MUTFAK YANIYOR
Gıda fiyatlarındaki artış enflasyonu tetiklerken, aile bütçesini de delmeye devam ediyor. Ocak ayının sonuna doğru yaklaşmamıza rağmen, kış sebze meyvelerinde fiyatlar cep yakıyor.

Gıda fiyatlarındaki artış enflasyonu tetiklerken, aile bütçesini de delmeye devam ediyor. Ocak ayının sonuna doğru yaklaşmamıza rağmen, kış sebze meyvelerinde fiyatlar cep yakıyor. Marketlerde ıspanak, lahana, pırasa ve karnabahar gibi kış sebzelerinin fiyatı 2 lira ile 6 lira arasında değişirken, elma, ayva, portakal, mandalina gibi kış meyvelerinin fiyatları da 3 lira ile 7 lira arasında satışa sunuluyor. Ücretli kesimin etin yanına yaklaşması ise ancak gramla oluyor. Kıyma ile pirzola fiyatı 55 ile 70 lira arasında işlem görüyor. Türkiye İstatistik Enstitüsü’nün rakamlarına göre 2003’te ortalama et fiyatı 6.5 lira iken 15 yılda yüzde 640 oranında artarak 48 liraya çıktı. Asgari ücretli 2003’te net 423 lira maaş alırken, 15 yılda yüzde 280 artışla bin 603 liraya yükseldi. Yani temel gıda maddeleri arasında yer alan etin market fiyatı asgari ücretin 2.5 katı artış gösterdi. Bir asgari ücretli 2003’te 423 liralık ücretiyle 65 kilo et alırken, bugün 1603 lira ile ancak 33 kilo et alabiliyor. Bu yıl eline bin 603 lira geçecek olan asgari ücretli için geçinmek hayal oldu. Gıda fiyatlarında bir yıllık artış ise Türkiye İstatistik Enstitüsü’ne göre yüzde 13.79 olarak gerçekleşti. Türk-İş araştırmasına göre de, ocak ayında 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden "açlık sınırı", bin 603 liralık asgari ücreti aşarak bin 615 lira olarak gerçekleşti. Hesaplamalara göre, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı geçen aya göre 7 lira, geçen yıla göre 136 lira artış gösterdi.