlerce emekçinin katıldığı kutlamalarda festival emekçileri de pankartları ve sloganlarıyla yer aldı. Festivalin açılış töreni 2 Mayıs’ta Yeni Rüya Sineması’nda büyük coşkuyla yapıldı. Festivalin açılış yürüyüşüne hakları için mücadele eden işçiler, festival dostları ve sinema sektörü çalışanları katıldı. RitmArt ritm grubunun müzikleriyle katıldığı korteje caddede yürüyen vatandaşlar da alkışlarıyla destek oldu. Sık sık ‘Seyirci Kalma Emeğine Sahip’, ‘Hak Verilmez Alınır, Zafer Sokakta Kazanılır’, ‘Emek Bizim İstanbul Bizim’ sloganlarının atıldığı, güvencesiz çalışmaya karşı mücadele mesajlarının verildiği yürüyüş korteji Emek Sineması’nın yıkılma projesini de protesto etti.

SULTAN AÇILIŞTAYDI

Yürüyüşün ardından Yeni Rüya Sineması’nda gerçekleştirilen ve salonun tıka basa dolduğu tören 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili video gösterimiyle başladı. Oyuncu Levent Üzümcü’nün sunduğu gecede işçiler de sahneydi.

Açılışta ilk olarak Festival Düzenleme Komitesi adına Tufan Sertlek bir konuşma yaptı. Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Sayın Arzu Çerkezoğlu’nun da güvencesiz çalışma ve festivalin bu konuya verdiği önemle ilgili bir konuşma yaptığı gecede Emek Sineması’nın çalışanları da unutulmadı. Çalışanlar sahneye davet edilip Emek Sineması’nı var eden katkıları için kendilerine teşekkür edildi.

Gecede Türk sinemasının ‘Sultan’ı Türkan Şoray’a sinemaya katkıları için teşekür edildi. Şoray’a sahnede çiçek sunan festival düzenleyicilerinden çizer Aydan Çelik Türkan Şoray’a bir de al yazma hediye etti. Yazmayı boynuna dolayan Şoray, Türk sinemasında emekçilerin yıllardır çok zor koşullar altında çalıştığını ve bu festivalin çok anlamlı olduğunu belirtti. Türkan Şoray ayrıca set emekçilerine adına da Sine-Sen Genel Başkanı Zafer Ayden’e teşekkür plaketi verdi.

İŞÇİLER SAHNEDEYDİ

Açılışın en özel anlarından biri bu yılki festivale de damgasını vuran Tekel direnişini yürüten işçilerin sahneye çıkması oldu. Sahnede kendilerine kırmızı karanfil sunulan gecede işçiler dakikalarca alkışlandı.

Gecede yabancı konuklar da ağırlandı. İngiltere’den John Cunningham, Belçika’dan Pascale Boosten ve Eric Juzen, Güney Kıbrıs’tan Leftherios Georgiadis kısa birer konuşma yaptı.

Nihat Behram’ın şiirleriyle katıldığı gecede İlkay’ın şarkılarına salondakiler de eşlik etti. 1 Mayıs Marşı’nı söylerken tüm salondaki konuklar ayağa kalkarak marşı hep bir ağızdan söyledi. Gecenin sonunda Ahmet Özer’in yönettiği ve Tekel işçilerinin mücadelesini anlatan belgesel film ‘Gördüğümüz Kendi Yüzümüzdür’ gösterildi.

ANKARA VE İZMİR’DE DE COŞKULU AÇILIŞ

Ankara’daki açılış gecesi 2 Mayıs’ta Sakarya Meydanı’nda festival yürüyüşünü takiben Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirildi. Gazeteci İdil Güngör ve oyuncu Saygın Soysal’ın sunduğu törene İranlı usta yönetmen Macid Macidi de katıldı.

İzmir’deki açılış töreni ise yine 2 Mayıs’ta Kültürpark İsmet İnönü Kültür Merkezi’ndeki törenle yapıldı. Programa konuk sanatçı olarak Janset ve Derya Durmaz katıldı. Derya Durmaz’ın sunduğu gecede ‘Gördüğümüz Kendi Yüzümüzdür’ filminin gösteriminin ardından ‘Grup Günberi’ bir konser verdi.

