Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
23 Şubat 2013
MUSTAFA KEMAL’İN İŞÇİLERİ ANKARA’DA

Emeklerinin karşılığını alabilmek için 5 gündür yollarda olan BMC işçileri dün Ankara ve İstanbul´a ulaştı. İşçiler TBMM önünde ´Mustafa Kemal´in askerleriyiz´ sloganları attı.

MUSTAFA KEMAL’İN İŞÇİLERİ ANKARA’DA

Emeklerinin karşılığını alabilmek için 5 gündür yollarda olan BMC işçileri dün Ankara ve İstanbul’a ulaştı. İşçiler TBMM önünde ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ sloganları attı. BMC işçileri, Ankara caddelerinde "Mustafa Kemalin askerleriyiz" sloganı atarak yürüdü. İşçiler, hem ücretlerinin ödenmesini, hem de üretimin devam etmesini istedi. "îş, ekmek, vatan" diyerek izmir’den yolla çıkan işçiler, Mehmetçiği mayından koruyan Kirpi’leri üretmelerine rağmen yaklaşık 10 aydır maaşlarını alamıyordu.

Seslerini duyurabilmek ve emeklerinin karşılığım alabilmek için 5 gündür yollarda olan BMC işçileri dün İstanbul ve Ankara’daydı. Ankara’da Meclis önünde eylem yapan işçiler, "Mustafa Kemal’in askerleriyiz" şeklinde slogan atarak, milletvekillerine seslerini duyurmaya çalıştı İstanbul’da çiçeklerle karşılanan BMC işçileri ise Çukurova Holding önünde işveren Mehmet Emin Karamehmet’e seslendi. Eylemlerinde kararlılık mesajı veren işçiler, haklarını alana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

 

Ankara’da işçilere hitap eden Türk-lş Genel SEKRETERİ ve Türk-Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, "Ocak ayından bu yana eylemler yaptık, protesto ettik. İstanbul’da holding önünde çadır kurduk, eylem yaptık. Ama görüyoruz ki değişen bir şey yok. Bu fabrikayı yönetemeyenler, BMC’yi de BMC işçilerini mağdur etti. Biz önce BMC işçilerinin hakkını istiyoruz. Biz, bu haklan almak için kararlıyız. Bu karanınızdan BMC emekçileri haklarına kavuşana kadar vazgeçmeyeceğiz" dedi.

 

Direne direne kazanacağız

10 Aydır maaş alamayan ve 5 gündür yolda olan BMC işçileri, Ankara caddelerinde "Mustafa Kemalin askerleriyiz" sloganı atarak yürüdü. İşçiler, hem ücretlerinin ödenmesini, hem de üretimin devam etmesini istedi. "İş, ekmek, vatan" diyerek İzmir’den yolla çıkan işçiler, Mehmetçiği mayından koruyan Kirpi’leri üretmelerine rağmen yaklaşık 10 aydır maaşlarım alamıyordu. Ankara gurubundaki işçileri Türk-Iş’e Bağlı Sendikalar ve Türk Metal Sendikası Ankara Grubu karşıladı. İşçiler, "BMC işçisinin Emek Yürüyüşü" yazılı bir pankart açarak Sıhhiye Köprüsü üzerinden Abdi ipekçi parkına doğru yürüyüşe geçtiler.

 

Abdi ipekçi Parkı’nda işçilere hitap eden Türk-îş Genel SEKRETERİ ve Türk-Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, yürüyüşlerinin en önemli durağında olduklannı söyledi. Kavlak, bu yürüyüşün bir emek yürüyüşü olduğunu, kayıtsızlığa, vurdumduymazlığa, kafasını gömenlere karşı, BMC işçilerinin alınterini, emeğini ve göz nurunu hiçe sayanlara, BMC’yi gözden çıkaranlara, çıkarmak isteyenlere karşı olduğunu söyledi. Bu kriz nereden çıktı Yaklaşık 1 yıla yakın bir zamandır, BMC’de bir dram yaşandığını dile getiren Kavlak, 2012 yılı Mayıs ayından bu yana, BMC işçilerinin, maaşlarını tam olarak ve zamanında alamadıklarını bildirdi.

 

BMC’nin Yüzde 45’inin yabancı kuruluşa satılacağı söylentileri olduğunu kaydeden Kavlak, "Gördük ki, BMC’yi yönetenler, fabrikayı krizden kurtarmaya BMC işçileri kadar niyetli değil, istekli değil. Biz BMC için bedenimizi taşın altına koyarken, onlar ellerini bile koymadılar" dedi.

 

Kavlak, Belediyelere otobüs veren, askeri araç üreten, kamyon ve çekici imal eden BMC’de şimdi tezgahlann paslanmaya yüz tutmuş durumda olduğunu kaydetti. Marka değeri yüksek ve yurt dışında bilinen ve tanınan bir kuruluşun, içinde bulunduğu fınansal krize anlam vermenin mümkün olmadığını ifade eden Kavlak, "Daha dün, 2012 yılının son aylarında Devlet Bakanı Sayın Ali Babacan’ın da katıldığı törende, BMC en yüksek üretim, en fazla ihracat, en fazla istihdam başta olmak üzere 6 ödül aldı. Dün ödüllere boğulan BMC’ye bugün ne oldu? Bu kriz, ne zaman oldu? Nasıl gelişti? Bu sorulara mantıklı bir cevap bulmak mümkün değil" diye konuştu.

