İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre nisanda 177 işçi, iş cinayeti sonucu yaşamını yitirdi. İş cinayetlerinde Avrupa birincisi ve dünya üçüncüsü konumunda olan ülkede, özellikle AKP iktidarı döneminde iş cinayetleri hız kazandı. MALİyetleri yükselttiği için gerekli iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı ve denetimlerin yapılmadığı ülkede, yılın ilk dört ayında yaşamını yitiren işçi sayısı 575’e ulaştı.
Raporda, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre 1 “iş kazası sonucu ölüm” karşılığında yaklaşık 6 “meslek hastalığı sonucu ölüm” yaşandığına dikkat çekilerek, bu durumda Türkiye’de Nisan ayında 1000’in üzerinde işçinin meslek hastalıklarından dolayı ölmüş olabileceği öngörüldüğü belirtildi.
Nisanda yaşamını yitirenlerin 10’unun kadın işçi olduğu ve kadın işçi cinayetlerinin tarım, tekstil, eğitim, büro ve sağlık işkollarında gerçekleştiği görüldü. Ölümler en çok tarım, inşaat, ticaret/büro, taşımacılık, belediye, enerji ve sağlık işkollarında gerçekleşirken, OHAL sonrası üst üste iki aydır sanayi işçilerinin iş cinayetlerindeki oransal artışında azalma görüldü.
En fazla ölüm nedeni trafik/ servis kazası, ezilme/göçük ve yüksekten düşme. Her ay bu nedenler sıralama değiştirerek ilk üç sırada yer alıyor. Yaşamını yitirenlerin biri yani binde 5’inin sendikalı, 176 işçinin de yani yüzde 99.44 sendikasız olduğu belirtildi. Öte yandan AKP’nin iktidara geldiği Kasım 2002’den beri iş cinayetlerinde en az 21 bin 22 işçi yaşamını yitirdi.