SALON SAYISI BU YIL DAHA DA ARTTI

Festivalde bu yıl gösterim yapılan salonların sayısı da önceki yıllara göre arttı. Gösterimler İstanbul’da Beyoğlu Sineması, İstanbul Fransız Kültür Merkezi, Sine-Sen Şişhane Salonu, Kolektif Kültür Merkezi, KARGART, Çevre Mühendisleri Odası, Öteki Kültür Sanat, Kazım Koyuncu Kültür Merkezi, Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi, İstanbul Halkevi’nde yapıldı

Ankara’daki ana gösterim mekânları Batı Sineması, Alman Kültür Merkezi, Çağdaş Sanatlar Merkezi oldu.

İzmir’de ise gösterimler İzmir Fuarı İsmet İnönü Kültür Merkezi, Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi, Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi, İzmir Fuarı Gençlik Tiyatrosu, Bornova Çamdibi Nedret Güvenç Sahnesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Rauf Beyru Salonu, Menemen Belediyesi Kültür Merkezi, Menderes Kültür Merkezi Amfi Tiyatrosu’nda gerçekleştirildi.

FESTİVALDEN REKOR SAYIDA FİLM

Festivalde bu yıl Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından, hem yeni hem de klasikleşmiş eserlerin bulunduğu 74 film gösterildi. Festival böylece kendi rekorunu kırmış oldu. 24 uluslararası filmin 6’sı kurmaca uzun metraj, 18 tanesi belgesel türündeydi. Türkiye’den katılan 50 filmin de 6 tanesi uzun metraj kurmaca, 8 tanesi kısa metraj kurmaca, 36’sı ise belgeseldi.

Aki Kaurismaki’nin işçi filmi üçlemesinden ‘Cennetteki Gölgeler’, Bertolt Brecht’in ‘Kuhle Wampe’si , dünyadaki özelleştirme uygulamalarının sonuçlarını anlatan Alman sinemacı Florian Opitz’ten ‘Büyük Satış’, Kıbrıs adasında 1948’de Türk ve Rum emekçilerinin ortak 1 Mayıs kutlamalarını ve mücadelelerini anlatan ‘Madencilerin Anıları’, en iyi Fidel Castro filmlerinden Estela Bravo imzalı ‘Fidel Anlatılmamış Tarih’, GDO’yla ilgili Fransız yapımı ‘Monsanto’nun Gözünden Dünya’, John Ford’un klasikleşmiş filmi ‘Gazap Üzümleri’, Bolivya’daki sendikal mücadeleyi anlatan ‘Coca Cola Davası’, Emir Kusturica’dan ‘Maradona’ ve Japon yönetmen Tokachi Tsuchiya’dan ‘Normal Bir İş Yapmak İstiyorum’ gösterilecek yabancı filmlerden yalnızca bazıları.

PROGRAMDA GALALAR DA VARDI

Festivalde bu yıl Tekel direnişine verilen özel önem sebebiyle direnişle ilgili 15 tane film özel gösterimlerle izleyicilere sunuldu. Başta Tekel filmleri olmak üzere birçok film galasını festivalde yapıldı.

Metin Yeğin’in uzun metrajlı filmi ‘D’, Pelin Esmer imzalı 11’e 10 Kala, İlksen Başarır’dan ‘Başka Dilde Aşk’, Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan’dan ‘İki Dil Bir Bavul’, Ahmet Uluçay’dan ‘Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak’, Kartal Tibet’in efsanevi filmi ‘Sultan’ da gösterim programında yer aldı.

Bu yıl da görme engelli izleyiciler için ‘Başka Dilde Aşk’ ve ‘Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak’ filmlerinin gösterimi sesli betimleme yöntemiyle yapıldı.

FOTOĞRAF SERGİSİ VE PANELLER GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Festival kapsamında bu yıl fotoğraf alanındaki etkinlikler büyük yer tuttu. Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD), Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi, Fotoğraf Vakfı, Red Fotoğraf, İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği ortak organizasyonuyla üç kentte ‘1980’den 2010’a Emek Sineması’ndan Meydanlara 1 Mayıs’ın 30 Yılı’ sergisi açıldı ve çeşitli paneller düzenlendi.

Sergide, sıkıyönetim uygulamalarından başlayarak, 1987’de Emek Sineması’nda gerçekleştirilen toplantı öncesine kadar kitlesel olarak kutlanamayan 1 Mayıs’lar o yıla ve güne ait belgelerle, 1988’den 2009 yılına kadar gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamaları ise fotoğraflarla izleyicilere sunuldu. 2010 yılına ait fotoğraflar ise sergi salonunda kurulacak projeksiyon cihazı ile slayt gösterisi olarak yansıtıldı. Festivalde ayrıca Ankara’da Türkiye Gazeteciler Sendikası tarafından hazırlanan ‘Fotomuhabirlerinin Gözünden Tekel Direnişi’ başlıklı fotoğraf sergisi Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde izleyicilerle buluştu.