 

Vazgeçmeyeceğiz

Kavlak, 2011 yılında BMC’nin, kirpi ihalesini kazandığını 468 kirpiden 218’ini teslim ettiğini, geri kalanın teslimatının yapılamadığını belirtti. Fabrikanın çalıştığı takdirde 190 kirpi daha teslim edileceğini söyleyen Kavlak, taahhüt yerine gelmediği için 12 milyon avro ceza kesildiğini aktardı. Kavlak şöyle konuştu:

 

"Ocak ayından bu yana eylemler yaptık, protesto ettik, istanbul’da holding önünde çadır kurduk, eylem yaptık. Ama görüyoruz ki değişen bir şey yok. Bu fabrikayı yönetemeyenler, BMC’yi de BMC işçilerini mağdur etti. Biz önce BMC işçilerinin hakkkını istiyoruz. Biz, bu hakları almak için kararlıyız. Bu kararımızdan BMC emekçileri haklarına kavuşana kadar vazgeçmeyeceğiz."

 

İstanbul’daki adres Çukurova Holding önü BMC işçileri pazartesi sabahı başladıktan yürüyüşün dördüncü gününde istanbul’a ulaştılar, işçiler geceyi, Türk Metal Sendikası’nın Pendik’te bulunan Sosyal Tesislerinde geçirdi, işçiler dün sabah otobüslerle Levent’e geldi. Ardından yürüyerek Çukurova Holding binası önüne gelen işçiler burada sloganlarla BMC işverenine seslerini duyurmaya çalıştı. Çukurova Holding binası önünde ilk konuşmayı Türk Metal istanbul Anadolu yakası Şube Başkam Halil Erdal yaptı.

 

‘Yerli araç üretin dediler Kırpı’yı görmediler’

Erdal, "işverenlere yerli araç üretin diyen iktidar, Mehmetçiğin can güvenli ğini sağlayan Kirpi üretimi duruyor hiçbirşey yapmıyor" dedi. Türk-lş adına konuşan Teksif Genel başkanı Nazmi Irgat da hiçbir şeyin çözümsüz olmadığını söyledi. Irgat, BMC işvereninin samimi olmadığım çünkü sözleşmeyi ihlal ettiğini söyledi. Irgat türk-lş olarak BMC işçilerinin mücadelesiyle dayanışma içinde olduklarını belirtti.

 

‘Başbakan ve bakanları göreve davet ediyoruz’

Son olarak işçilere hitap eden Türk Metal Sendikası Genel SEKRETERİ Süleyman Yıldırım, "Bizim talebimiz belli. Hem alacaklanmız ödensin hem üretim sürsün istiyoruz. Mehmet Emin Karamehmet de varan diyorsa gelsin çözelim. Yoksa söylesin biz de kendi yolumuzu çizelim" dedi.

 

İşçilerin ekmeklerinin kavgasını verdiğini söyleyen Yıldırım, "Buradan hakkımızı almadan gitmeyeceğiz. Türkiye’nin en büyük tetsisleri var., işçileri var. Üretim yapüsın istiyorlarsa Başbakan ve Bakanlan göreve çağınyoruz." dedi. Konuşmalann ardından işçiler, oturma eylemine başladı, işçiler alacaklannın tamamı ödeninceye kadar hergün Holding binası önüne gelerek eylemlerini sürdürecek.

 

Alacakların 3 milyonu bankaya yatırıldı

İşçilerin Ankara’ya ulaşmasıyla birlikte işverenin işçi alacaklarının bir bölümünü banka hesaplarına yatırdığı öğrenildi. Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Kavlak, işverenle telefonda görüştüklerini işveren M. E. Karamehmet toplam alacakları 10.1 milyon olmasına rağmen 3 milyonu bankaya yatırdığını eylemi durdurmalarını istediğini söyledi.

 

Kavlak, yarısını değil bütün alacaklarının yatırılması gerektiğini belirterek, ayrıca kirpi üretiminin devam etmesini de istiyoruz" dedi. İşçiler geceyi de Ankara’da geçireceklerini ifade ederken, Türk Metal Sendikasının da bir toplantı yaparak bundan sonrası için nasıl bir yol izleyeceklerini belirleyeceği bildirildi.

DİĞER HABERLER
İŞGÜCÜ KITLIĞI BÜYÜMEYE FREN OLMASIN
İŞGÜCÜ KITLIĞI BÜYÜMEYE FREN OLMASIN

Türkiye’de en fazla ‘açık iş’ sanayide, en çok aranan eleman konfeksiyon makine işçisi.

TOPRAKLARI İŞLEME DÜZENİNİ SORGULAMALIYIZ
TOPRAKLARI İŞLEME DÜZENİNİ SORGULAMALIYIZ

Kalkınma üzerinde çalışanların ortak görüşlerinden birini şöyle özetleyebiliriz: Elinin menzilindeki kaynaklarını etkin ve verimli kullanamayan toplumlar, dışardan sağlanacak kaynakları da gerektiği gibi değerlendiremez.

1 MAYIS’TA GAZZE İÇİN DE MEYDANA
1 MAYIS’TA GAZZE İÇİN DE MEYDANA

Filistin Sendikalar Konfederasyonu, 1 Mayıs’ta tüm dünya emekçilerini İsrail işgali altındaki Gazze için meydanlara inmeye çağırdı. Açıklamada diğer ülkelerdeki işçilere İsrail’e silah sevkiyatını engelleme çağrısı yapıldı.

ZAM YOK, AÇLIK VAR
ZAM YOK, AÇLIK VAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Asgari ücrete temmuzda ara zam gündemimizde yok” dedi.