FESTİVAL KAPSAMINDA İLETİŞİM KONFERANSI

Festival kapsamında 3-4 Mayıs tarihlerinde Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde ‘LaborComm/Uluslararası İşçi ve İletişim Konferansı’ düzenlendi.

Altı bildiri, iki çağrılı bildirinin sunulduğu, ayrıca medya emekçilerinin, iletişim emekçilerinin ve emekten yana alternatif medyanın tartışılacağı iki panelin yer alacağı iki günlük konferans aynı zamanda www.sendika.tv adresinden internetten canlı yayınlandı. Birçok sunumun gerçekleştirileceği konferans, Çankaya Belediyesi, Ankara Üniversitesi Gelişme ve Toplum Araştırma ve Uygulama Merkezi (GETA) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın katkılarıyla düzenleniyor. Konferansta açılış bildirisini İngiltere’den Laborstart.org kurucusu Eric Lee, çağrılı bildirilerden birini ise araştırmacı Ergin Yıldızoğlu okudu. Yüzlerce kişi salondan izlediği konferansı 2500 kişi de internet üzerinden canlı olarak izledi.

KAPANIŞ YİNE YÜRÜYÜŞLE YAPILDI

Festivalin kapanışı İstanbul’da bir yürüyüşle gerçekleştirildi. Festival ile Emek Sineması’nı Yıktırmayalım Platformu’nun ortak düzenlediği yürüyüşte Emek Sineması’nın yıkılma planları bir kez protesto edildi. Yürüyüşün ardından Emek Sineması’nın sokağında perde kurularak açık havada film gösterimi yapıldı. Sokakta Cahit Çeçen’in Kahpe Devran ile Ezgi Bakçay’ın ‘Göç’ filmleri festival izleyicileriyle buluştu.

KARAGÖZ VE ŞARLO ŞİMDİ DİYARBAKIR’DA

Bundan sonra il il Anadolu kentlerini dolaşacak festivalin ilk durağı Diyarbakır. Festivalin Diyarbakır ayağının Düzenleme Komitesi’nde Dev Sağlık-İş (DİSK), Genel-İş (DİSK), Ses (KESK), EĞİTİM-Sen (KESK), Tek Gıda-İş (TÜRK-İŞ) bulunuyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Yenişehir Belediyesi ve Kayapınar Belediyesi tarafından desteklenen festivalin açılış töreni 19 Mayıs günü Arbane Grubu’yla MTA Park’ta yapılacak festival yürüyüşünü takiben saat 18.00’de Cegerxwin Gençlik Kültür Merkezi’ndeki törenle yapılacak.

Çeşitli konuşmaların yapılacağı, şiir ve müzik dinletisinin gerçekleştirileceği gecede ‘Gördügümüz Kendi Yüzümüzdür’ filmi gösterilecek. Festivalde gösterimler Cegerxwin Gençlik Kültür Merkezi, Sümerpark Sinema Salonu, Büyükşehir Belediyesi Burhan Karadeniz Sinema Salonu ve Sümerpark Amfi Tiyatro’da yapılacak.

 
DİĞER HABERLER
FAZLA ÇALIŞMANIN İSPATI
FAZLA ÇALIŞMANIN İSPATI

Fazla çalışma ücreti, kanunun veya sözleşmelerin öngördüğü haftalık çalışma süresinin üzerindeki çalışmalar için ödenecek ücreti ifade etmektedir.

GELİR DAĞILIMINDA BOZULMA ZİRVEDE
GELİR DAĞILIMINDA BOZULMA ZİRVEDE

İktidarın neoliberal politikaları gelir dağılımı adaletsizliğinde ülkeyi Avrupa’nın zirvesine taşıdı. En zengin %1’lik kesim ülkedeki servetin %40’ına sahip oldu. Halkın %71’inin 10 bin dolardan az serveti bulunuyor.

MAZERETSİZ DEVAMSIZLIKTA İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ
MAZERETSİZ DEVAMSIZLIKTA İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ

İşçi ile işveren arasındaki iş ilişkisi sürdürülürken, işçi tarafından yapılan devamsızlıkların geçerli bir mazerete dayanması gerekmektedir.

BEDELLİ ASKERLİK VE TAZMİNAT HAKKI
BEDELLİ ASKERLİK VE TAZMİNAT HAKKI

Bedelli askerlik ve tazminat hakkı.